Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Kριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο κόσμος κινδυνεύει με ένα νέο «γεωπολιτικό χάσμα» και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να σεβαστούν τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, σύμφωνα με το Bloomberg. «Οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες μπορούν να βλάψουν την παγκόσμια οικονομία», τόνισε η Λαγκάρντ στην κροατική κρατική τηλεόραση HRT1.

«Έχουμε κανόνες οι οποίοι είναι οι κανόνες του ΠΟΕ και αν όλες οι χώρες μπορούσαν να σεβαστούν τους κανόνες αυτούς και να αντισταθούν στις διάφορες σειρήνες, αποφεύγοντας πειράματα, ανατροπές και παραβιάσεις ή ακόμα και “ειδικές” εξαιρέσεις και επιδοτήσεις, όλα θα ήταν πολύ καλύτερα για την παγκόσμια οικονομία. Ανησυχώ που βλέπουμε όλο και περισσότερες παραβιάσεις των κανόνων», ανέφερε.

«Βλέπουμε» επεσήμανε η Λαγκάρντ, «ένα γεωπολιτικό χάσμα μεταξύ ορισμένων από τις ανεπτυγμένες χώρες με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς, ιδίως της Κίνας. Πρόκειται για μια μεταμόρφωση του εμπορικού τοπίου που γνωρίζαμε, με όλες τις συνέπειες που συνοδεύουν τον κατακερματισμό του εμπορίου».

«Στον σωστό δρόμο για τον πληθωρισμό»

Yπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο 2%, παρόλο που η πρόοδος τους επόμενους μήνες αναμένεται να είναι ανώμαλη, εκτιμά η Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι αυτή η αισιοδοξία επέτρεψε στους διαμορφωτές πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προέρχονται από τη γενέτειρά της Γαλλία, όπου οι μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας. «Έχουμε όντως πολλές προκλήσεις, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι τώρα οδεύουμε προς μια αποπληθωριστική πορεία» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα «υπάρξουν ανωμαλίες στον δρόμο».

«Αλλά είναι σίγουρα σε πτωτική πορεία», υπογράμμισε.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ