Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε σαρωτικά στην πρώτη προκριματική αναμέτρηση για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά η «φούσκα» του μπορεί να σκάσει την επόμενη εβδομάδα, όταν οι ψηφοφόροι του Νιου Χάμσαϊρ πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν ποιον θέλουν να οδηγήσει το συντηρητικό κόμμα στη μεγάλη προεδρική κούρσα του επόμενου Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ κέρδισε εύκολα τη νίκη στην Αϊόβα το βράδυ της Δευτέρας, επικρατώντας και στις 99 κομητείες της πολιτείας εκτός από μία και αφήνοντας τον πλησιέστερο αντίπαλό του να τρώει τη σκόνη του με 30 μονάδες διαφορά. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις τερμάτισε δεύτερος λαμβάνοντας το 21% των ψήφων και η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι τον ακολούθησε σε απόσταση αναπνοής στην τρίτη θέση κατακτώντας το 19% των ψήφων.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη προκριματική αναμέτρηση στις 23 Ιανουαρίου. Ο Τραμπ και η Χέιλι πραγματοποίησαν και οι δύο εκδηλώσεις στην Πολιτεία του Γρανίτη χθες το βράδυ, ενώ ο ΝτεΣάντις εμφανίστηκε σε μια αίθουσα του CNN. Μέσα στις επόμενες μέρες θα διεξαχθούν δύο τηλεμαχίες των Ρεπουμπλικάνων στο Νιου Χάμσαϊρ, καθώς η συγκεκριμένη αναμέτρηση αναμένεται ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

Νέα αναμέτρηση, διαφορετικό αποτέλεσμα;

Κι αυτό γιατί, όπως γράφει σχετικό άρθρο του Newsweek, ο Τραμπ δεν αναμένεται να επαναλάβει τη σαρωτική νίκη του στην Αϊόβα. Στο Νιου Χάμσαϊρ, οι ανεξάρτητοι αποτελούν περίπου το 42% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της πολιτείας, ξεπερνώντας σε αριθμό τόσο τους εγγεγραμμένους Ρεπουμπλικάνους όσο και τους Δημοκρατικούς. Αυτό το στατιστικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην πολιτεία αυτής της Νέας Αγγλίας λόγω του ανοικτού συστήματος προκριματικών εκλογών της πολιτείας, το οποίο επιτρέπει στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για υποψηφίους οποιουδήποτε κόμματος.

Ο Τραμπ έχει, ούτε λίγο ούτε πολύ, πει ότι είναι και εκεί αναπόφευκτη η νίκη του, ότι ό,τι κι αν λέει ή κάνει ο καθένας, ή συμπεραίνουν οι δημοσκοπήσεις, το οποίο, σύμφωνα με τον πολιτικό σύμβουλο, Τζέι Τάουνσεντ, σημαίνει ότι αν το αποτέλεσμα στο Νιου Χάμσαϊρ είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από μια εκτίναξη, «θα σκάσει η φούσκα του πάντα νικητή Τραμπ».

Η Χέιλι, η οποία έχει δηλώσει ότι η αναμέτρηση των Ρεπουμπλικάνων είναι «αγώνας δύο ατόμων», δηλαδή μεταξύ της ίδιας και του Αμερικανού μεγιστάνα, αναμένεται να πάει καλά στο Νιου Χάμσαϊρ, παρά την τρίτη θέση που κατέλαβε στην Αϊόβα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χέιλι τα πάει καλύτερα από τον Τραμπ μεταξύ των ανεξάρτητων και ο μέσος όρος της RealClearPolling την τοποθετεί μόλις 14 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον πρώην πρόεδρο. Σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο, βρίσκεται πίσω του κατά σχεδόν 50 μονάδες, αν και οι δημοσκοπήσεις για την μεγάλη κούρσα του Νοεμβρίου δείχνουν ότι στην περίπτωση που καταφέρει να τον προσπεράσει στη διαδρομή μπορεί εύκολα να κερδίσει τον Τζο Μπάιντεν, αφού προηγείται από αυτόν 17 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Χέιλι και οι ανεξάρτητοι

Να σημειωθεί ότι η Χέιλι στο Νιου Χαμσάϊρ έχει τη στήριξη του κυβερνήτης της πολιτείας Κρις Σουνούνου, ενώ η βαθμολογία του ΝτεΣάντις είναι ακόμη χαμηλότερη από τον πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ο οποίος ανέστειλε την προεκλογική του εκστρατεία. Επιπλέον, η υποστήριξη προς τον Κρίστι, τον πιο ηχηρό επικριτή του Τραμπ στο πλαίσιο του GOP, υποδηλώνει ότι οι ψηφοφόροι του Νιου Χάμσαϊρ βλέπουν με μεγάλη συμπάθεια μια εναλλακτική λύση χωρίς τον Τραμπ στη θέση του εκπροσώπου Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές αργότερα φέτος. Μια δημοσκόπηση του CNN/Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα διαπίστωσε ότι το 65% των υποστηρικτών του Κρίστι θα στρεφόταν προς τη Χέιλι, αν δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο των προκριματικών εκλογών.

Οι ανεξάρτητοι αποτελούσαν το 34% των υποστηρικτών της Χέιλι στην Αϊόβα και το 42% των υποστηρικτών του Τραμπ, όπως έδειξαν τα exit polls. Παρόλο που ο Τραμπ κέρδισε την πλειονότητα των ανεξάρτητων, οι αριθμοί αυτοί εξακολουθούν να σηματοδοτούν καλά νέα για τη Χέιλι, η οποία είχε μόνο 15% υποστήριξη μεταξύ όλων των Ρεπουμπλικανών.

«Οι ανεξάρτητοι, στο σύνολό τους, δεν είναι οπαδοί του Τραμπ και γενικά είναι πιο μετριοπαθείς», σημείωσε στο αμερικανικό περιοδικό ο Τάουνσεντ. «Οπότε, αναμένουμε ότι οι ανεξάρτητοι κατά του Τραμπ θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον Τραμπ», πρόσθεσε.

Τίποτα δεν αποκλείει μια νίκι της Χέιλι στο Νιου Χαμσάϊρ, αφού η πολιτεία του Γρανίτη έχει μια ιστορία απόρριψης των νικητών των εκλογικών αναμετρήσεων της Αϊόβα.

Υπάρχει χρόνος για ανατροπές

Μάλιστα, επειδή οι ανεξάρτητοι είναι περισσότεροι από τους Ρεπουμπλικάνους στο Νιου Χάμσαϊρ, η Χέιλι θα μπορούσε να βγει πρώτη χωρίς ούτε μία ψήφο Ρεπουμπλικάνου. Θεωρητικά, αν όλοι οι εγγεγραμμένοι ανεξάρτητοι στο Νιου Χάμσαϊρ ψήφιζαν τη Χέιλι και όλοι οι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι ψήφιζαν τον Τραμπ, η Χέιλι θα κέρδιζε. «Το Νιου Χαμσάϊρ έχει μια ιστορία απόρριψης των νικητών των εκλογικών αναμετρήσεων της Αϊόβα», συμπλήρωσε ο Τάουνσεντ. «Είναι ο τρόπος τους να πουν ότι δεν είναι έτοιμοι να τελειώσει ο αγώνας», κατέληξε ο ίδιος.

Όπως έγραφε αυτή την εβδομάδα άλλο άρθρο του BBC για να καταφέρει η Χέιλι να προσπεράσει τον πρώην Αμερικανό Προέδρο πρέπει να απευθυνθεί σε δύο πολύ διαφορετικές ομάδες Ρεπουμπλικάνων: στους Τραμπ «με τίποτα» που απεχθάνονται τον πρώην πρόεδρο, καθώς και σε εκείνους που εξακολουθούν να τον συμπαθούν αλλά ανησυχούν ότι θα χάσει από την Μπάιντεν. Με απλά λόγια πρέπει να αποστασιοποιηθεί από αυτόν, χωρίς όμως να αποξενώσει τους υποστηρικτές του, οι οποίοι ίσως μπορεί και να πειστούν να υποστηρίξουν κάποιον άλλον.

Η κούρσα των Ρεπουμπλικάνων δεν θα κριθεί αυτόν τον μήνα. Ωστόσο οι αναμετρήσεις σε Αϊόβα και Νιου Χάμσαϊρ μαζί είναι το πρώτο τεστ για το αν η δύναμη του Τραμπ είναι τόσο ισχυρή όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Εάν όχι, η Χέιλι θα περιμένει στα παρασκήνια.



ΠΗΓΗ