Ο χρόνος κυλά βασανιστικά. Δικαιοσύνη για τον δολοφονημένο Μιχάλη Κατσούρη δεν υπάρχει. Οι Κροάτες χούλιγκανς που συμμετείχαν και συνελήφθησαν για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 7 του περασμένου Αυγούστου παραμένουν στις ελληνικές φυλακές και αναμένουν να μάθουν την τύχη τους. Η έρευνα για τον δολοφόνο συνεχίζεται. Το θέμα φυσικά παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στην Κροατία.

«Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας κατά των μελών των Bad Blue Boys στην Ελλάδα, άρχισαν να φτάνουν στην Κροατία επικαιροποιημένα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για δυο οπαδούς των οποίων την παράδοση ζητά η Ελλάδα.»

Τι ανέφερε η δικηγόρος

Ο τηλεοπτικός κροατικός σταθμός Dnevnik Nova μετέδωσε ότι «οι Έλληνες με αυτό τον τρόπο απάντησαν στο κροατικό δικαστήριο, το οποίο ζήτησε πρόσθετες εξηγήσεις. Το κανάλι μίλησε με την Aleksandra Horvat, δικηγόρο ενός από τους καταζητούμενους».

«Οι Έλληνες δεν υποχωρούν. Το Επαρχιακό Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ τους ζήτησε πρόσθετες εξηγήσεις, τους ενδιέφερε πού ήταν η απόφασή τους για την προφυλάκιση, δεν ήταν το μόνο επίμαχο θέμα», ανέφερε το κανάλι.

Η δικηγόρος δήλωσε: «Η αίτηση ήταν πολύ σύντομη, δεν έχουμε απόφαση προφυλάκισης, αναφέρεται ότι διατάσσεται η σύλληψη του καταζητούμενου και η προσαγωγή του στο δικαστήριο. Δεν έχουμε εξήγηση των αποδεικτικών στοιχείων, πολύ σύντομο έγγραφο, αναφέρει μόνο ότι το άτομο πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου», είπε η δικηγόρος Horvat στην Dnevnik Nova TV.

Εν αναμονή των αποφάσεων του δικαστηρίου για την δολοφονία του Μιχάλη

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για τους Κροάτες χούλιγκανς

Συνθήκες φυλάκισης

Ερωτηθείσα τι απάντησαν για τις συνθήκες στη φυλακή, η δικηγόρος απάντησε: «Αυτό ήταν το βασικό μας επιχείρημα, δεν απάντησαν τίποτα, είπαν σε ποια φυλακή θα πάει ο πελάτης μου, η μόνη απάντηση ήταν ότι πληρούν τις συνθήκες σε εκείνη τη φυλακή. Τις ελάχιστες απαιτήσεις. Δεν εξήγησαν κάτι άλλο».

Οσο για το ποιες θα είναι οι συνθήκες στις φυλακές και ποιες είναι οι προθεσμίες για τις προφυλακίσεις και τις εφέσεις; «Σχετικά με τις προθεσμίες, η Ελλάδα απάντησε ότι, όταν ένα άτομο καταλήξει σε προφυλάκιση, το δικαστήριο εξετάζει για πρώτη φορά μετά από 6 μήνες εάν θα τον αφήσει ελεύθερο ή θα παρατείνει για άλλους έξι, μπορεί να είναι συνολικά 18 μήνες.

Και δεν γίνεται τίποτα τους πρώτους έξι μήνες, το άτομο είναι προφυλακιστέο. Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές θα πρέπει να περιμένουν έξι μήνες σύμφωνα με τη δήλωση της Ελλάδας, ξέρουν ότι πρέπει να περάσουν οι πρώτοι έξι μήνες. Αναμένουμε ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ θα απορρίψει την εκτέλεση ενός τέτοιου εντάλματος σύλληψης, οι συνθήκες στις φυλακές δεν είναι καλές. Η Ελλάδα δεν απάντησε.

Την άλλη βδομάδα η απόφαση

Αναμένουμε απόφαση την επόμενη εβδομάδα. Δεν υπάρχει δήλωση αιτήματος για ένα ακόμη άτομο, όταν το δικαστήριο την ολοκληρώσει, θα συγκαλέσει συνεδρίαση και θα αποφασίσει για όλα τα αιτήματα», σχολίασε η δικηγόρος Αλεξάντρα Χόρβατ για την Dnevnik Nova TV.

Την Τετάρτη μέρος των γονέων των συλληφθέντων οπαδών συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κεντρικό Κροατική Δικαστήριο για να «τιμήσουν» τις 100 ημέρες από τη σύλληψη των οπαδών που εμπλέκονται στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη και έστειλαν μήνυμα: «100 ημέρες αδικίας χωρίς στοιχεία και κατηγορίες», «102 Κροάτες πολίτες υπό κράτηση», «Πότε θα τελειώσει; ΣΥΝΤΟΜΑ», είπαν οι γονείς τους.



ΠΗΓΗ