Ερωτήματα εγείρουν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού- τα οποία δημοσιεύθηκαν για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου και τα οποία καταδεικνύουν υποεκτέλεση έργων.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη στον ΟΤ η ροή της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι σύμφωνη με τους στόχους και μάλιστα αναφέρουν ότι με την υπογραφή δανειακών συμβάσεων άνω των 3,5 δισ. ευρω, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει αίτημα πληρωμής 1,84 δισ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τον Δεκέμβριο κλείνει και ο κύκλος της εισροής ρευστότητας με την έγκριση της 3ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του αναθεωρημένου σχεδίου Ελλάδα 2.0. Το οποίο αγγίζει πλέον τα 36 δισ. ευρώ. Η έγκριση γίνεται μετά από σχεδόν επτά μήνες από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος από τη Ελλάδα.

Στο μεταξύ μεσολάβησαν εκλογές και πηγές αναφέρουν ότι έχουν ολοκληρωθεί τα ορόσημα πλέον και έτσι με την εκταμίευση των 1,7 δισ. Ευρώ τα χρήματα που θα έχει συνολικά εισπράξει η Ελλάδα θα φτάσουν τα 12,8 δισ. Ευρώ.

H συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει τις 1,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2024

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 7.730 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση ύψους 1.199 εκατ. ευρώ, λόγω της υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 1.844 εκατ. ευρώ.

Πηγές αναφέρουν ότι η ροή της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνδέεται με τις δαπάνες, αλλά με την υλοποίηση των δράσεων δηλαδή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο και η οποία τεκμηριώνεται από την ολοκλήρωση συγκεκριμένων οροσήμων και στόχων που έχουν επίσης αποτυπωθεί στο Εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει καταθέσει η Ελλάδα.

Δηλώσεις του διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ορέστη Καβαλάκη

Ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης δηλώνει στον ΟΤ-απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ζήτημα της υποεκτέλεσης έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – ότι “η ροή της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι σύμφωνη με τους στόχους που έχουμε θέσει” και συνεχίζει:

Τα ορόσημα του 3ου αιτήματος πληρωμής έχουν εκπληρωθεί οπότε θα εκταμιευθούν 1,72 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων”. Όπως τονίζεται από την Διοίκηση, με την επίτευξη του στόχου να υπογραφούν δανειακές συμβάσεις άνω των 3,5 δις ετοιμάζουμε και αίτημα πληρωμής 1,84 δις από το δανειακό σκέλος. Αναμένουμε το Δεκέμβριο και την τελική έγκριση της αναθεώρησης του Ελλάδα 2.0 που θα αποδώσει στη χώρα μας επιπλέον 5,8 δις ευρώ ευρωπαϊκούς πόρους, οπότε οι συνολικοί πόροι θα ανέλθουν σε 36 δις ευρώ. Καθώς όλο και περισσότερα έργα συμβασιοποιουνται και ξεκινούν να υλοποιούνται, δημιουργούνται αυξανόμενες δαπάνες οι οποίες καλύπτονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που ήδη έχουμε εκταμιεύσει.

Πού οφείλεται η εικόνα υποεκτέλεσης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και του κρατικού προϋπολογισμού, η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει τις 1,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2024. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί στις τράπεζες πανω από 500 επενδυτικά σχέδια για το σκέλος των δανείων. Επίσης έχουν υπογραφεί περί τις 200 δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού 8,5 δισ. Ευρώ. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι τα τάξης του 1,93% και με μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 13,5 έτη. Τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια που έχουν συμβασιοποιηθεί αφορούν σε Ενεργειακή Αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση.

Πού οφείλεται λοιπόν η εν λόγω εικόνα υστέρησης στις δαπάνες του προϋπολογισμού, λόγω της υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 1.844 εκατ. ευρώ;

Πηγές κοντά στη διοίκηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μιλώντας στον ΟΤ, σημείωναν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ενα διαφορετικό χρηματοδοτικό εργαλείο, συγκριτικά με όσα έχουμε συνηθίσει, όπως είναι το ΕΣΠΑ. Ακριβώς επειδή σχεδιάστηκε ώστε να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ανακάμψουν από την κρίση της πανδημίας και να κάνουν τις οικονομίες τους πιο ανθεκτικές. Εξηγούν δηλαδή ότι είναι ένα performance based εργαλείο, το οποίο λειτουργεί και εμπροσθοβαρώς.

Μια βασική διαφορά είναι ότι η ροή της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνδέεται με τις δαπάνες που έχουμε κάνει, αλλά με την υλοποίηση των δράσεων δηλαδή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο και η οποία τεκμηριώνεται από την ολοκλήρωση συγκεκριμένων οροσήμων και στόχων που έχουν επίσης αποτυπωθεί στο Εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει καταθέσει η Ελλάδα.

Στο 3ο αίτημα πληρωμής, για παράδειγμα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές εκπληρώσαμε 42 ορόσημα και στόχους όπως κατακυρώσεις διαγωνισμών και υπογραφή συμβάσεων, υλοποίηση τμημάτων δράσεων κ.α.. Μετά την θετική αξιολόγηση της Επιτροπής και τη διαδικασία των Επιτροπών που συμμετέχουν και τα κράτη-μέλη θα εκταμιευθούν 1,72 δισ. ευρώ που θα κατανεμηθούν στα εργα του Ταμείου για να αποπληρώνονται οι δαπάνες τους.

Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνει ως μια ιδιαίτερα σημαντική δράση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας την παροχή δανείων για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Για το σκοπό αυτό, μέσω της σχετικής δανειακής σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα αντλήσει από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δάνεια ύψους 12,7 δισ. € εκ των οποίων τα 11,7 δισ. € θα διοχετευθούν μέσω των εμπορικών τραπεζών με τις οποίες υπογράφονται επιχειρησιακές συμφωνίες.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ