Μία σοκαριστική – τουλάχιστον για το Τελ Αβίβ – δήλωση έκανε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρηματοδοτεί τη Χαμάς για να «αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή της Φατάχ».

Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης δεν παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

Σε καυστικά σχόλια που έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ στην Ισπανία, ο Μπορέλ κατηγόρησε επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι «προσωπικά» εκτροχιάζει κάθε προσπάθεια επίλυσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης δεκαετιών.

«Το Ισραήλ δημιούργησε τη Χαμάς»

«Τα κακά νέα είναι ότι το Ισραήλ, ιδίως η κυβέρνησή του, αρνείται πλήρως – και χθες ο Νετανιάχου το είπε ξανά σαν να προεξοφλούσε τα σημερινά μου λόγια – να αποδεχθεί μια λύση (δύο κρατών), την οποία ο ίδιος προσωπικά μποϊκοτάρει τα τελευταία 30 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ.

Τα ξεκάθαρα λόγια του ήρθαν μόλις μία ημέρα αφότου ο Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους μετά τον πόλεμο και την αναστολή της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

«Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών πρέπει να επιβληθεί από έξω για να φέρει την ειρήνη», εξήγησε ο Μπορέλ, προσθέτοντας: «Αλλά επιμένω ότι το Ισραήλ, συνεχίζοντας να απορρίπτει αυτή τη λύση, έφτασε στο σημείο να δημιουργήσει το ίδιο τη Χαμάς. Ναι, η Χαμάς έχει χρηματοδοτηθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία της Φατάχ».

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ