Νέα επίθεση στη βόρεια Γάζα άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς σύμφωνα με τις αρχές στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι στοχοποίησε αιτούντες βοήθεια και δήλωσε ότι ερευνά το περιστατικό.

Ο Νετανιάχου φαίνεται αποφασισμένος να εισβάλει στη Ράφα, σύμφωνα με δηλώσεις του, που έρχονται μετά την κριτική που του άσκησε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία που πρότεινε να διεξαχθούν εκλογές στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ οριστικοποίησαν σχέδιο ψηφίσματος για το ΣΑ του ΟΗΕ που καλεί σε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να διεξαχθεί άμεσα ψηφοφορία για την υιοθέτηση του κειμένου.

Το Ισραήλ επιμένει ότι οι προτάσεις της Χαμάς για εκεχειρία είναι εξωπραγματικές.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

09:53 Περιορισμοί στην προσέλευση Παλαιστινίων στο Αλ Άκσα

Στην πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη έξω από το τέμενος Αλ Άκσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία υπάρχουν 3.000  άνδρες και γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας στην Παλιά Πόλη για ημέρες όπως αυτή.

Για να προσεγγίσει κανείς το Αλ Άκσα πρέπει να περάσει πολλά σημεία ελέγχου.

Όπως αναφέρει το AJ «θεωρητικά, δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους ανθρώπους από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ή τους Παλαιστίνιους εντός του Ισραήλ να μπουν στο τζαμί για να προσευχηθούν. Ωστόσο, υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί για όσους ταξιδεύουν από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Συν τοις άλλοις, οι εν λόγω Παλαιστίνιοι πρέπει να υποβάλουν εκ των προτέρων αίτηση για άδεια να έρθουν εδώ. Πρέπει να περάσουν από σημεία ελέγχου νωρίς το πρωί και να επιστρέψουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μέχρι τις 5 το απόγευμα».

Το AJ έχει μιλήσει με ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ από μέρη όπως η Ναμπλούς, η Βηθλεέμ και η Τζενίν. Όπως λένε πολλοί άλλοι άνθρωποι που προσπαθούν να διασχίσουν τα σημεία ελέγχου από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη είτε καθυστερούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα είτε απορρίπτονται.

Ωστόσο παρά τους περιορισμούς πολλοί ήταν αυτοί που κατάφεραν τα ξημερώματα να μπουν για να προσευχηθούν στο Αλ Άκσα.

Προσευχή στο Αλ Άκσα

09:40 Συντονιστής των ΓΧΣ περιγράφει την ισραηλινή επιδρομή σε νοσοκομείο της Τζενίν

Συντονιστής προγράμματος της διεθνούς ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ή MSF) περιέγραψε ότι έγινε μάρτυρας ισραηλινής επίθεσης στο νοσοκομείο Khalil Suleiman στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Έξι άνθρωποι πυροβολήθηκαν κατά την επίθεση, με δύο από αυτούς να υποκύπτουν τελικά στα τραύματά τους, ανέφερε η ομάδα σε ανάρτησή της στο X.

Δείτε τα όσα καταγγέλλει ο Samuel Johann:

09:33 Εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά χτυπήθηκε από πύραυλο

Ένα εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα «χτυπήθηκε από πύραυλο», με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές το σκάφος, ανέφερε την Παρασκευή σε προειδοποιητικό σημείωμα η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο βρετανικός οργανισμός εντοπισμού θαλάσσιων μεταφορών δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη 76 ναυτικά μίλια δυτικά της λιμενικής πόλης Χοντέιντα της Υεμένης. Δεν διευκρίνισε την εθνικότητα ή τη σημαία του σκάφους.

Ο UKMTO ανέφερε ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και το πλοίο συνεχίζει για τον επόμενο λιμένα.

09:23 Διαδήλωση ζητά την κατάργηση των στρατιωτικών εξαιρέσεων για τους υπερορθόδοξους εβραίους

Η ένταση αυξάνεται στο Ισραήλ σχετικά με τον ρόλο των υπερορθόδοξων Εβραίων στον στρατό, καθώς η κυβέρνηση πλησιάζει στην προθεσμία για την ψήφιση νέας νομοθεσίας που είτε θα ρυθμίζει είτε θα καταργεί τις de facto στρατιωτικές τους εξαιρέσεις.

Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι του Ισραήλ, που αποκαλούνται επίσης Χαρέντι, έχουν παραδοσιακά εξαιρεθεί από τις στρατιωτικές επιστρατεύσεις, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν στη μελέτη της Τόρα.

Χιλιάδες διαδήλωσαν χθες το βράδυ στο Τελ Αβίβ ζητώντας από τους Εβραίους Χαρέντι να αναλάβουν το μερίδιο του βάρους που τους αναλογεί και να υποβληθούν σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, εν μέσω ελλείψεων προσωπικού λόγω του πολέμου στη Γάζα.

«Ο ισραηλινός στρατός εξαντλεί τις δυνάμεις του και δεν υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες, και την ίδια στιγμή υπάρχουν 66.000 νεαρά και υγιή μέλη της κοινότητας των Χαρέντι, σε ηλικία κατάταξης, που δεν κατατάσσονται», δήλωσε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ στη διαδήλωση.

09:12 Ο επικεφαλής της UNRWA ευχαριστεί την Αυστραλία για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης του οργανισμού

Ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini ευχαρίστησε την Αυστραλία που έγινε η τελευταία χώρα που αποκατέστησε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Η υποστήριξή σας αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής σας στις ανθρωπιστικές αρχές και στη δυσχερή θέση των Παλαιστινίων Προσφύγων κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς κρίσης», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

«Ελπίζω ότι και άλλοι δωρητές που έχουν προσωρινά διακόψει τη συνεισφορά τους θα προβούν σε παρόμοια ανακοίνωση και θα υποστηρίξουν την Υπηρεσία για να αντιστρέψει την εκτεταμένη πείνα στην Γάζα και να παραμείνει μια γραμμή ζωής για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες σε ολόκληρη την περιοχή».

Νωρίτερα αναφέραμε ότι η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong δήλωσε ότι μια νέα συμφωνία ολοκληρώνεται και ότι η Αυστραλία στη συνέχεια θα επαναλάβει τη χρηματοδότηση ύψους 6 εκατ. δολαρίων που είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι μέλη του προσωπικού της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

09:06 Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον διορισμό του νέου Παλαιστίνιου πρωθυπουργού

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ χαιρέτισε την είδηση ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διόρισε τον Μοχάμεντ Μουστάφα ως νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναμένουν από τη νέα αυτή κυβέρνηση να υλοποιήσει τις πολιτικές και την εφαρμογή αξιόπιστων και εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η ανακοίνωση του NSC. «Μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή είναι απαραίτητη για την επίτευξη αποτελεσμάτων για τον παλαιστινιακό λαό και την εγκαθίδρυση των προϋποθέσεων για σταθερότητα τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα».

Ο διορισμός του Μουστάφα έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για τη μεταρρύθμιση του διοικητικού οργάνου των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών. Του έχει ανατεθεί να ηγηθεί της ανακούφισης και ανοικοδόμησης της Γάζας και να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της Παλαιστινιακής Αρχής, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

08:55 Τι περιλαμβάνει η πρόταση της Χαμάς για το πρώτο στάδιο συμφωνίας

Η Χαμάς παρουσίασε στους διαμεσολαβητές μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία περιλαμβάνει ως πρώτο στάδιο την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 700-1000 Παλαιστίνιων κρατουμένων, σύμφωνα με πρόταση που είδε το Reuters.

Οι ανταλλαγές θα περιλαμβάνουν 100 Παλαιστίνιους κρατούμενους που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης στις ισραηλινές φυλακές και την απελευθέρωση ισραηλινών «νεοσύλλεκτων γυναικών».

Η Χαμάς δήλωσε ότι θα συμφωνήσει σε μια ημερομηνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός μετά την αρχική ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, σύμφωνα με την πρόταση.

Μια προθεσμία για την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα θα συμφωνηθεί μετά το πρώτο στάδιο, ανέφερε η Χαμάς στην πρότασή της.

Η παλαιστινιακή ομάδα δήλωσε ότι όλοι οι κρατούμενοι και από τις δύο πλευρές θα απελευθερωθούν σε ένα δεύτερο στάδιο του σχεδίου.

08:44 «Μη ρεαλιστικές απαιτήσεις της Χαμάς», λέει το Ισραήλ

Σε ανάρτησή του στο X, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι η Χαμάς «συνεχίζει να εμμένει σε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις».

Υπήρξε μια νέα πίεση για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εν μέσω του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Το Ισραήλ φέρεται να έχει συμφωνήσει σε εκεχειρία έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους αιχμαλώτους του που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα. Αλλά η Χαμάς επέμεινε ότι θα δεχτεί μόνο μια συμφωνία που θα συνοδεύεται από «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, κάτι που το Τελ Αβίβ το κρίνει ως μη ρεαλιστικό.

08:30 Δεν είναι ορατό το τέλος του πολέμου

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή, καθώς ο πόλεμος έχει μπει στον έκτο μήνα χωρίς να διαφαίνεται το τέλος της σύγκρουσης.

Για όσα προηγήθηκαν διαβάστε εδώ 



ΠΗΓΗ