Θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των ειδικών έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, τ’ οποίο φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Άνθρωποι που ασχολούνται με την ψυχική υγεία τονίζουν ότι, εάν το νομοσχέδιο περάσει, τότε θα πληγεί βαρύτατα τόσο η δημόσια υγεία και συνολικά η κοινωνία. Το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας παρεμβαίνει μέσω απαγγελτικού βίντεο για να ενημερώσει όλους του πολίτες για τη «διάλυση της Ψυχικής Υγείας».

«Μετατρέπουν την υγεία από κοινωνικό δικαίωμα σε υπηρεσίες με επίκεντρο το κέρδος»

Σε αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι το υπουργείο θέλει να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς να το φέρνει σε συζήτηση, με έναν πολύ αυταρχικό τρόπο. Αν περάσει, το νομοσχέδιο θα καταργήσει την ίδια τη φιλοσοφία του «18 ΑΝΩ».

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, αν περάσει, θα διαλύσει την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Το νομοσχέδιο υπονομεύει τις τρεις αρχές στην Ψυχική Υγεία: την τομεοποίηση, τη συνέχεια στη θεραπεία και την προσβασιμότητα, επισημαίνουν.

«Δεν θα υπάρχει πια ΚΕΕΘΕΑ»

Το νομοσχέδιο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε όλους τους γονείς που έχουν ήδη προσεγγίσει το ΚΕΕΘΕΑ, αλλά και στους γονείς που θα θελήσουν να το προσεγγίσουν. Διότι δεν θα υπάρχει ΚΕΕΘΕΑ – εάν περάσει το νέο νομοσχέδιο, υπογραμμίζουν.

«Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία»

Εξηγούν, δε, γιατί το νομοσχέδιο χτυπάει τη Δημόσια Υγεία. «Δεν ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία. Mετά από την Covid-19, παρά την τρομερή αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, είδαμε στην Ελλάδα μια σειρά από νομοθετήσεις που στην πραγματικότητα κάνουν δύο πράγματα:

  • Από τη μία πλευρά βλέπουμε να μετατρέπουν την υγεία από ένα κοινωνικό δικαίωμα σε υπηρεσίες που στο επίκεντρο έχουν το κέρδος, εκχωρώντας τις στην πραγματικότητα στους ιδιώτες,
  • και ταυτόχρονα παρατηρούμε μία ραγδαία βιολογικοποίηση αυτών των υπηρεσιών, που θέτουν στο επίκεντρο όχι όπως θα έπρεπε τον άνθρωπο ως όλον, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το φάρμακο», σημειώνουν.

Γιατί το νομοσχέδιο χτυπάει τη Δημόσια Υγεία

Στο βίντεο μιλούν οι:

  • Κατερίνα Μάτσα, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Κοινωνικού & Επιστημονικού Έργου του 18 Άνω,
  • Μαρία Μπολοβίνα, Ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειο», Μέλος Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών-Μέλος Συντονιστικού Νοσοκομείων,
  • Δώρα Κουτσανέλλου, Ψυχολόγος Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειο», Μέλος πρωτοβουλίας για ένα πολύμορφο κίνημα για την ψυχική υγεία,
  • Μαρίνα Λυκοβουνιώτη, Μέλος δικτύου ανθρώπων που ακούνε φωνές,
  • Παντελής Ξυπολητάς, Γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ,
  • Δημήτρης Γιαννάτος, Κοινωνιολόγος-Σύμβουλος απεξάρτησης, Υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Mosaic,
  • Ελευθερία Λεβάκου, Μέλος του Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, Κοινωνική Λειτουργός στο ΚΕΘΕΑ «Εξέλιξις».

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ