Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν μια 82χρονη Παλαιστίνια με Αλτσχάιμερ και την κράτησαν στη φυλακή για σχεδόν δύο μήνες ως παράνομη μαχήτρια, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Η Fahamiya Khalidi (φωτογραφία, επάνω, από το X) συνελήφθη στη Γάζα στις αρχές Δεκεμβρίου ενώ είχε βρει καταφύγιο σ’ ένα σχολείο της πόλης αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της λόγω ισραηλινών βομβαρδισμών. Ο φροντιστής της πλήρους απασχόλησης συνελήφθη επίσης.

Απέρριψαν αίτημα δικηγόρου να συναντηθεί μαζί της

Φυλακισμένη βάσει του νόμου περί εγκλεισμού παράνομων μαχητών, κρατήθηκε στη συνέχεια στη φυλακή Damon στο βόρειο Ισραήλ, η οποία απέρριψε αίτημα δικηγόρου της ισραηλινής οργάνωσης Physicians for Human Rights να συναντηθεί μαζί της.

Αποφυλακίστηκε πριν δύο εβδομάδες μετά την άσκηση προσφυγής για την άρνηση των αρχών να συναντηθεί με δικηγόρο, μετέδωσε η Haaretz, αν και ο φροντιστής της πιστεύεται ότι παραμένει στη φυλακή.

Κατά την απελευθέρωσή της, η Khalidi, η οποία χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι, οδηγήθηκε στο συνοριακό πέρασμα Kerem Shalom στη Γάζα με άλλες πέντε γυναίκες και 18 άνδρες κρατούμενους – η ηλικία τους δεν ήταν σαφής.

Επικαλούμενη μία από τις άλλες γυναίκες κρατούμενες, η Haaretz σημείωσε:

«Αυτοί [οι κρατούμενοι] δεν ήταν εξοικειωμένοι με την περιοχή και όταν άρχισαν ν’ απομακρύνονται, στρατιώτες πυροβόλησαν πάνω από τα κεφάλια τους και τους φώναξαν να επιστρέψουν για να τους οδηγήσουν προς την κατάλληλη κατεύθυνση».

Βασανιστήρια και ταπείνωση

Η Khalidi, η οποία γεννήθηκε το 1942 στο σημερινό κεντρικό Ισραήλ, βρίσκεται τώρα σε νοσοκομείο στη Ράφα. Η ισραηλινή σωφρονιστική υπηρεσία είπε στη Haaretz ότι κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της «κρατήθηκε σύμφωνα με τον νόμο».

Οι Παλαιστίνιοι που συνελήφθησαν από τις ισραηλινές αρχές ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια και ταπείνωση στα χέρια ισραηλινών αξιωματούχων, και άλλοι είναι γνωστό ότι πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι όλοι οι ισχυρισμοί για ανάρμοστη συμπεριφορά στις εγκαταστάσεις κράτησής τους διερευνώνται ενδελεχώς, αν και σπάνια καταλήγουν σε διώξεις.



ΠΗΓΗ