Αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές της China Evergrande, μετά τη βουτιά άνω του 20% στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας, στον απόηχο της απόφασης δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ να διατάξει την εκκαθάριση του πάλαι ποτέ κατασκευαστικού κολοσσού.

Η απόφαση αυτή έρχεται στο πλαίσιο μιας κλιμακούμενης κρίσης χρέους στη χώρα. Η China Evergrande, η οποία κάποτε ήταν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων της χώρας, τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από την κρίση χρέους του Πεκίνου .

Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα ότι οι πιστωτές της Evergrande στο εξωτερικό δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο για την αναδιάρθρωση, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει επικείμενη ρευστοποίηση για την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων.

Χρεοκοπία

Η Evergrande είναι η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, η οποία χρεοκόπησε το 2021 και ανακοίνωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης υπεράκτιων χρέους τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Την περασμένη εβδομάδα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν μέτρα για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας που είναι διαθέσιμη στους κατασκευαστές ακινήτων.

Τα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της παρατεταμένης κρίσης μετρητών για τους Κινέζους κατασκευαστές μετά την καταστολή του κλάδου από το Πεκίνο για την αντιμετώπιση των διογκωμένων επιπέδων χρέους στην ακίνητη περιουσία.

Η κρίση του Evergrande πυροδότησε φόβους μετάδοσης ότι τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων της Κίνας θα μπορούσαν να επεκταθούν σε άλλα μέρη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Η Country Garden, επίσης ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της Κίνας, αγωνίζεται να αποπληρώσει το χρέος της.

Η απόφαση για εκκαθάριση

Η απόφαση να εκκαθάριση στον πιο υπερχρεωμένο κατασκευαστή στον κόσμο με συνολικές υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ελήφθη από τη δικαστή του Χονγκ Κονγκ, Linda Chan, η οποία σημείωσε ότι η Evergrande δεν ήταν σε θέση να προσφέρει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης παρά τις πολύμηνες καθυστερήσεις. «Είναι καιρός το δικαστήριο να πει, αρκετά», τόνισε.

Η Evergrande, η οποία έχει περιουσιακά στοιχεία 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οδήγησε σε ύφεση έναν προβληματικό τομέα ακινήτων όταν αθέτησε το χρέος της το 2021 και η απόφαση εκκαθάρισης πιθανότατα θα κλονίσει περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες κινεζικές αγορές κεφαλαίων και ακινήτων.

«Η εκκαθάριση της Evergrande είναι ένα σημάδι ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να φτάσει στα άκρα για να καταπνίξει τη φούσκα των ακινήτων», δήλωσε στο Reuters, ο Andrew Collier, διευθύνων σύμβουλος της Orient Capital Research. «Αυτό είναι καλό για την οικονομία μακροπρόθεσμα, αλλά πολύ δύσκολο βραχυπρόθεσμα».



ΠΗΓΗ