Η κυβέρνηση του Ισραήλ συμφώνησε την Κυριακή να ορίσει νέο υπουργό Εξωτερικών, τον Ισραέλ Κατζ, ακολουθώντας την πολιτική συμφωνία που είχε συναφθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από τις 7 Οκτώβρη.

Ο Κατζ, ο οποίος υπηρετούσε ως υπουργός Ενέργειας, αναμένεται να ανταλλάξει θέσεις τη Δευτέρα με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κοέν. Και οι δύο είναι μέλη του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Για να επικυρωθούν οι διορισμοί, απαιτείται ακόμη η έγκριση του Κοινοβουλίου του Ισραήλ, κάτι που όμως θεωρείται τυπική διαδικασία, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

ΥΠΕΞ για ένα χρόνο

Ο Κοέν υπηρέτησε στη θέση αυτή για ένα χρόνο. Οι δύο τους υποτίθεται ότι θα αλλάξουν και πάλι ρόλους, σε δύο χρόνια, εάν η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Νετανιάχου, η οποία σχηματίστηκε πριν από ένα χρόνο, παραμείνει στην εξουσία.

«Αυτή η εναλλαγή -ένα έτος, δύο έτη, ένα έτος- είναι περίεργη, ειδικά σε καιρό πολέμου»

Και οι δύο θα παραμείνουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, μιας ομάδας ανώτερων υπουργών, δήλωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

«Αυτή η εναλλαγή -ένα έτος, δύο έτη, ένα έτος- είναι περίεργη, ειδικά σε καιρό πολέμου», δήλωσε ο Κοέν σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ που προβλήθηκε την Πέμπτη. «Αλλά είμαι κάποιος που σέβεται τις συμφωνίες».

Η πορεία του Κοέν ως ΥΠΕΚ

Οι τελευταίοι μήνες της θητείας του Κοέν σημαδεύτηκαν από την ισραηλινή πολεμική επίθεση στη Γάζα. Ο ίδιος διαπληκτίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ορισμένους ξένους ηγέτες και με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι δεν ήταν επαρκώς επικριτικοί απέναντι στη Χαμάς.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι θα «ανακαλέσει τη βίζα παραμονής» της Λιν Χέιστινγκς, της συντονίστριας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη.



ΠΗΓΗ