Ράλι άνω του 12% καταγράφουν οι τιμές του χρυσού το τρέχον τρίμηνο, οι οποίες αναρριχήθηκαν στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 2.135 δολ. ανά ουγγιά . Σε ανάλυσή της η UBS αναφέρει ότι ως καταλύτες της ανόδου τις προσδοκίες της αγοράς μειώσεις των επιτοκίων από την Fed κατά 150 μονάδες βάσης εντός του 2024, αλλά και την αποδυνάμωση του δολαρίου. Παράλληλα, η υποχώρηση της αστάθειας των μετοχών και η χαλάρωση του γεωπολιτικού κινδύνου δεν έχουν πλήξει το πολύτιμο μέταλλο.

Βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας  προβλέπουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις κάτω από τα 2.000 δολ./ουγγιά, ωστόσο για το επόμενο έτος εκτιμούν ότι οι τιμές θα ανέλθουν σε 2.250 USD/oz.

Καταλύτης η Fed

«Ο χρυσός σημείωσε εντός της ημέρας υψηλό ρεκόρ των 2.135 USD/oz, επισκιάζοντας το προηγούμενο κλείσιμο ρεκόρ των 2.070 USD/oz (Αύγουστος 2020) και  αποδεικνύοντας ξανά την αξία του μετάλλου ως στοιχείο μακροπρόθεσμης διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου. Η ρητορική της Fed και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου, είναι οι πρόσφατοι καταλύτες» αναφέρει η UBS.

Τα ισορροπημένα σχόλια του κυβερνήτη της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ -ο οποίος ιστορικά είχε μια πιο επιθετική στάση- πυροδότησαν ένα ράλι ομολόγων και μια επιζήμια επανεκτίμηση της πορείας των επιτοκίων στην αγορά. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε την Παρασκευή, ότι ο κύκλος αύξησης των πιθανόν έχει κλείσει.

«Πιστεύουμε ότι οι τιμές της αγοράς είναι πλέον πολύ επιθετικές σε σχέση με τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ. Αναγνωρίζουμε ότι η οικονομία  επιβραδύνεται από τον υψηλότερο ρυθμό του 3ου τριμήνου, αλλά οι τρέχουσες συνθήκες φαίνονται πιο συνεπείς με μειώσεις στα επιτόκια κατά 50–75 μονάδες βάσης (ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του 24)» αναφέρει η UBS και προσθέτει «Ως εκ τούτου, είμαστε προσεκτικοί στο να κυνηγήσουμε τον χρυσό στα τρέχοντα επίπεδα βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με το βραχυπρόθεσμο μοντέλο μας, η “εύλογη αξία” του χρυσού είναι περίπου 1.950 USD/oz. Αυξάνουμε τις προβλέψεις μας κατά 100 USD/ουγγιά σε όλα τα χρονικά διαστήματα».

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ