Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Απριλίου 2023, 06:43

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει την Πέμπτη 20ή Απριλίου συνομιλίες στον Λευκό Οίκο με τον Κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ Καρίν Ζαν-Πιερ χθες Παρασκευή.

Ο κ. Πέτρο «ευχαρίστησε για την πρόσκληση» μέσω Twitter τον Αμερικανό πρόεδρο, τονίζοντας πως είναι «στιγμή-κλειδί για την ενίσχυση της σχέσης και της συνεργασίας των δυο χωρών, όχι μόνο στον αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και στην προστασία του Αμαζονίου, στην κλιματική αλλαγή και στην αγροτική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως για την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η συνάντηση αναγγέλθηκε ενώ η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) ανακοίνωνε πως πρόσθεσε ηγέτη των ανταρτών στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων προσώπων που καταρτίζει. Πρόκειται για τον Γουίλβερ Βιγιέγκας-Παλομίνο, που περιγράφεται από τις αμερικανικές αρχές ως ηγετικό στέλεχος του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), οργάνωση με την οποία η κυβέρνηση του κ. Πέτρο διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε ταυτόχρονα γνωστό πως προσφέρει αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψη του αντάρτη, που το FBI κατηγορεί για «διακίνηση ναρκωτικών» και «τρομοκρατία».

Όπως υποσχόταν προεκλογικά, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Πέτρο ξανάρχισε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ELN, που διέκοψε ο δεξιός προκάτοχός του, στο πλαίσιο της πολιτικής του για να υπάρξει «πλήρης ειρήνη» στην Κολομβία και να τερματιστεί ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», που θεωρεί αποτυχημένο.

Φωνές στην Κολομβία προειδοποιούν πως η Μπογκοτά ενδέχεται να απολέσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον λόγω της αύξησης της παραγωγής κόκας και κάποιων διαστάσεων της ειρηνευτικής διαδικασίας, ιδίως της προσφοράς της κυβέρνησης του κ. Πέτρο στα μέλη συμμοριών να παραδοθούν σε αντάλλαγμα για πιο επιεικείς ποινές.

Στην ετήσια έκθεσή του πέρυσι, ο ΟΗΕ υπολόγισε πως η δυνητική παραγωγή κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 14% στους 1.400 τόνους το 2021, ενώ οι καλλιέργειες κόκας αυξήθηκαν κατά 43% στα 2.040.000 στρέμματα τη χρονιά προτού αναλάβει την εξουσία ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που ανήκει στην αριστερά.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Απριλίου 2023, 06:43

ΠΗΓΗ