«Είχα καλές συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι» (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός του Κατάρ), δημοσίευσε ο ιστότοπος Al-Masri Al-Youm, σε μια δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Χέρτσογκ.

Η δήλωση ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Κατάρ προσπαθεί σκληρά και είναι πολύ επικεντρωμένος στο θέμα της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, μια αναφορά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή Αμερικανών, Καταριανών και Αιγυπτίων αξιωματούχων για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η ιστοσελίδα i24 του Ισραήλ ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση του Χέρτσογκ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ ήταν παρούσες και ορισμένες οικογένειες Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των αμερικανικών και ισραηλινών κατασκοπευτικών υπηρεσιών, καθώς και των εκπροσώπων του Κατάρ και της Αιγύπτου στο Κάιρο για να επαναλάβουν τις συζητήσεις σχετικά με το πλαίσιο της πρότασης που διαμορφώθηκε στη συνάντηση του Παρισιού τον περασμένο μήνα. Οι συνομιλίες στο Κάιρο έληξαν ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα χωρίς να επιτευχθεί κάποια σημαντική ανακάλυψη.

Τι ζητά η Χαμάς

Το Σάββατο, ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος αντίστασης Χαμάς, κατηγόρησε το ισραηλινό καθεστώς ότι δεν έχει τη βούληση να συμφωνήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Ο Χανίγια επανέλαβε τα αιτήματα της οργάνωσης, λέγοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ είναι αδύνατη χωρίς την πλήρη παύση των εχθροπραξιών, την απόσυρση του στρατού κατοχής από τη Γάζα και την άρση της καταπιεστικής πολιορκίας μεταξύ άλλων.

Η πρόταση για τις επόμενες ημέρες στο Παρίσι προέβλεπε εκεχειρία σε τρεις φάσεις, κάθε μία από τις οποίες θα διαρκούσε 45 ημέρες και θα προέβλεπε την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ