Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα μπορούσε παρά να γίνει υπό το πρίσμα «των διαλυτικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον τελευταίο χρόνο» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά επιτελείς της Κουμουνδούρου για την εκλογική μάχη της 9ης Ιουνίου, αναλύοντας τα αποτελέσματα της κάλπης.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι το μέτρο σύγκρισης για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2023, δεδομένου, όπως λένε, ότι μετά από δύο οδυνηρές ήττες, την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και των δύο διασπάσεων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε δημοσκοπικά σε μονοψήφια νούμερα μεταξύ 8% και 9,5%. «Ο Στέφανος Κασσελάκης παρέλαβε ένα κόμμα διαλυμένο και μέσα σε λίγους μήνες διπλασίασε τα ποσοστά του, μειώνοντας θεαματικά και τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ σε σχέση με το 2023, από τις 23 μονάδες στις 13», επισημαίνουν. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη αναφορά πραγματοποίησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη δήλωση που πραγματοποίησε μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

«Βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο προσαρμογής και εξέλιξης»

Υπογραμμίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ άντεξε παρά τις πιέσεις που δέχθηκε. «Άντεξε απέναντι σε πρωτοφανείς επιθέσεις από ένα μιντιακό σύστημα κι όχι μόνο, διασπάσεις, αμφισβητήσεις, που αδιάκοπα κρατούν εδώ και μήνες, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Άντεξε σε πείσμα πολλών που ήθελαν να ξεμπερδέψουν μια και καλή μαζί του», υπογραμμίζουν.

Παράλληλα από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ευρωεκλογές εδραιώθηκε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ του ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως εκ τούτου «η πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο», σε αντίστιξη, όπως λένε, «με το ιστορικό χαμηλό της ΝΔ».

Αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προετοιμάζει «με αυτοπεποίθηση την αρχιτεκτονική της εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης», ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η ΝΔ υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέγραψε τον μικρότερο αριθμό ψήφων, ακόμη και από την περίοδο των μνημονίων, επί προεδρίας του Αντώνη Σαμαρά.

Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι η μεταβολή του πολιτικού σκηνικού έχει ήδη ξεκινήσει. «Το χτύπημα της κυβερνητικής αλαζονείας που ήταν ο βασικός μας στόχος, αποτελεί την καύσιμη ύλη των επερχόμενων διεργασιών. Βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο προσαρμογής και εξέλιξης, ώστε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες της κοινωνίας και να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της νέας πολιτικής πραγματικότητας», επισημαίνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι τα επόμενα βήματά του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα επεξεργαστεί «με ηρεμία και αισιοδοξία».

Όπως λένε, «οι επόμενες κινήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν μεθοδικά, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και στο συλλογικό ζητούμενο του αριστερού και προοδευτικού κόσμου, ώστε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στις πολιτικές εκμηδενισμού του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου».

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη δήλωση μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών – Φωτογραφία: Αλέξανδρος Γαστεράτος/

Το μέτωπο της Κεντροαριστεράς – Οι τοποθετήσεις Τεμπονέρα, Κοτσακά, Τσιόκα και Κοτζιά

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Διονύση Τεμπονέρα και Αντώνη Κοτσακά πρόταση για σύμπλευση των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων με κοινό συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές, ανοίγοντας τη συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς την επόμενη μέρα, δημιουργώντας παράλληλα αρκετές συζητήσεις σε μέλη και στελέχη των κομμάτων που συμπεριλαμβάνονται στον ευρύτερο χώρο.

Σύμφωνα με τα δύο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση – πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες». Παράλληλα, όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισήμαιναν ακόμη ότι «συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές, ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα». Από την Κουμουνδούρου, ωστόσο, έχουν θέσει ως επόμενο ορόσημο το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το φθινόπωρο, σημειώνοντας πως είναι «σημείο εκκίνησης για μια νέα δυναμική πορεία, με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές».

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην βουλευτής Χάρης Τσιόκας σε δήλωση που πραγματοποίησε τόνισε ότι «ο κύκλος των εσωκομματικών περιχαρακώσεων και του άνευ όρων εξουσιοδοτισμού των αρχηγών ηττήθηκε. Η Προοδευτική παράταξη όμως μπορεί να ξαναγίνει νικηφόρα μέσα από πρωτοβουλίες ανασύνθεσης για τη μεγάλη συνάντηση με πολιτική και προγραμματική ενότητα», ταυτιζόμενος με τη γραμμή των Τεμπονέρα – Κοτσακά.

Ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του «Πράττω» Νίκος Κοτζιάς τόνισε σε ανάρτηση που πραγματοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «για τους συντρόφους που πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «νίκησε» επιθυμώ να πω μόνο το εξής: οι αριθμοί θέλουν μελέτη, αξιολόγηση και θάρρος. Όχι αλαζονεία ή αδιαφορία, ούτε συγκάλυψη των προβλημάτων. Δεν κτίζεται η μεγάλη Αριστερά με το να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας».

Κουμουνδούρου σε Χαριλάου Τρικούπη: Η επαρχία ακολουθεί πάντα τα αστικά κέντρα

Οι επιτελείς του Κουμουνδούρου απαντώντας επίσης στις αναφορές στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κέρδισε την επαρχία σχολιάζουν πως η αυτή ακολουθεί εκλογικά -πάντα- τα αστικά κέντρα. «Το ΠΑΣΟΚ ας μη βιάζεται να πανηγυρίσει για τα ποσοστά του σε δύο ή τρεις συγκεκριμένες επαρχίες. Είναι γνωστό ότι η περιφέρεια ακολουθεί πάντα τα αστικά κέντρα, τα οποία είναι συγκριτικά πιο ευαίσθητα και καταγράφουν γρηγορότερα τις πολιτικές μετακινήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη της Κεντροαριστεράς στις μεγάλες αστικές εκλογικές περιφέρειες, κάτι που δείχνει πως το μήνυμα ανανέωσης που εξέπεμψε ήδη βρίσκει απήχηση σε πλατιά ακροατήρια. Το ίδιο θα συμβεί σταδιακά και στην περιφέρεια. Η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφερθεί σταδιακά και στην υπόλοιπη Ελλάδα», υποστηρίζουν.

Επίθεση στη Νέα Αριστερά για τις έδρες – Οι απαντήσεις Χαρίτση, Ηλιόπουλου

Ένα ακόμη μέτωπο που άνοιξε από τη στιγμή που η Νέα Αριστερά δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 3% και να εκλέξει ευρωβουλευτή είναι η υπόθεση των 11 εδρών των βουλευτών της Νέας Αριστεράς, που είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  – ΠΣ επιτίθεται επαναφέροντας τα περί «κλοπής των εδρών», τονίζοντας πως τα ποσοστά που κατέγραψε η Νέα Αριστερά δεν αντιστοιχούν σε 11 έδρες. Μιλώντας στο η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά επισήμανε πως «οι διασπαστικές δυνάμεις πάτωσαν. Δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση στην κοινωνία και στον κόσμο της Αριστεράς. Τους πέρασε μέχρι και το κόμμα της κυρίας Λατινοπούλου. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα πρέπει να αναλογιστούν αν αυτό που έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα τους, μέσα από το οποίο αναδείχτηκαν και πήραν και τις 11 βουλευτικές έδρες, ήταν σωστό ή αν θα πρέπει να διατηρούν την κατοχή αυτών των εδρών».

Ο συντονιστής του οργανωτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιάννης Βουλγαράκης ανέφερε πως «η Νέα Αριστερά με τον ανήθικο τρόπο που συστάθηκε κοινοβουλευτικά, πήρε την ηθική απάντηση από την κοινωνία για τις κλεμμένες έδρες», ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης υπογράμμισε στον «ΑΝΤ1» ότι «το 2,4% της Νέας Αριστεράς δεν αντιστοιχίζεται με τις 11 έδρες στη Βουλή».

Απαντώντας ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε γελοίο το γεγονός πως «από χθες το κόμμα Κασσελάκη έχει αναζωπυρώσει τις επιθέσεις λάσπης προς τη Νέα Αριστερά, με αίτημα να «επιστραφούν οι έδρες», κρίνοντας πως «το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι βαθιά υποκριτικό».

Αντίστοιχα και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι «από χθες το κόμμα Κασσελάκη έχει αναζωπυρώσει τις επιθέσεις λάσπης προς τη Νέα Αριστερά, με αίτημα να «επιστραφούν οι έδρες». Το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι βαθιά υποκριτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη του τη διαδρομή είχε υποδεχτεί αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου που είχαν εκλεγεί με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα είχε ψηφιστεί αν δεν είχαν υπάρξει τέτοιες μετακινήσεις. Είναι βαθιά υποκριτικό όταν έχεις δεχτεί ότι υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης μελών του Κοινοβουλίου λόγω διαφωνιών, να θεωρείς ότι αυτό θα αφορά πάντα άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες και πότε τη δική σου».



ΠΗΓΗ