Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, παρά το ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο προτρέπει σε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το οποίο ωστόσο δεν είναι δεσμευτικό.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκφράζει τις ανησυχίες του μετά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο Kamal Adwan της βόρειας Γάζας, ζητώντας την προστασία των ασθενών και του προσωπικού. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λέει ότι η Γάζα έχει γίνει «ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο» εν μέσω της εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Τουλάχιστον 18.412 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αναθεωρημένος αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ ανέρχεται σε 1. 147.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:45  Το Ισραήλ στέλνει τέσσερα νέα πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Τέσσερα νέα ισραηλινά πολεμικά πλοία «απέπλευσαν για πρώτη φορά στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στο X.

Το Ισραήλ ανέπτυξε τα νέα πλοία καθώς ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι προειδοποίησε τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα να μην πλέουν προς το Ισραήλ.

Τα νέα πολεμικά πλοία αποτελούν μέρος του αυξανόμενου ισραηλινού στόλου κορβετών κλάσης Sa’ar 6, ο οποίος, όπως ανέφεραν νωρίτερα φέτος οι Times of Israel, «έχει αναλάβει την προστασία του πεδίου φυσικού αερίου και των ναυτιλιακών οδών του [Ισραήλ]»

Εξοπλισμένα με ισραηλινά όπλα, τα πλοία κατασκευάζονται στη Γερμανία, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές της εξαγωγές προς το Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου, αναφέρει το Αλ Τζαζίρα.

Πολεμικό πλοίο Sa’ar 6 του ισραηλινού ναυτικού εκτοξεύει πύραυλο στη Γάζα από μη καθορισμένη τοποθεσία στις 14 Οκτωβρίου 2023 [IDF/μέσω Reuters]

06:35 IDF: Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα την Τρίτη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οκτώ αξιωματικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη.

Πρόκειται για τον αντισυνταγματάρχη Tomer Grinberg, διοικητή του 13ου τάγματος της ταξιαρχίας Golani, τον ταγματάρχη Roei Meldas, τον ταγματάρχη Moshe Avram Bar On, τον ταγματάρχη Ben Shelly, τον λοχαγό Liel Hayo, τον επιλοχία Oriya Yaakov, τον λοχία Rom Hecht και τον λοχία Achia Daskal.

06:30 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να εντείνει όπως λέει την «πίεση» στη Χαμάς, που κατ’ αυτόν βρίσκεται στα «πρόθυρα διάλυσης», στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι εχθροπραξίες τρέπουν τον άμαχο πληθυσμό σε φυγή, εν μέσω της ολοένα πιο απελπιστικής ανθρωπιστικής κατάστασης.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υιοθέτησε χθες ψήφισμα για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το οποίο ωστόσο είναι μη δεσμευτικό.

Η UNRWA επιβεβαίωσε ότι ένα από τα σχολεία της στη βόρεια Γάζα ανατινάχθηκε. Οι εγκαταστάσεις παγιδεύτηκαν με εκρηκτικά και η έκρηξη βιντεοσκοπήθηκε κατά την πάγια τακτική. Με τον ίδιο τρόπο ανατινάχθηκε η Βουλή της Γάζας και το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.

Σοβαρή καταγγελία βγήκε χθες στο φως της δημοσιότητας με την οποία κατηγορείται το Ισραήλ πως έκανε επιδρομές στην Γάζα, χρησιμοποιώντας άμαχους αιχμαλώτους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η καταγγελία αφορά την Τζαμπαλία ή Τζαμπαλίγια και οι πηγές αναφέρουν πως έχει χρησιμοποιηθεί ξανά η τακτική σε κατοικημένες περιοχές. Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.



ΠΗΓΗ