Διεθνή προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις σε πλοία των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών, Χούθι  οι οποίοι από το 2014 ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά και των παράκτιων περιοχών κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας.

«Πρόκειται για ανεύθυνες, επικίνδυνες επιθέσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο»

Οι Χούθι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα στοχεύουν κάθε πλοίο που έχει εμπορικές σχέσεις ή προορισμό το Ισραήλ έως ότου υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Έτσι με  τουλάχιστον έξι εμπορικά πλοία που ταξίδευαν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, πολλές πολυεθνικές ναυτιλιακές και πετρελαϊκές εταιρείες είτε έχουν αλλάξει πορεία του φορτίου είτε έχουν αναστείλει εντελώς τη ναυσιπλοΐα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, προκαλώντας φόβους για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι επιθέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Έτσι οι ΗΠΑ φαίνεται πως οργανώνουν ένα αντι-Χούθι μέτωπο και να δημιουργούν σνασπισμό κατά των Χούθι, όπως γνωστοποιήσε σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

«Θα συναντηθώ αύριο με υπουργούς Άμυνας από όλο τον κόσμο για να βρούμε μια λύση στην απειλή των Χούθι. Πρόκειται για ανεύθυνες, επικίνδυνες επιθέσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», είπε αρχικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό δεν είναι μόνο αμερικανικό ζήτημα, είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί διεθνή απάντηση, γι’ αυτό οργανώνω αύριο συνάντηση με υπουργούς της περιοχής για να συζητήσουμε το θέμα και να συνεργαστούμε εναντίον αυτής της απειλής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα, αλλά θα φροντίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να επιτρέψουμε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή».

Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη συγκρότηση του συνασπισμού κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μπαχρέιν, αφού μίλησε γι’ αυτό νωρίτερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, η οποία θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Η επιχείρηση θα ονομάζεται «Φύλακας Ευημερίας».

«Μεγαλύτερος κίνδυνος κλιμάκωσης»

Πάντως αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι ενέργειες των ΗΠΑ πιο πιθανό είναι να κλιμακώσουν την κατάσταση στην περιοχή παρά να μειώσουν τις επιθέσεις.

Ο Μάρκο Φορτζιόνε, από το Ινστιτούτο Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου, ανέφερε ότι οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες – τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα – αναζητούν άλλες διαδρομές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μετά την έξαρση των επιθέσεων των Χούθι από την Υεμένη, που αποτελούν σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Ο ίδιος αμφισβήτησε επίσης την πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τη δημιουργία πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης για τη διασφάλιση του εμπορίου.

«Η πραγματικότητα είναι ότι έχω μεγάλες ανησυχίες ότι αν υπάρξει στρατιωτικοποίηση σε αυτό το περιβάλλον, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος κλιμάκωσης. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση ήρεμης συζήτησης που θα επιτρέψει μια ειρηνική λύση σε αυτό που συμβαίνει εδώ», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Νομίζω ότι πρέπει να κατανοήσουμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα εδώ. Έχουν μια μεγάλη ναυτική βάση στο Τζιμπουτί, στη μία πλευρά του στενού Μπαμπ αλ Μαντέμπ και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο που διέρχεται από αυτά τα στενά στο δρόμο προς την Κίνα. Επομένως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να εμπλακούν», κατέληξε.



ΠΗΓΗ