Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, 12:54

Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Συνεχίζονται οι εργασίες εκβάθυνσης για τέταρτη ημέρα εντός της θαλάσσιας περιοχής στην Ελευσίνα. Οι εκβαθύνσεις πραγματοποιούνται με πλωτό γερανό στον Κρόνο και συγκεκριμένα στην περιοχή Καλυμπάκι από την εταιρεία PROMARINE.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις εντός της θάλασσας έγιναν αντιληπτές από κατοίκους της Ελευσίνας οι οποίοι με ενημέρωσαν προκειμένου να ερευνήσω το θέμα ώστε να διακριβωθεί αν υπάρχουν εγκρίσεις για τις αυτές τις εργασίες από τις αρμόδιες αρχές μιας και από την πλευρά τόσο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας όσο και από τον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας Α.Ε δεν δόθηκαν σχετικές πληροφορίες μετά την επικοινωνία των δημοτών.

Κατά την επίσκεψη μου στον χώρο διαπίστωσα ότι πράγματι μπροστά από το Parking Σκαφών της εταιρείας PROMARINE βρισκόταν πλωτός γερανός σε πλήρη λειτουργεία πραγματοποιώντας εργασίες εκβάθυνσης.

 

Απούσα η δημοτική αρχή Ελευσίνας

Απορίας άξιο είναι ότι από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο δήμαρχος Ελευσίνας Αρ. Οικονόμου για τις παρεμβάσεις ιδιωτικών συμφερόντων εντός ορίων του δήμου και εντός χώρου αρμοδιότητας του ΟΛΕ ΑΕ μιας και οι εκβαθύνσεις του βυθού πραγματοποιούνται στην θαλάσσια περιοχή του Καλυμπακίου, ωστόσο δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς του σύμφωνα με πληροφόρηση μου.

Σύμφωνα με περαιτέρω πληροφόρηση για το θέμα των εκβαθύνσεων στην θαλάσσια περιοχή του Κρόνου, προκύπτει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία προχωρά σε τέτοιου είδους εργασίες αφού και τον Ιανουάριο του 2020 στην ίδια περιοχή του Καλυμπακίου πλωτός εκσκαφέας πραγματοποιούσε βυθοκορήσεις μπροστά από το Parking Σκαφών που έχει παραχωρηθεί από τον ΟΛΕ ΑΕ στην εταιρεία PROMARINE.

 

Η άποψη της εταιρείας

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με την εταιρεία Promarine πληροφορήθηκαμε από τον εκπρόσωπο της κ. Μιχάλη Σπανόπουλο ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται με νόμιμη άδεια που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και σκοπός της εταιρείας είναι να καθαριστεί το συγκεκριμένο σημείο διότι εκεί καταλήγει αγωγός ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα τα φερτά υλικά που συγκεντρώνονται μετά από κάθε νεροποντή να φράζουν το λιμάνι. Ολες οι απαιτούμενες εργασίες πραγματοποιούνται με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους της πόλης επισήμανε ο κ. Σπανόπουλος.

Για την επίσημη ενημέρωση μας κατατέθηκαν σχετικά αιτήματα προς τους αρμόδιους φορείς το πρώτο στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας με αριθμό Πρωτοκόλλου 6643/21-06-2023 και το δεύτερο στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας ΑΕ, με αριθμό Πρωτοκόλλου 7518/21-06-2023 προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα κατά πόσο οι εργασίες πραγματοποιούνται νόμιμα και αν αφορούν καθαρισμό ή εκβάθυνση του βυθού στην περιοχή. Επιπλέον αν ισχύει χρονικός περιορισμός εκτέλεσης των εργασιών από σχετική απόφαση όπως και αν το Κεντρικό λιμεναρχείο Ελευσίνας είναι ενήμερο για την αρχή και την λήξη των εργασιών.

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, 12:55

ΠΗΓΗ