Ο Νο 103 στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη δεν αστειεύεται. Το μήνυμα προς τους εργαζόμενους στις εταιρείες του ήταν σαφές: εξ αποστάσεως εργασία τέλος! Ή επιστρέφετε στο γραφείο ή βρείτε αλλού δουλειά.

Πρόκειται για τον δισεκατομμυριούχο συνιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σερ Τζιμ Ράτκλιφ, ο οποίος αποφάσισε να αντιμετωπίσει με αυτόν τον τρόπο τις οικονομικές απώλειες σε μια από τις εταιρείες του.

Σε μια βιντεοκλήση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Ράτκλιφ είπε στο προσωπικό ότι θα έπρεπε να αρχίσει πηγαίνει στο γραφείο ή «να αναζητήσουν εναλλακτική εργασία», σύμφωνα με τον The Guardian.

Ο Ράτκλιφ, αγόρασε το 27,7% της ποδοσφαιρικής ομάδας τον Φεβρουάριο και η εταιρεία του Ineos ανέλαβε τη διαχείριση των ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων.

Ο δισεκατομμυριούχος εμφανίζεται αποφασισμένος να καταργήσει την ευέλικτη πολιτική εργασίας της εταιρείας μετά την πανδημία του κορονοϊού για την οποία φαίνεται πως θεωρεί ότι υπονομεύει την παραγωγικότητα.

Σε μεγάλο βαθμό, ρόλο έπαιξε η παρατήρηση ότι είχε μειωθεί η επισκεψιμότητα στα email, σύμφωνα με τον The Guardian.

Ο Ράτκλιφ είπε στους υπαλλήλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ότι η επισκεψιμότητα μειώθηκε κατά 20% όταν μια από τις εταιρείες του δοκίμασε την απομακρυσμένη εργασία τις Παρασκευές.

Το προσωπικό δέχεται επίσης πυρά αφού ο Ράτκλιφ επεσήμανε την ακαταστασία των χώρων του ποδοσφαιρικού συλλόγου την περασμένη εβδομάδα. Ο δισεκατομμυριούχος είπε στο προσωπικό ότι η κατάσταση του τμήματος πληροφορικής του συλλόγου ήταν «ντροπή» και ότι άλλοι τομείς του προπονητικού χώρου δεν ήταν πολύ καλύτεροι, σύμφωνα με το The Athletic.

Επιστροφή χωρίς γραφεία;

Αλλά η αυστηρή αλλαγή πολιτικής έχει κάποιες προκλήσεις. Η Athletic ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο δεν έχουν στην πραγματικότητα αρκετό χώρο για να φιλοξενήσουν όλο το προσωπικό που έρχεται στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.

Πολλές άλλες επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει την ίδια σκληρή προσέγγιση για να επαναφέρουν τους υπαλλήλους στο γραφείο. Η Dell παρέδωσε ένα παρόμοιο τελεσίγραφο στους υπαλλήλους της νωρίτερα φέτος: επιστρέψτε στο γραφείο, διαφορετικά δεν θα δείτε προαγωγή.

Άλλες εταιρείες που έδωσαν αυστηρές εντολές επιστροφής στο γραφείο είναι η Apple, η Meta και η Google.

Δεν είναι πανάκεια η επιστροφή στο γραφείο

Πάντως, δεν συμφωνούν όλοι ότι η επιστροφή στο γραφείο και η κατάργηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας είναι ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Η Globant, μια εταιρεία λογισμικού με 30.000 υπαλλήλους, επιτρέπει σε όλους τους υπαλλήλους της να εργάζονται εξ αποστάσεως.

Ορισμένες έρευνες έθεσαν επίσης υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της επιστροφής στο γραφείο. Μια πρόσφατη μελέτη για τις εταιρείες S&P 500 από ερευνητές στο Katz Graduate School of Business διαπίστωσε ότι οι εταιρείες με αυστηρές εντολές αυτού του τύπου δεν ήταν πιο κερδοφόρες και οι εργαζόμενοι δεν ήταν απαραίτητα πιο παραγωγικοί.



ΠΗΓΗ