Συνάντηση με την εικαστικό Γεωργία Λαλέ που φιλοτέχνησε το έργο της ροζ σημαίας, αναδεικνύοντας το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Neighborhood Guilt» -στα ελληνικά «Ενοχές της Γειτονιάς»- της Γεωργίας Λαλέ φιλοξενούνταν στο προξενείο της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ, μέχρι να δοθεί εντολή από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να απομακρυνθεί λόγω αντιδράσεων.

Όπως σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «σήμερα συναντήθηκα με τη Γεωργία Λαλέ. Την εικαστικό που ανέδειξε μέσω της Τέχνης τις τρομακτικές διαστάσεις της έμφυλης βίας στην Ελλάδα».

«Ο καθένας διαλέγει που υποκλίνεται»

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Κασσελάκη – Λαλέ

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιτέθηκε στον Γιώργο Γεραπετρίτη λέγοντας ότι «ο υπουργός των υποκλίσεων στον Ερντογάν, αποφάσισε να λογοκρίνει την Τέχνη και να υποκλιθεί εκείνες τις ημέρες στην Ακροδεξιά».

Καταληκτικά ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «ο καθένας διαλέγει που «υποκλίνεται». Άλλοι μπρος στα συμφέροντα και τους συμβιβασμούς, άλλοι στην Τέχνη και το δίκιο των ανθρώπων.

Η δημοσίευση του Στέφανου Κασσελάκη:

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το έργο με τη ροζ σημαία – «Θλιβερή η απόσυρση»

Υπενθυμίζεται ότι ερώτηση για την «απαράδεκτη απόφαση του υπουργού Εξωτερικών να αποσύρει το έργο τέχνης της Γεωργίας Λαλέ από το ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης» είχαν καταθέσει προς τον υπουργό Εξωτερικών, είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της τομεάρχου Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ρένας Δούρου.

«Η συγκεκριμένη απόφαση είναι θλιβερή και ανάρμοστη. Θλιβερή γιατί στέλνει τραγικά λάθος μήνυμα σε κοινωνίες που «κανονικοποιούν» την έμφυλη βία, όταν οι γυναικοκτονίες στη χώρα μας κοντεύουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την νομική καθιέρωση το όρου «γυναικοκτονία». Ανάρμοστη γιατί το υπουργείο Εξωτερικών, που οφείλει να είναι το υπουργείο της εξωστρέφειας, με την απόσυρση του συγκεκριμένου έργου προσβάλλει την Τέχνη, ακυρώνει το μήνυμα που πρέπει να στέλνει η πατρίδα μας κατά της έμφυλης βίας, αμαυρώνοντας in fine την εικόνα της στο εξωτερικό», τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Έδωσε άδεια για τη συμπερίληψη του συγκεκριμένου έργου στην Έκθεση;»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «παρατηρούν ότι το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη ανάρτησε αρχικά στη σελίδα του με το hashtag «nowomanalone», («καμία γυναίκα μόνη») το συγκεκριμένο έργο χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα, τονίζουν ότι η Τέχνη δεν λογοκρίνεται, υπογραμμίζουν ότι τα μέλη της Επιμελητικής Επιτροπής της Έκθεσης αντιτίθενται στην απόφαση του υπουργού και υπενθυμίζουν ότι οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών στους τομείς της πολιτιστικής και δημόσιας διπλωματίας αναδεικνύουν τις αρχές και αξίες στις οποίες βασίζεται, ενώ επηρεάζουν σαφώς την διεθνή εικόνα που εκπέμπει διεθνώς και το κύρος της».

Συγκεκριμένα ερωτούν τον υπουργό Εξωτερικών «αν, ναι ή όχι, έδωσε άδεια για τη συμπερίληψη του συγκεκριμένου έργου στην Έκθεση; Και αν έδωσε, τι μεσολάβησε συγκεκριμένα και άλλαξε η αρχική απόφαση;».



ΠΗΓΗ