Χωρίς να φαίνεται κάποια διέξοδος στον πόλεμο στη Γάζα ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν με Νετανιάχου που σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ήταν ιδιαίτερα τεταμένη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να δίνει μόνος του συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σ’ ένα «σχέδιο για την πραγματοποίηση από τον ΟΗΕ μιας αποστολής αξιολόγησης» στη βόρεια Γάζα προκειμένου να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα γίνει εν μία νυκτί.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ με τη λιβανέζικη οργάνωση ωστόσο να το αρνείται.

Μπαράζ επιθέσεων εξαπέλυσαν οι Χούθι με drones σε πλοία στην Ερυθρά, χωρίς να φαίνεται κάποιο σημάδι αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Δείτε live

Live οι εξελίξεις στο in

07:12 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο ενός ακόμη στρατιώτη στη Γάζα

Ένας 24χρονος ταγματάρχης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης στο κέντρο της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ένας δεύτερος Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε επίσης σοβαρά στην ίδια μάχη.

Από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα, 183 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.065 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ που επικαλείται επίσημες ισραηλινές πηγές.

Ο τελευταίος αναφερόμενος θάνατος δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος αυτού του συνόλου.

07:04 Πακιστάν, Ναμίμπια και Μαλδίβες υποστηρίζουν την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο

Οι Μαλδίβες, η Ναμίμπια και το Πακιστάν προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που εκφράζουν την υποστήριξή τους στην προσφυγή για γενοκτονία που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

Οι τρεις χώρες εξέφρασαν η καθεμία την υποστήριξή τους στην κατηγορία σε ομιλίες που εκφώνησαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Τρίτη.

Ο πρέσβης της Ναμίμπια, Neville Gertze, δήλωσε στον ΟΗΕ ότι η χώρα του «καλωσορίζει και υποστηρίζει» την προσφυγή της Νότιας Αφρικής. «Η Ναμίμπια ταυτίζεται και ευθυγραμμίζεται με τα επιχειρήματα που προβάλλει η Νότια Αφρική», δήλωσε ο Gertze.

Άλλες χώρες που έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους στην υπόθεση είναι η Βολιβία, η Ιορδανία, η Μαλαισία και η Τουρκία.

Το ΔΔΔ θα πραγματοποιήσει ακροάσεις για την εξέταση προσωρινών μέτρων την Πέμπτη και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας.

06:57 Επιτυχίες στο πεδίο της μάχης υποστηρίζουν ότι σημειώνουν Παλαιστίνιοι μαχητές

Μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν αρκετές επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων την Τρίτη στη βόρεια Γάζα, μεταξύ άλλων πυροδότησαν εκρηκτικά σε σήραγγες καθώς πλησίαζαν οι ισραηλινές δυνάμεις, ενώ μαχητές της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ εκτόξευσαν βλήματα όλμου κατά των ισραηλινών δυνάμεων στην κεντρική Γάζα.

Η τελευταία αξιολόγηση του πεδίου μάχης από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) αναφέρει επίσης ότι η μάχη για τον έλεγχο της Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζεται με τις παλαιστινιακές και τις ισραηλινές δυνάμεις να δηλώνουν επιτυχίες.

Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με ρουκέτες στην πόλη Σντερότ, σύμφωνα με τις δεξαμενές σκέψης που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Τρίτη, όπου Παλαιστίνιοι μαχητές συγκρούστηκαν σε εννέα σημεία με τις ισραηλινές δυνάμεις και ισχυρίστηκαν ότι προκάλεσαν θύματα στις δυνάμεις κατοχής.

Στο νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε 10 επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στο βόρειο Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον διοικητή της αεροπορίας της Χεζμπολάχ για το νότιο Λίβανο, Αλί Χουσεΐν Μπούρτζι, ενώ συμμετείχε στην κηδεία του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Ουισάμ αλ Ταουίλ, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε σε προηγούμενο ισραηλινό πλήγμα.

06:52 Η πείνα στη Γάζα ενισχύει τις κατηγορίες για γενοκτονία κατά του Ισραήλ, λέει αξιωματούχος του ΟΗΕ

Η Francesca Albanese αναφέρει ότι η σοβαρή κατάσταση πείνας στη Γάζα «επιτείνει τις κατηγορίες για γενοκτονία» κατά του Ισραήλ.

Το Διεθνές Δικαστήριο θα ακούσει την Πέμπτη και την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας τις αγορεύσεις σχετικά με την κατηγορία της Νότιας Αφρικής ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

06:44 Μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού ρημάζουν την Τζενίν – Περικυκλωμένη η Ναμπλούς

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ισραηλινές μπουλντόζες καταστρέφουν υποδομές και δρόμους -συμπεριλαμβανομένων εκείνων γύρω από το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα- στην Τζενίν, καθώς οι επιδρομές που άρχισαν πριν από περίπου επτά ώρες συνεχίζονται στην πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και έκλεισαν όλες τις εισόδους της παλιάς πόλης στη Ναμπλούς.

Επιδρομές και συλλήψεις γίνονται ακόμα σε πολλές περιοχές της Δυτικής Όχθης.

06:31  Συμφωνία ΗΠΑ – Ισραήλ για αποστολή αξιολόγησης του ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή. Στον απόηχο της συνάντησης Μπλίνκεν με Νετανιάχου το μόνο που φαίνεται να συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ είναι η αποστολή αξιολόγησης του ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα.

Ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε ότι αυτή η αποστολή «θα καθορίσει τι πρέπει να γίνει για να επιτραπεί στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στον βορρά».

Διευκρίνισε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί «εν μία νυκτί», καθώς υπάρχουν «σοβαρές προκλήσεις ασφάλειας, ανθρωπιστικές και υποδομών», αλλά «θα ξεκινήσει μια διαδικασία αξιολόγησης αυτών των εμποδίων και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν».

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 



ΠΗΓΗ