Κατά του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών τάχθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συγκεκριμένα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στο Φανάρι και εξέδωσε ανακοίνωση για τη θεσμοθέτηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Κρήτης τον Ιούνιο του 2016, αποφάσισε ότι η Εκκλησία δεν αποδέχεται για τα μέλη της, σύμφωνα συμβιώσεως του αυτού ή ετέρου φύλου και κάθε άλλη μορφή συμβιώσεως.

«Της εν Χριστώ ενώσεως ανδρός και γυναικός», η οποία «συνιστά μίαν μικράν εκκλησίαν ή μίαν εικόνα της Εκκλησίας»

Ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο διευκρινίζει ότι όσοι συνάπτουν άλλες μορφές συμβίωσης, θα πρέπει «να αντιμετωπίζονται με ποιμαντική ευθύνη και εν Χριστώ αγάπη».

Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά:

«Η Αγία και Ιερά Σύνοδος, συνελθούσα υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος εις την τακτικήν συνεδρίαν αυτής, σήμερον, Τετάρτην, 24ην Ιανουαρίου 2024, υπενθυμίζει εις το ευσεβές ποίμνιον του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, επί τη συζητήσει περί θεσμοθετήσεως γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και περί τεκνοθεσίας εν Ελλάδι, την δεσμευτικήν Απόφασιν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, Ιούνιος 2016), ότι «η Εκκλησία δεν αποδέχεται διά τα μέλη αυτής σύμφωνα συμβιώσεως του αυτού ή ετέρου φύλου και πάσαν άλλην μορφήν συμβιώσεως, διαφόρου του γάμου» ως «της εν Χριστώ ενώσεως ανδρός και γυναικός», η οποία «συνιστά μίαν μικράν εκκλησίαν ή μίαν εικόνα της Εκκλησίας» (κείμενον «Το μυστήριον του γάμου και τα κωλύματα αυτού», Ι.10 και 4).

Σημειούται συγχρόνως, ότι τα συνάπτοντα τοιαύτας μορφάς συμβιώσεως μέλη της Εκκλησίας πρέπει να αντιμετωπίζωνται μετά ποιμαντικής ευθύνης και εν Χριστώ αγάπης.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ