Παραδεχτείτε το, έχει συμβεί σε όλους μας. Μιλάς με ένα πρόσωπο, το οποίο δείχνει ενδιαφέρον και μετά ως δια μαγείας απλά… εξαφανίζεται! Σταματάει να απαντάει σε μηνύματα, σε κλήσεις και κόβει κάθε επικοινωνία, χωρίς να σου εξηγήσει γιατί.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 από το Journal of Social and Personal Relationships, από τα 1.300 άτομα που ρωτήθηκαν, το ένα τέταρτο από αυτά είχαν δεχτεί ghosting από έναν σύντροφο.

Ενώ ο όρος ghosting ακούγεται σαν μια ακίνδυνη φάρσα που παίζετε το Halloween, η ίδια η πράξη μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια. «Έχετε δημιουργήσει επικοινωνία, έχετε δημιουργήσει σχέσεις, τακτικές γραμμές επαφής και ξαφνικά αυτό το άτομο φεύγει και δεν έχετε τρόπο να επικοινωνήσετε μαζί του», εξηγεί η Natalie Jones, PsyD.

«Βασικά αυτό το άτομο λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο ελπίζει στο να αφήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, όταν αυτό θελήσει», προσθέτει. Και αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε περιφρονημένοι, υποτιμημένοι και χάλια.

Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι κάνουν ghosting; Σε τελική ανάλυση, πόσο περίπλοκο μπορεί να είναι να στείλετε μήνυμα: «Νομίζω ότι είσαι υπέροχος άνθρωπος, αλλά δεν νομίζω ότι ταιριάζουμε».

Οι ειδικοί ωστόσο λένε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν έχει καθόλου να κάνει με εσάς. Αντιθέτως, είναι συχνά ένα σημάδι της δικής τους συναισθηματικής ανωριμότητας, προσωπικών προβλημάτων και πολλά άλλα.

Τι μπορεί επομένως να έχει συμβεί:

  1. Βρήκε κάποιο άλλο άτομο: Είναι δύσκολο να το καταπιείς, αλλά το άτομο αυτό μπορεί να φλέρταρε και με άλλους παράλληλα. Σκληρό, αλλά και δυστυχώς αληθινό.
  2. Είναι συναισθηματικά ανώριμο: Ή αλλιώς, δεν το έχει με την επικοινωνία. «Αυτό το άτομο σίγουρα έδωσε υποσχέσεις που δεν μπορούσε να κρατήσει.

  3. Δεν ήθελε δέσμευση: Μερικές φορές, χρειάζονται ένα ή δύο ή μερικά ραντεβού για να διαβάσετε κάποιον, και όταν ένας άντρας ή ένα κορίτσι αποφασίσει από νωρίς ότι απλά δεν του αρέσει το άλλο άτομο, μπορεί να εξαφανιστεί.
  4. Έχουν τα δικά τους: Αυτός είναι ένας περιστασιακά δικαιολογημένος λόγος για να κάνετε ghosting σε κάποιον – και ίσως ο μόνος που μπορεί να δικαιολογηθεί.
  5. Έχουν πολύ άγχος: Το γενικευμένο άγχος συχνά πηγάζει από φόβους, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης ή του να μην είναι τέλειος. Και έτσι για το άτομο αυτό είναι πολύ δύσκολο να μπει σε μια σχέση.
  6. Δε θέλουν να δεθούν: Και ως μηχανισμός ασφαλείας, προσπαθούν να μην προσκολλώνται συναισθηματικά σε κάποιο πρόσωπο,
  7. Πήραν αυτό που ήθελαν: Αυτό είναι, μάλλον, πολύ συνηθισμένο. «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ανθρώπους» λένε οι ειδικοί. Αυτό μπορεί να σημαίνει οικονομικά, σεξουαλικά ή στο χώρο εργασίας. Μόλις νιώσουν ότι έχουν πετύχει αυτό που ήθελαν να πετύχουν, εξαφανίζονται.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ