Στη σύλληψη της 65χρονης Ντανιέλα Κλέτε, μέλος της τρίτης γενιάς της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), γνωστή και ως οργάνωση Μπάαντερ-Μάινχοφ, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια φυγής προχώρησε η αστυνομία στη Γερμανία.

Η 65χρονη ήταν ένα από τα τρία μέλη της RAF που διέφευγαν τη σύλληψη εδώ και δεκαετίες. Οι αρχές κατηγορούν την Ντανιέλα Κλέτε, μαζί με τους συντρόφους της Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ και Εσνστ-Φόλερ Στάουμπ, για απόπειρα δολοφονίας και σειρά ένοπλων ληστειών κατά το διάστημα 1999-2016.

Η εισαγγελία του Βέρντεν της Κάτω Σαξονίας θεωρεί ότι οι ένοπλες ληστείες δεν είχαν πολιτικά κίνητρα αλλά διαπράχθηκαν για οικονομικούς λόγους ώστε να χρηματοδοτήσουν τη ζωή τους στην παρανομία. Σύμφωνα με την εισαγγελία η 65χρονη συνελήφθη στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Η Ντανιέλα Κλέτε θεωρείται ύποπτη μαζί με τους Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ και Εσνστ-Φόλερ Στάουμπ, βάσει αναλύσεων DNA, για σειρά ένοπλων ληστειών

Γερμανοί αστυνομικοί στέκονται μπροστά από την είσοδο του κτιρίου όπου συνελήφθη η Ντανιέλα Κλέτε (Πηγή: REUTERS/Tobias Schlie)

Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι η Κλέτε κρυβόταν στο Βερολίνο για 20 χρόνια, με τους γείτονες να υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούσε το όνομα Κλαούντια.

«Έχουμε τη σύλληψη της Κλέτε», δήλωσε ο Κοράι Φρόιντενμπεργκ, ανώτερος εισαγγελέας, το γραφείο του οποίου ερευνά την Κλέτε και τους άλλους υπόπτους Γκάρβεγκ και Στάουμπ όπως αναφέρει το Deutsche Welle.

Εγκληματολόγος της αστυνομίας εισέρχεται σε κτίριο όπου συνελήφθη η Ντανιέλα Κλέτε (Πηγή: REUTERS/Tobias Schlie)

Δεύτερη σύλληψη που έχει σχέση με την Κλέτε

Ακόμα το γραφείο της Κρατικής Εγκληματολογικής Αστυνομίας της Κάτω Σαξονίας δήλωσε αργότερα ότι ένας άνδρας συνελήφθη επίσης σε σχέση με τη σύλληψη της Κλέτε, αλλά ότι δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ανόβερου, Φρίντο ντε Βρις, δήλωσε ότι η ύποπτη είχε ταυτοποιηθεί μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων και δεν έδειξε καμία αντίσταση καθώς συνελήφθη σε διαμέρισμα στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου. Ο ντε Βρις δήλωσε ότι η αστυνομία βρήκε στο διαμέρισμα δύο γεμιστήρες πιστολιού καθώς και φυσίγγια.

Γερμανοί αστυνομικοί στέκονται μπροστά από την είσοδο του κτιρίου όπου συνελήφθη η Ντανιέλα Κλέτε (Πηγή: REUTERS/Tobias Schlie)

Η Ντανιέλα Κλέτε θεωρείται ύποπτη μαζί με τους Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ και Εσνστ-Φόλερ Στάουμπ, βάσει αναλύσεων DNA, για σειρά ένοπλων ληστειών σε σουπερμάρκετ και χρηματαποστολών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και την Κάτω Σαξονία.

Η δράση της RAF

Η RAF θεωρείται υπεύθυνη για τη δολοφονία περισσότερων των 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 200. Οι δραστηριότητες της ομάδας κορυφώθηκαν εν μέσω ενός μεγάλου ανθρωποκυνηγητού για τα μέλη της κατά το λεγόμενο Γερμανικό Φθινόπωρο του 1977. Οι Στάουμπ, Κλέτε και Γκάρβεγκ ανήκαν στην τρίτη γενιά της RAF, που ήταν ενεργή στις δεκαετίες 1980 και 1990.

Φωτογραφίες καταζητούμενων (πάνω) και εικόνες προσομοίωσης γήρανσης (κάτω) των Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ, Εσνστ-Φόλερ Στάουμπ και Ντανιέλα Κλέτε, μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης RAF

Μέλη της τρίτης γενιάς θεωρείται ότι δολοφόνησαν τον επικεφαλής της Deutsche Bank Αλφρεντ Χερχάουζεν και της Treuhand, της υπηρεσίας στην οποία ανατέθηκε η διαχείριση και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας στην Ανατολική Γερμανία μετά τη γερμανική επανένωση, Ντέτλεφ Ρόχβέντερ.

Στα θύματα της RAF περιλαμβάνονταν ακόμα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δυτικής Γερμανίας, Ζίγκφριντ Μπούμπακ, το αφεντικό της Dresdner Bank, Γιούργκεν Πόντο, το στέλεχος επιχειρήσεων Χανς Μάρτιν Σλέγερ και ο ανώτερος Δυτικογερμανός διπλωμάτης Γκερόλντ φον Μπράουνμουλ.

Το 1998 επιστολή υπογεγραμμένη από τη RAF  που στάλθηκε στο πρακτορείο Reuters γνωστοποιούσε τη διάλυση της οργάνωσης, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πρώην τρομοκρατική οργάνωση εξακολουθεί να είναι ενεργή.

Η τελευταία επιστολή της γερμανικής οργάνωσης RAF, με την οποία ανακοίνωσε τη διάλυσή της

Μετά την πρόσφατη προβολή της υπόθεσης σε τηλεοπτική εκπομπή, οι ερευνητές στην Κάτω Σαξονία -όπου έλαβαν χώρα πολλές από τις ληστείες- δήλωσαν ότι έλαβαν 161 πληροφορίες σχετικά με τον πιθανό εντοπισμό των υπόπτων.

Η αστυνομία και ειδικές ένοπλες μονάδες εισέβαλαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της δυτικογερμανικής πόλης Βούπερταλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού έλαβαν μια πληροφορία ότι ο Ερνστ-Βόλκερ Στάουμπ μπορεί να είχε θεαθεί σε ένα τρένο εκεί. Οι αρχές δήλωσαν ότι οι αρχικές υποψίες για την ταυτότητα του άνδρα δεν επιβεβαιώθηκαν.



ΠΗΓΗ