Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά από μια ενδελεχή αξιολόγηση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στο πεδίο εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί.

Το νοσοκομείο πλέον χαρακτηρίζεται ως μη λειτουργικό από όλους τους φορείς, τόσο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Οι ασθενείς καλούνται να ζητήσουν βοήθεια στο Ινδονησιακό νοσοκομείο που μετά βίας λειτουργεί

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται απελπιστική με το προσωπικό, τους ασθενείς και συγγενείς αυτών να παρακαλούν για διάσωση.

Η πρώτη ανακοίνωση για το νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά την διενέργεια αυτοψίας από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώνει πως «Η έλλειψη καθαρού νερού, καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων και άλλης βασικής βοήθειας τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχει προκαλέσει την ουσιαστική διακοπή της λειτουργίας του νοσοκομείου Al-Shifa – που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο, πιο προηγμένο και καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο παραπομπής στη Γάζα – ως ιατρικής μονάδας».

»Η ομάδα παρατήρησε ότι λόγω της κατάστασης ασφαλείας, ήταν αδύνατο για το προσωπικό να πραγματοποιήσει αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων στο νοσοκομείο. Οι διάδρομοι και οι χώροι του νοσοκομείου ήταν γεμάτοι με ιατρικά και στερεά απόβλητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης».

»Οι ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό με το οποίο συνομίλησαν ήταν τρομοκρατημένοι για την ασφάλεια και την υγεία τους και παρακαλούσαν για εκκένωση. Το νοσοκομείο Αλ Σίφα δεν μπορεί πλέον να δεχτεί ασθενείς, με τους τραυματίες και τους ασθενείς να κατευθύνονται πλέον στο σοβαρά υπερφορτωμένο και ελάχιστα λειτουργικό νοσοκομείο της Ινδονησίας».

Οι ηρωικοί υγειονομικοί και οι ασθενείς που παραμένουν μέσα

Στο Αλ Σίφα παραμένουν 25 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και 291 ασθενείς, ενώ «αρκετοί ασθενείς έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες 2-3 ημέρες λόγω της διακοπής των ιατρικών υπηρεσιών. Στους ασθενείς περιλαμβάνονται 32 μωρά σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, δύο άτομα σε εντατική θεραπεία χωρίς αερισμό και 22 ασθενείς με αιμοκάθαρση, των οποίων η πρόσβαση στη σωτήρια θεραπεία έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο».

Κατά την αξιολόγηση των τραυμάτων των ασθενών ο ΠΟΥ αναφέρει πως «Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι θύματα πολεμικών τραυμάτων, μεταξύ των οποίων πολλοί με πολύπλοκα κατάγματα και ακρωτηριασμούς, τραύματα στο κεφάλι, εγκαύματα, τραύματα στο θώρακα και την κοιλιά, καθώς και 29 ασθενείς με σοβαρά τραύματα στη σπονδυλική στήλη που δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς ιατρική βοήθεια. Πολλοί τραυματίες έχουν σοβαρά μολυσμένα τραύματα λόγω της έλλειψης μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων στο νοσοκομείο και της μη διαθεσιμότητας αντιβιοτικών».

Τέλος, ο ΠΟΥ «εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κατάσταση των ασθενών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».



ΠΗΓΗ