Ίσως να μην υπήρξε πιο ιδανική επιλογή από το συγκεκριμένο σημείο για να γίνουν κάποια από τα γυρίσματα της επικής ταινίας Το Όνομα του Ρόδου του 1986.

Καρφωμένο για πάνω από 1000 χρόνια στην κορυφή των Απέννινων Ορέων στον δήμο Calascio, στην επαρχία L’Aquila, Abruzzo, της Ιταλίας, το παραμυθένιο οχυρό Rocca Calascio είναι το ψηλότερο κάστρο στα Απέννινα και ένα από τα υψηλότερα οχυρά της Ιταλίας σε υψόμετρο 1.460 μέτρων.

Δεσπόζει πάνω από ένα μικρό χωριό που ονομάζεται, το ομώνυμο Calascio. Το κάστρο βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Gran Sasso e Monti della Laga και δίπλα στο οροπέδιο του Campo Imperatore και το Navelli τα οποία «ελέγχει» απόλυτα.

Έχει θέα σε ένα από τα υψηλότερα σημεία της αρχαίας Βαρονίας του Carapelle και είναι χτισμένο από πέτρα με μια τοιχοποιία αποκλειστικά για στρατιωτικούς σκοπούς και προορισμένο μόνο για να φιλοξενήσει στρατεύματα και ποτέ ως κατοικία ευγενών.

Η κατασκευή του φρουρίου ξεκίνησε τον δέκατο αιώνα με σκοπό να ελέγχει τα περάσματα. Έχει μια περιτειχισμένη αυλή με τέσσερις κυλινδρικούς πύργους στις γωνίες γύρω από έναν ψηλότερο εσωτερικό πύργο ο οποίος προστέθηκε τον 13ο αιώνα. Το κάτω μισό του φρουρίου είναι χτισμένο με σαφώς μεγαλύτερες πέτρες από το πάνω μισό του.

Οχυρό Rocca Calascio

Εικάζεται ότι αυτό το αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό ενίσχυε την άμυντική ικανότητα του οχυρού καθιστώντας του αδιαπέραστο από τους εισβολείς. Ωστόσο, το φρούριο δεν δοκιμάστηκε ποτέ σε τυχόν επίθεση.

Το οχυρό υπέστη σοβαρές ζημιές τον Νοέμβριο του 1461 από σεισμό με εκτιμώμενο μέγεθος 7 έως 8 της κλίμακας Ρίχτερ και παρά το γεγονός ότι η μικρή πόλη Καλάσιο, που βρίσκεται στους πρόποδες του φρουρίου ανοικοδομήθηκε, το φρούριο δεν ξαναχτίστηκε, ώσπου εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα μετά από έναν άλλο σεισμό.

Μια άλλη άποψη του Rocca Calascio

Όλη η περιοχή ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία καθώς η περίμετρος που εκτείνεται από τη Rocca Calascio έως τον Santo Stefano di Sessanio έχει επιλεγεί «κατ’ εξοχήν» από τη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία. Η τοποθεσία έχει γίνει γνωστή στους περισσότερους ως δημοφιλές σκηνικό ταινιών, από τη δεκαετία του 1980 όπως το Ladyhawke, το ‘Ονομα του Ρόδου, The American, και άλλες.

Πηγές: Wikipedia, www.italia.it



ΠΗΓΗ