Η αστυνομία στη Γερμανία ανακοίνωσε την σύλληψη τριών ισλαμιστών, ως υπόπτων για συμμετοχή στο σχέδιο επίθεσης κατά του καθεδρικού ναού της Κολωνίας το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, με τη βοήθεια «αυτοκινήτου».

Μία ακόμη σύλληψη προηγήθηκε, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι ύποπτοι ανήκουν σε «οργανώσεις ισλαμιστών», διευκρίνισε ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Ρόιλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δρακόντεια μέτρα στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο, οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά, με το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, να είναι υψηλό.

Οι Αρχές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ανησυχούν για μία επανάληψη των περσινών επεισοδίων στη συνοικία Νόικελν, που είχαν οδηγήσει στη σύλληψη δεκάδων ατόμων, κυρίως ανηλίκων.

Είχαν μάλιστα σημειωθεί συστηματικές επιθέσεις εναντίον πυροσβεστών και νοσηλευτών, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 15 πυροσβεστών και 18 αστυνομικών.

Αυτή τη φορά, βρίσκονται σε επιφυλακή περίπου 4.000 αστυνομικοί.

Παρακολουθούνται συστηματικά τα social media

«Παραμένουμε σε εγρήγορση» δηλώνει η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ στην εφημερίδα Tagesspiegel, προειδοποιώντας ότι «η αστυνομία, αλλά και η Δικαιοσύνη θα παρέμβουν με αποφασιστικότητα, εάν χρειαστεί».

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RBB, οι Αρχές παρακολουθούν και αξιολογούν συστηματικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μεταξύ, η αστυνομία του Βερολίνου απαγόρευσε φιλο-παλαιστινιακή διαδήλωση, με κεντρικό σύνθημα «No Celebration During Genocide», η οποία είχε εξαγγελθεί για το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100 ατόμων.

Για την Πρωτοχρονιά έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο κινητοποιήσεις σε σχέση με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή – η μία υπέρ των Παλαιστινίων και η άλλη υπέρ του Ισραήλ – οι οποίες μέχρι το βράδυ του Σαββάτου δεν είχαν απαγορευθεί.

Αλλά δεν είναι μόνο οι πολιτικές εξελίξεις που προκαλούν ανησυχία. Οι αστυνομικές αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για να αποτρέψουν την απαγορευμένη χρήση βεγγαλικών (με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων), αλλά και για να προλάβουν περιστατικά παρενόχλησης ή έμφυλης βίας, όπως εκείνα που είχαν σημειωθεί την Πρωτοχρονιά του 2016 στην Κολωνία.



ΠΗΓΗ