Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα σήμερα σε τερματικό σταθμό στην Βαλτική Θάλασσα που ανήκει στη Novatek, τον μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας, μετά από ύποπτη επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, αναγκάζοντας την εταιρεία να αναστείλει ορισμένες εργασίες.

Το συγκρότημα Ust-Luga, που βρίσκεται στον Κόλπο της Φινλανδίας περίπου 170 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Πετρούπολης, επεξεργάζεται σταθερό συμπύκνωμα φυσικού αερίου σε ελαφριά και βαριά νάφθα, καύσιμα αεροσκαφών, μαζούτ και ντίζελ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Novatek. Το λιμάνι χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των επεξεργασμένων προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Η Ουκρανία έχει επιδοθεί σε συνεχή σαμποτάζ στην ρωσική επικράτεια τα οποία κρίνονται ως άκρως επιτυχημένα.  Όπου τα drones αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ουκρανικής… επιθετικής άμυνας.

«Ουκρανική επιχείρηση»

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ουκρανία, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα ειδικής επιχείρησης των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας. «Ο τερματικός σταθμός Ust-Luga Oil στην περιοχή του Λένινγκραντ είναι μια σημαντική εγκατάσταση για τον εχθρό. Εκεί διυλίζονται καύσιμα, τα οποία, μεταξύ άλλων, προμηθεύουν και τα ρωσικά στρατεύματα», ανέφερε μια πηγή.

«Μια επιτυχημένη επίθεση σε έναν τέτοιο τερματικό σταθμό όχι μόνο προκαλεί οικονομική ζημιά στον εχθρό, στερώντας από τους κατακτητές την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα για να διεξάγουν πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά επίσης περιπλέκει σημαντικά την εφοδιαστική των καυσίμων για τον ρωσικό στρατό».

«Η κίνηση αυτή δυσχεραίνει στρατηγικά την ικανότητα των κατακτητών να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό πλήγμα στη συνεχιζόμενη επιθετικότητά τους», πρόσθεσε πηγή της SBU.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι η πυρκαγιά προήλθε από επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο Αλεξάντερ Ντροζντένκο, κυβερνήτης της περιοχής του Λένινγκραντ, ανέφερε στο Telegram ότι δεν υπήρξαν θύματα και ότι όλοι οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι δύο δεξαμενές αποθήκευσης και ένα αντλιοστάσιο είχαν υποστεί ζημιές, αλλά ότι η πυρκαγιά είχε πλέον τεθεί υπό έλεγχο. Η Novatek ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ανέστειλε ορισμένες εργασίες μετά την πυρκαγιά, η οποία, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα «εξωτερικής επιρροής». Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Shot ανέφερε ότι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν ένα drone να επιχειρεί σε κοντινή απόσταση, πριν ακολουθήσει σειρά εκρήξεων.

Διαδοχικές επιθέσεις

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν στοχοποιήσει η μία την ενεργειακή υποδομή της άλλης σε χτυπήματα που αποσκοπούν στη διακοπή των γραμμών εφοδιασμού και της υλικοτεχνικής υποδομής, με την κάθε πλευρά να επιδιώκει να αποθαρρύνει την άλλη σε έναν πόλεμο σχεδόν δύο ετών που δεν δείχνει σημάδια τερματισμού.

Την Παρασκευή, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε μια αποθήκη πετρελαίου στη δυτική περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο. Αυτό συνέβη μία ημέρα μετά από επίθεση σε ρωσικό τερματικό σταθμό πετρελαίου στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, ήταν ανεπιτυχής.

Το Baza, ένα ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο γνωστό για τις επαφές του με τις υπηρεσίες ασφαλείας, δημοσίευσε στο Telegram πλάνα από μεγάλες φλόγες που εκτοξεύονται στον ουρανό πάνω από ένα βιομηχανικό συγκρότημα. Τρία δεξαμενόπλοια ήταν αγκυροβολημένα κοντά στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά, χωρίς να υπάρξουν αναφορές για ζημιές σε αυτά. Η Novatek επεξεργάστηκε 3,4 εκατομμύρια τόνους σταθερού συμπυκνώματος φυσικού αερίου στο εν λόγω βιομηχανικό συγκρότημα το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

Πρωινή φωτογραφία από το συγκρότημα της Novatek.

Και άλλο σαμποτάζ αργά το βράδυ του Σαββάτου

Σε άλλο σημείο, αργά το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, η Ουκρανία επιτέθηκε με επιτυχία σε στρατιωτικό εργοστάσιο στην περιοχή Τούλα της Ρωσίας, δήλωσε στην Kyiv Post πηγή των Ειδικών Υπηρεσιών της Ουκρανίας. Η αεράμυνα τέθηκε σε λειτουργία στις πόλεις Orel και Smolensk.

Τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν την αμυντική επιχείρηση Shcheglovsky Val στην περιοχή Tula, όπου η Ρωσία κατασκευάζει πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Pantsir-S και αναπτύσσει κατευθυνόμενα όπλα για τις χερσαίες δυνάμεις, συστήματα αεράμυνας, πυροβόλα όπλα ταχείας εκτόξευσης και φορητά όπλα μάχης.



ΠΗΓΗ