Δραματικές είναι οι ώρες για το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, όπου εντός του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου της Γάζας, στο Αλ Σίφα 40 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων τριών πρόωρων μωρών, έχουν πεθάνει από τις 11 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Την ίδια ώρα, οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ των τμημάτων και των κτιρίων του νοσοκομείου, καθώς οι ισραηλινοί πυροβολούν όποιον κινείται μέσα ή γύρω από το συγκρότημα.

Περιορισμένες οι επιλογές για την εκκένωσή του

Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν τρόπους για την εκκένωση του νοσοκομείου αλλά οι επιλογές είναι λίγες καθώς υπάρχουν περιορισμοί για θέματα αναφορικά με την ασφάλεια και τις διαδικασίες μεταφοράς, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Διευθυντής Περιφερειακών Έκτακτων Καταστάσεων του ΠΟΥ για την Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δρ Ρικ Μπρέναν.

«Ένα εμπόδιο είναι ότι η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δεν έχει επαρκείς ποσότητες καυσίμων για τα ασθενοφόρα της εντός της Γάζας για την απομάκρυνση ασθενών. Η Αίγυπτος είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο τα ασθενοφόρα της να εισέλθουν στη Γάζα για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση αμάχων αρκεί να δίδονται εγγυήσεις για την ασφάλεια και την ανεμπόδιστη δίοδο», δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν θα αφήσουμε τους ασθενείς μόνους τους. Θα ζήσουμε και θα πεθάνουμε μαζί»

Στο Αλ Σίφα, εξ όσων γνωρίζει ο ΠΟΥ, υπάρχουν περίπου 600 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 27 σε κρίσιμη κατάσταση.

«Εξετάζουμε την περίπτωση πλήρους εκκένωσης αλλά υπάρχουν πολλές ανησυχίες, υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στη διαδικασία μεταφοράς. Οι επιλογές μας είναι αρκετά περιορισμένες αλλά ελπίζουμε να έχουμε κάποιες καλύτερες ειδήσεις τις επόμενες 24 ώρες», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτοί που θα έχουν προτεραιότητα στην απομάκρυνση θα είναι οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση και 36 νεογέννητα βρέφη, που έχασαν την πρόσβαση σε θερμοκοιτίδες λόγω έλλειψης καυσίμων για την ηλεκτροδότηση.

Τα σχέδια εκκένωσης πάντως περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με το νοσοκομείο. «Δεν έχουμε ενημέρωση από σήμερα το πρωί, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τους ασθενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου», υπογράμμισε.

Πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα κείτονται στο έδαφος του νοσοκομείου

Οι ασθενείς στο Αλ Σίφα κλαίνε και ζητούν νερό και φαγητό

Ο διευθυντής του Αλ Σίφα, Muhammad Abu Salmiya, περιγράφει στο Al Jazeera την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο ακτινολογικό τμήμα, στο μαιευτικό τμήμα, στο τμήμα εγκαυμάτων και στην κύρια είσοδο των επειγόντων περιστατικών. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν συνεχώς πάνω από το νοσοκομείο, στοχεύουν τη γέφυρα που συνδέει το κτίριο των εξειδικευμένων χειρουργείων με το κτίριο των γενικών χειρουργείων», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 650 ασθενείς στο νοσοκομείο, 45 από αυτούς είναι με νεφρική ανεπάρκεια και κάνουν αιμοκάθαρση και 36 είναι πρόωρα μωρά.

«Ένας ασθενής με νεφρική ανεπάρκεια πέθανε και τέσσερις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι ασθενείς κλαίνε και ζητούν νερό και φαγητό. Έχουμε πάνω από 500 άτομα ιατρικό προσωπικό και περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες μέσα στο νοσοκομείο», δηλώνει και ανατριχιάζει ξεκαθαρίζοντας πως οι ασθενείς δεν πρόκειται να μείνουν μόνοι τους

«Δεν θα αφήσουμε τους ασθενείς μόνους τους. Θα ζήσουμε και θα πεθάνουμε μαζί. Η έλλειψη νερού μας δυσκολεύει, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιβιώσουμε», υπόσχεται, ενώ καταγγέλλει ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το δίκτυο ύδρευσης.



ΠΗΓΗ