Νέο -ισχυρό- εμπόδιο στα ήδη υπάρχοντα σχετικά με την αναγνώριση του δικαιώματος στο γάμο και των ομόφυλων ζευγαριών έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρότι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο σχεδιάζεται να έρθει στη Βουλή ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αντιδράσεων από κυβερνητικούς βουλευτές στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με πιο ηχηρή αυτή του Μάκη Βορίδη, που προανήγγειλε την παραίτησή του σε περίπτωση που τεθεί κομματική πειθαρχία. Βέβαια, ασχέτως αν τεθεί ή όχι «κομματική πειθαρχία» από το κυβερνών κόμμα, προξενεί σοβαρά ερωτήματα το κατά πόσο ένας υπουργός θα συνεχίσει να κατέχει το χαρτοφυλάκιό του ενώ έχει καταψηφίσει νομοσχέδιο που αποτελεί σχεδιασμό του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών θα έρθει μέσα στην τετραετία. Όμως, είναι γεγονός, ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σε στην αυτονόητη ενσωμάτωση στη νομοθεσία αυτού που γίνεται στην πραγματική ζωή.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», προανήγγειλε πως δεν θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς, όπως είπε, «αν τους αναγνωρίσουμε «γάμο», θα αναγκαστούμε αργότερα -για λόγους «εξίσωσης» ανόμοιων πραγμάτων- να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια».

Παρουσιάζεται ενδιαφέρον στο τι θα πράξουν οι βουλευτές που επηρεάζονται πολιτικά από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε «να μην μπερδεύουμε το σύμφωνο συμβίωσης με τον θεσμό της οικογένειας που μεγαλώνει παιδιά, τα οποία χρειάζονται και τα δύο φύλα», ενώ, εντύπωση προκάλεσε η -εκ νέου- αναφορά του ότι τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη για «γονέα ένα» και «γονέα δύο», επιχειρήματα της δεξιάς της ΝΔ πολυκατοικίας.

Επίσης, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο από τα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού έχει να κάνει με τις γυναίκες και την εξωσωματική γονιμοποίηση. Όπως ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, «οι γυναίκες δεν είναι «τεκνοποιητικές μηχανές» που θα «βοηθούν» τα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά κι ύστερα θα εξαφανίζονται! Αυτό υποτιμά τη γυναίκα και τραυματίζει τα παιδιά. Και η μητρότητα δεν είναι «παροχή υπηρεσίας»! Ούτε οικονομική συναλλαγή».

Ο Αντώνης Σαμαράς

Ξεκάθαρος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύεις της. «Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει με σαφήνεια για την ισότητα στον γάμο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας ότι αυτό θα γίνει πράξη εντός της δεύτερης 4ετίας. Το πώς και πότε θα γίνει αυτό θα ανακοινωθεί. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είναι γεγονός, όμως, ότι ο υπουργός Μάκης Βορίδης έχει σημειώσει δημοσίως ότι δεν θα ψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο, ο βουλευτής Θάνος Πλεύρης ότι είναι αρνητικός, ενώ, σε σκέψεις βρίσκεται ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά και υφυπουργός την περίοδο διακυβέρνησης Κώστας Καραγκούνης απέφυγε να απαντήσει στο τι θα πράξει στο εν λόγω νομοσχέδιο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Kontra». «Δεν υπάρχει στο τραπέζι το ζήτημα της τεκνοθεσίας. Αν υπάρξει τότε θα τοποθετηθώ. Ο γάμος συνεπάγεται με την τεκνοθεσία που εγώ είμαι αντίθετος», υποστήριξε.

Ο βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος, μιλώντας στον Ράδιο Ένα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το νομοσχέδιο. «Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι θετική σε ένα τέτοιο νομοθέτημα και αυτό με προβληματίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Η «παραίτηση» Βορίδη και η «αρνητικότητα» Πλεύρη

Ο Μάκης Βορίδης χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που τεθεί κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε αντίθετος και στον γάμο αλλά και στην υιοθεσία.

Σε χθεσινές δηλώσεις του στα Παραπολιτικά, ο Μάκης Βορίδης θέλησε να υποβαθμίσει -προς το παρόν- την κουβέντα για τα ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι «αυτή η συζήτηση χωρίς να έχουμε τα δεδομένα, είναι άκαιρη».

Ο Θάνος Πλεύρης από την πλευρά του σε δηλώσεις στα Παραπολιτικά είχε αναφέρει πως είναι αντίθετος. «Η δική μου θέση επί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι αρνητική», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Ο πιο διαλλακτικός εμφανίζεται ο -τρίτος προερχόμενος από το ΛΑΟΣ- Άδωνις Γεωργιάδης, που προσφάτως σημείωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν και τι θα ψηφίσει. «Θέλω να δω πρώτα τι νόμο θα φτιάξουμε και μετά θα αποφασίσω. Δεν είμαι αξιωματικά αρνητικός», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας.

Ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης

Ερωτηματικό στο τι θα πράξουν οι βουλευτές αν τεθεί κομματική πειθαρχία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στο τι θα πράξουν βουλευτές που επηρεάζονται πολιτικά από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ειδικά σε περίπτωση που τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας από τη ΝΔ. Εάν μπορεί, δηλαδή, το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων, να προκαλέσει ισχυρότερους κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα και -πιθανόν- απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα του.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρά ταύτα εκτιμούν ότι ώς τη μέρα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου κάποιες από τις αντιδράσεις θα υπερκεραστούν.

Σημειώνεται ότι τα λεγόμενα του Αντώνη Σαμαρά αλλά και του Μάκη Βορίδη προκάλεσαν την αντίδραση ομόφυλων οικογενειών, που τους απέδωσαν επιστολή για το ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών.

«Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει όλα τα μέλη της, εσείς όμως έχετε επιλέξει να στιγματίζετε τα πιο ευάλωτα από αυτά, τα παιδιά μας, τιμωρώντας τα λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού των γονέων τους», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Βέβαια, ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης προανήγγειλε ότι η ψήφος θα είναι ελεύθερη για τους βουλευτές, όμως, κάλεσε τους υπουργούς που θα το καταψηφίσουν να παραιτηθούν. «Όποιος υπουργός δεν θέλει να ψηφίσει, γιατί θα είναι ελεύθερη η ψήφος, παραιτείται» τόνισε μιλώντας στο Attica Tv.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο κορμός του νομοσχεδίου αποτελείται από ένα βασικό άρθρο που επεκτείνει το δικαίωμα του γάμου, ορίζοντας ότι νοείται ανάμεσα σε άτομα του ιδίου ή διαφορετικού φύλου, που περιλαμβάνεται στον ορισμό «σιωπηρή ισότητα».

Από αυτή τη γραμματική διεύρυνση του ορισμού του θα προέρχεται η λεγόμενη «σιωπηρή ισότητα» και όλων των υπόλοιπων δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν. Δηλαδή, να ισχύει γενικώς κι αδιακρίτως για ένα παντρεμένο ομόφυλο ζευγάρι ό,τι ισχύει και για το κάθε παντρεμένο ετερόφυλο ζευγάρι, συμπεριλαμβανομένης και της τεκνοθεσίας και της αναγνώρισης της ΛΟΑΤΚΙ γονεϊκότητας που αφορά πολλά παιδιά που έχουν ήδη αποκτήσει ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα μας.

Πέραν αυτού, το σχέδιο που έχει ήδη στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιλαμβάνει ειδικότερες διατάξεις για επιμέρους θέματα όπως η αναγνώριση των γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό.

Όμως, παρά τις εισηγήσεις που έγιναν από το κομματικό στρατόπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξαίρεση της τεκνοθεσίας από τον γάμο, κάτι τέτοιο κρίνεται νομικά προβληματικό και, όπως σημειώνουν άνθρωποι που έχουν γνώση των συζητήσεων, θα καταδικαζόταν στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.



ΠΗΓΗ