«Πιο μνημονιακή απόφαση από το »μαξιλάρι» Τσακαλώτου δεν έχει υπάρξει» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο ίδιος άνθρωπος που έχει εκφράσει το θαυμασμό του για τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια και επιδιώκει να εμφανίζεται ως ο συνεχιστής του Τσίπρα.

Μαθαίνει γρήγορα, αλλά τα μαθαίνει μισά ή του τα λένε μισά οι μέντορες του, ήταν το βιτριολικό σχόλιο από αρκετούς, για αυτή τη θέση Κασσελάκη που πυροδότησε νέα ένταση, μετά το εκρηκτικό διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής με τις ηχηρές αποχωρήσεις σοβαρών και ιστορικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τον τελευταίο ήθελε να «χτυπήσει» ο Στέφανος Κασσελάκης με την κριτική για τα 37 δισ. ευρώ αγνοώντας προφανώς ότι αυτό ήταν μια κεντρική πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια και τη μέγγενη της τρόικας, και να ανακτήσει γρηγορότερα την κυριαρχία της εθνικής οικονομικής πολιτικής. Αγνοώντας ίσως και ότι στις κυβερνήσεις τις αποφάσεις για την οικονομική πολιτική δεν τις παίρνει μόνος του ο υπουργός Οικονομικών, υπάρχει, θα έλεγε κανείς… μια αδιαμεσολάβητη σχέση με τον πρωθυπουργό και τα άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του στήριξαν με σθένος, κόντρα στις εισηγήσεις της ΤτΕ και όχι μόνο, την επιλογή της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια -έτσι έμεινε να λέγεται για να διαχωρίζεται από την έξοδο με προληπτική πιστωτική γραμμή, λύση που η κυβέρνηση Τσίπρα χαρακτήριζε «ημιμνημόνιο».

Κοινώς ο Στέφανος Κασσελάκης με αυτή την επίθεση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, βάλει ανοιχτά κατά μιας κεντρικής πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση του Αλέξη Τσίπρα, στο όνομα του οποίου υποτίθεται ότι πίνει νερό.

Είτε το έκανε από άγνοια, κοινώς δεν γνωρίζει ποιου κόμματος ηγείται, είτε από άποψη, πράγμα που σημαίνει ότι συμφωνεί με τη ΝΔ που έλεγε να επιλεγεί η λύση της πιστωτικής γραμμής, το ζήτημα είναι σοβαρό εξου και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με σκληρές εκφράσεις, από τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Σταθάκη που ήταν μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Η τοποθέτηση που άναψε φωτιά

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (), πιθανόν παρασυρόμενος από τον Παύλο Πολάκη, που πολλάκις έχει κατηγορήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα 37 δισ. ευρώ, δήλωσε πως «πιο μνημονιακή απόφαση από το μαξιλάρι Τσακαλώτου δεν έχει γίνει» σε μια προσπάθεια να βάλει απέναντί του τον πρώην «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας παραγνωρίζοντας όμως πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λογοδοτούσε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που είχε και την τελική ευθύνη για την κεντρική πολιτική που θα εφάρμοζε η κυβέρνηση.

«Το είπα, πρέπει να μειώσουμε τους φόρους των μισθωτών. Η μεγάλη μου διαφωνία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν η φορολογία, η στάση τους ήταν η αύξηση της φορολογίας. Φοροεπιδρομή δεν θέλω να έχω στον Έλληνα», πρόσθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα»

Η πρώτη οργισμένη αντίδραση ήρθε από τον Γιάννη Δραγασάκη, εγκαλώντας τον Στέφανο Κασσελάκη, μεταξύ άλλων, για «υπονόμευση του συλλογικού άθλου του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, υπό την καθοδήγηση και την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα».

Μάλιστα, τον συμβούλευσε να μην εκτίθεται και να μη δίνει λαβή στη Νέα Δημοκρατία «με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

«Λέει ανοησίες, δεν ήταν προϊόν φόρων το μαξιλάρι των 37 δισ.»

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Γιώργος Σταθάκης, η αποχώρηση του οποίου από τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τον πρώτο σεισμό.

Ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο για τις μομφές του Στέφανου Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ. όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπως ξέρετε είναι μια συζήτηση χωρίς νόημα διότι η χώρα το 2018 αντιμετώπιζε δύο επιλογές με το τέλος του μνημονίου να επιστρέψει στις αγορές. Η επιλογή Α ήταν το ανοίξει μία πιστοληπτική γραμμή με το ΔΝΤ. Αυτή η επιλογή ήταν αυτή που προωθούσε παλαιότερα ο κ. Σαμαράς, την υποστήριζε ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας και η ΝΔ της εποχής. Η επιλογή Β ήταν αυτή που είχαν ήδη κάνει Πορτογαλία και Ιρλανδία. Οι χώρες που είχαν βγει από το μνημόνιο, και ήταν να διαμορφωθεί ένα μαξιλάρι ακριβώς στο 20% του ΑΕΠ, 37 δις και το οποίο δημιουργεί τις συνθήκες καθαρής εξόδου, διότι δεν υπήρχε πλέον καμία εξάρτηση από το ΔΝΤ», είπε αρχικά.

«Η λύση των 37 δισ. ήταν η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Τα 37 δισ. σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται, δεν είναι φόροι. Τα 19 δισ. είναι τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, άρα τα 19 δισ. ήταν τα διαθέσιμα από τα πανεπιστήμια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις εταιρείες, τους φορείς του δημοσίου. Και στη συνέχεια ένα μέρος του μαξιλαριού ήταν ένα μέρος των χρημάτων που επέστρεφαν από την Ευρώπη και την ΕΚΤ. Οπότε το μαξιλάρι ήταν από φορολογία κάτι της τάξης των 7 δισ. Και για κάθε ένα ευρώ από τα 7 δις που βάζαμε στο μαξιλάρι, η Ευρώπη έβαζε και ένα ευρώ στην «τσέπη». Δεν ήταν προϊόν εφορίας το μαξιλάρι ούτε τίποτα».

«Λαϊκιστές ήθελαν να δώσουμε τα 7 δισ. στον λαό για να κερδίσουμε τις εκλογές»

Ο κ. Σταθάκης συμπλήρωσε αναφορικά με το ζήτημα των 37 δις πως, «οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη επαναφέρουν ένα θέμα το οποίο το φέρνουν κατά καιρούς στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, ο Παππάς και διάφοροι, θέτοντας ένα θέμα κατά του Τσακαλώτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτή τη λύση και απέφυγε το ΔΝΤ. Απορώ γιατί επαναφέρει κάποιος αυτό το θέμα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για τα 37 δισ. και τι ρόλο έπαιξαν στην καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Προφανώς, και αυτονόητα ήταν μία μομφή κατά του Τσακαλώτου, αλλά είναι και μία ανοησία επιπρόσθετη. Αυτή η ομάδα των «λαϊκιστών», έλεγε για τα 37 δις και έλεγε να κρατήσουμε τα 30 δις και να δώσουμε τα 7 δις στον λαό για να κερδίσουμε τις εκλογές. Επίσης και αυτό ήταν μια ανοησία».

«Ο Τσακαλώτος πήρε 5 δις από τις αγορές. Άρα και βγήκαμε από το μνημόνιο και δανείστηκε χρήματα για να τα κάνει η χώρα ό,τι ήθελε. Βέβαια αυτό ήταν απόφαση του Τσίπρα, δεν αποφάσισε μόνος του ο Τσακαλώτος. Είναι μία παραπλανητική συζήτηση που δεν έχει κανένα νόημα. Την έξοδο από τα μνημόνια την αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών και όχι ο πρωθυπουργός; Δεν είναι δυνατόν να τα συζητάμε αυτά», κατέληξε.

Χτύπησε στην καρδιά τον Τσίπρα

Για πλήρη αποδόμηση της πρωθυπουργίας Τσίπρα κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη και ο Πάνος Σκουρλέτης που επίσης έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Χτύπησε στην καρδιά τον Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. «Αποδομεί πλήρως την πρωθυπουργία Τσίπρα και ενστερνίζεται τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Είναι η αντισύριζα προπαγάνδα που υπήρξε από τη ΝΔ».

«Είπε ότι ήταν μνημονιακή επιλογή. Η πιο σκληρή μνημονιακή επιλογή θα ήταν να μην υπήρχε το μαξιλάρι και να υπάρξει πιστοληπτική γραμμή με νέο μνημόνιο. Δεν είναι άρνηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ αυτά;» πρόσθεσε.



ΠΗΓΗ