Αφωνία

Ένα ποτήρι Lagavulin και σολομός τα μόνα καπνιστά που επιτρέπονται στο σαλέ το χειμώνα, σε κρατούν ζεστό και δεν κινδυνεύεις από επικίνδυνα κρυώματα και υποχρεωτική αφωνία, σαν αυτή που φαίνεται να πάσχει ο Νίκος Ανδρουλάκης και όχι μόνο. Πώς μου ήρθε τώρα να δώσω τέτοια συμβουλή; Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Κίνημα δεν βρήκε να πει μια κουβέντα, να ζητήσει εξηγήσεις μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες του Ολυμπιακού για εγκληματική οργάνωση που λυμαίνεται το ποδόσφαιρο, και μάλιστα με τις πλάτες συγγενών του ίδιου του πρωθυπουργού. Ευθαρσώς και επωνύμως μίλησαν, με διευθύνσεις και ονόματα για το άθλημα του λαού. Και άντε, εμείς οι δεξιοί με το λαό δεν θέλουμε πολλά πολλά. Το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας και οι υπόλοιποι που λένε ότι πασχίζουν για αυτόν; Μόνο εκείνο το παιδί ο Κασσελάκης -που ακόμη δεν έχω συγχωρέσει τον Κυριάκο που τον χάσαμε- έδειξε ότι έχει αντανακλαστικά. Όντως μαθαίνει γρήγορα, τουλάχιστον να ιεραρχεί τα κρίσιμα, ο Ολυμπιακός δεν είναι η ομάδα της Άνω Ραχούλας, έχει πολύ κόσμο από πίσω, τα όσα δε καταγγέλλει δεν αφορούν μόνο όσους τον υποστηρίζουν. Αδιαφορούν για όλα αυτά ο Νίκος και η λαλίστατη Ζωή Κωνσταντοπούλου τουλάχιστον όταν πρόκειται να χτυπήσει πρώην συντρόφους; Ένα «τί είπατε» που εδώ θα ταίριαζε γάντι δεν βρήκε να πει. Λέξη δεν είπαν όμως ούτε οι βουλευτές του Πειραιά. Μόνο στις συνεντεύξεις προεκλογικά θυμούνται το λιμάνι και δείχνουν το κασκόλ που φορούσαν από παιδιά…  Σε κάθε περίπτωση είτε η αφωνία επιβάλλεται λόγω φαρυγγίτιδας, είτε για άλλους λόγους… περαστικά! Ευχή που ή τώρα ή μετεκλογικά θα πιάσει τόπο.

Διορθωτικές

Δεν γνωρίζω αν τελικώς και πότε σκοπεύει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Αυτό όμως που γνωρίζω είναι πως θα υπάρξουν ισχυρές αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα. Αλλά και στην κυβέρνηση! Μπορεί δηλαδή να χρειαστεί να κάνει κάποιες ακόμη «διορθωτικές κινήσεις»….

Ο κ. Ακης Σκέρτσος

Το θέμα έχει αναλάβει να το χειριστεί ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος. Όχι μόνο τις δύσκολες κινήσεις του παρασκηνίου – πχ με την Εκκλησία – αλλά και του προσκηνίου. Να το υποστηρίξει με συνεντεύξεις και παρουσία στα τηλεοπτικά πάνελ και πιθανόν να το εισηγηθεί στη Βουλή. Ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών»!

Από τους άλλους

Να εξηγούμαστε το νομοσχέδιο έτσι κι αλλιώς θα ψηφιστεί. Με την διαφορά όμως πως αυτό θα γίνει με τις ψήφους των τριών – ή τεσσάρων; – κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από το αριστερό φάσμα της Βουλής. Το ΚΚΕ φαίνεται πως θα κρατήσει μία επαμφοτερίζουσα στάση – δηλαδή δεν θα δεχθεί την τεκνοθεσία. Ελπίζοντας ίσως ότι θα κατορθώσει να αποσπάσει συντηρητικούς ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς!

Είναι πολλοί

Αυτό όμως – επί της ουσίας – θα συνιστά και πολιτική ήττα για τη Νέα Δημοκρατία. Ηδη οι κκ Θ. Πλεύρης και Κ. Καραγκούνης, βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος επανέλαβαν ότι δεν θα το ψηφίσουν. Όπως επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Και δεν είναι μόνο αυτοί, είναι αρκετοί οι αντιδρώντες….

Του «την έπεσε»!

Μάλιστα χθες σημειώθηκε και ένα επεισόδιο. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης «την έπεσε» στον υπουργό Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη, λέγοντας ότι «όποιος υπουργός διαφωνεί θα πρέπει να παραιτηθεί». Είναι προφανές ότι η επίθεση του κ. Καιρίδη δεν έγινε ιδία πρωτοβουλία! Εκτελούσε εντολές από το «βαθύ σύστημα» του Μεγάρου Μαξίμου. Τροχιοδεικτική βολή! Κι είμαστε ακόμη στην αρχή. Χθες πάντως ο κ. Βορίδης ήταν «έρημος, βαρύς και μόνος» στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου!

Πάνω από τους μισούς

Αν μάλιστα λάβετε υπόψη σας ότι σύμφωνα με την έρευνα της Alco οι έξη στους δέκα ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας διαφωνούν με την συγκεκριμένη επιλογή, μπορείτε να αντιληφθείτε και το μέγεθος των αναταράξεων που προκληθεί στο κυβερνητικό σύστημα.

Σοφότεροι!

Και φυσικά η τέρμα Δεξιά τρίβει τα χέρια της. Χθες πάντως ο κ. Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος της «Νίκης» ζήτησε δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο θέμα. Από σήμερα όμως, μετά από την παρουσίαση της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ σχετικά με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, όλοι θα ξέρουμε για ποιο θέμα συζητάμε και κυρίως θα μάθουν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Τόσο η συγκεκριμένη κοινωνική κατηγορία, όσο και οι … αντιδρώντες! Θα γίνουμε σοφότεροι. Ως εκ τούτου προβλέπω κλιμάκωση των αντιδράσεων! Κάτι σαν «μύλο»….

Για τις άλλες;

Όμως η «αντάρα» που σηκώνεται επ΄ αυτού είναι πιθανό να «σκεπάσει» ακόμη και τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκληθούν για τις άλλες μεγάλες … «μεταρρυθμίσεις». Όπως είναι αυτή της εισαγωγής των «μη κρατικών» πανεπιστημίων….

Πέμπτη!

Ακόμη και εγώ θα το ξεχνούσα. Φανταστείτε! Αύριο, Πέμπτη έχει πανελλαδικό συλλαλητήριο η πανεπιστημιακή κοινότητα – πρωτίστως φοιτητών και όχι μόνο – κατά του νομοσχεδίου για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια. Υπάρχει και μία λεπτομέρεια. Αν δεν με απατά η μνήμη μου στην περίοδο 2006/7 που οι δρόμοι συγκλονίστηκαν από τις χιλιάδες των διαδηλωτών και η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή τελικώς έκανε πίσω και δεν αναθεώρησε το περίφημο άρθρο 16, το εβδομαδιαίο «ραντεβού» των διαδηλωτών ήταν κάθε Πέμπτη. Πανελλαδικά!

Ο κ. Ν. Δένδιας

Στo δεύτερο μέρος της έρευνας της Alco – για τον Alpha – το 71% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο με την κυβέρνηση. Ενώ το υψηλότερο ποσοστό ως πιο επιτυχημένου υπουργού το αποσπά ο υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Δένδιας – ο βασικότερος εν δυνάμει «δελφίνος» του κ. Μητσοτάκη, οψέποτε αποφασίσει να αποχωρήσει.

Δηλώσεις Κούγια

Εν τω μεταξύ οι κκ Γιάννης Σαρακιώτης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και η κυρία Ραλλία Χρηστίδου, τομεάρχης Δικαιοσύνης, αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, με κοινή τους δήλωση ζητούν εξηγήσεις, αλλά και παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Αθλητισμού, κκ Γιώργο Φλωρίδη και Γιάννη Βρούτση, μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου και νομικού συμβούλου της ΠΑΕ Ολυμπιακός περί εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο. Λέτε να ευαρεστηθούν οι ερωτώμενοι να απαντήσουν; Λίγο χλωμό το βλέπω! Σε κάθε περίπτωση όμως την αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση τους….

Αλλοι κι άλλοι…

Πάντως στην Κουμουνδούρου υπάρχουν εκείνοι που δουλεύουν όλη μέρα προσπαθώντας να συγγράψουν τις θέσεις για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δεδομένου ότι και τυπικά από την Δευτέρα ανοίγει η προσυνεδριακή περίοδος. Κι υπάρχουν κι οι άλλοι που σκαρώνουν σενάρια και περιμένουν το «στραβοπάτημα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Στέφανου Κασσελάκη, για την επόμενη μέρα.

Επιβεβαιώνεται;

Όπως μου έλεγε άνθρωπος του στενού προεδρικού περιβάλλοντος είχε πει κατ΄ επανάληψη στον πρόεδρο «μην τους δίνεις το κόμμα πρόεδρε, θα σε υπονομεύσουν, είναι αχάριστοι». Κι ο πρόεδρος απαντούσε πως «θα πάμε όλοι μαζί ενωμένοι». Δεν νομίζω να επιβεβαιώνεται ο … πρόεδρος!

Διαταραχή;

Προσπαθούν πάντως να ερμηνεύσουν τις τελευταίες επιθέσεις και τα σενάρια που … συμπτωματικά προέκυψαν ταυτόχρονα και αφορούν την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Ορισμένοι μάλιστα τα αποδίδουν στην διατάραξη (;) των σχέσεων μεταξύ του κ. Κασσελάκη και του πρώην προέδρου του κόμματος, του κ. Αλέξη Τσίπρα. Νά ‘ναι έτσι; Και για ποιο λόγο; Δεν θα αργήσουμε να το μάθουμε….

Μετά…

Αλλά και το σενάριο της ανασύνθεσης της αριστεράς, που σε ανύποπτο χρόνο σας το έχει επισημάνει η στήλη, δεν μπορεί να γίνει – μου έλεγαν – πριν από τις ευρωεκλογές. Αλλά κι αυτό είναι μια κουβέντα!

Ερωτήματα

Με πρωτοβουλία τίνος θα γίνει; Με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα; Είναι γνωστό ότι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ο κ. Τσίπρας δεν «περπατάει». Το άλλο πρόσωπο που θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας. Όμως είναι νέος στο δημαρχιακό αξίωμα. Και θα πρέπει να κάνει την θητεία του πρωτίστως! Μετά βλέπουμε…. Άλλο πρόσωπο στο προσκήνιο δεν φαίνεται – προς το παρόν τουλάχιστον. Αλλά είναι γνωστό πως οι ανάγκες γεννούν και τα πρόσωπα. Η όπως λένε στο χωριό μου «το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη»!



ΠΗΓΗ