Σε διευκρινιστική δήλωση για τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά ημέρες δέκα ελληνικά νησιά, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί.

Ο Οντζού Κετσελί τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου μας στην Αθήνα, οι ελληνικές αρχές μας ενημέρωσαν ότι η Επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε την εφαρμογή θεώρησης μίας εισόδου με ισχύ επτά ημερών στην πύλη για τουριστικές επισκέψεις των πολιτών μας στα δέκα ελληνικά νησιά και ότι ετοιμάζεται ένας σχετικός κανονισμός». Ακολούθως πρόσθεσε πως αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της εφαρμογής.

«Οι συνομιλίες μας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, προκειμένου να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές»

«Εδώ και κάποιο διάστημα γίνονταν προετοιμασίες για αυτό. Οι συνομιλίες μας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, προκειμένου να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές, όπως ο τελωνειακός και διαβατηριακός έλεγχος στα νησιά που θα συμπεριληφθούν στην εφαρμογή, με στόχο οι πολίτες μας να μην αντιμετωπίσουν δυσκολίες κατά την είσοδο και την έξοδο από τα νησιά», κατέληξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Τι είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει ότι «με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων, στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη».

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει πως «η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο, για επτά μέρες, δέκα νησιά μας, που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία».

Καταληκτικά υπογράμμισε ότι «είναι μία πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα, που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια: ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών».



ΠΗΓΗ