Εκατόν είκοσι οκτώ διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού με επιστολή τους προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητούν την απελευθέρωση του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, όπως και να του παρασχεθεί έκτακτη ιατρική βοήθεια. Το κείμενο της επιστολής στη ρωσική γλώσσα δημοσίευσε ο ιστότοπος Meduza.
Μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπογράφουν την επιστολή είναι ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο χορευτής Μπορίς Μπαρίσνικοφ, η συγγραφέας Τζόαν Ρόουλινγκ, οι βραβευθέντες με το Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφείς Ορχάν Παμούκ, Όλγκα Τοκάρτσουκ, Σβετλάνα Αλεξίγιεβιτς, Μάριο Βάργκας Λιόσα, ο Τζ. Μ. Κούτσι, ο ζωγράφος Αρτ Σπίγκελμαν, ο δραματουργός Τομ Στόπαρντ, ο ηθοποιός Ζακ Ρενό, η ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, ο πρώην ποδοσφαιριστής της «Μάνστσεστερ Γιουνάιτεντ» Ερίκ Καντονά, ο σκηνοθέτης Τζεί Τζέι Άμπραμς, ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, ο πρώην πνευματικός ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας Ρόουεν Ουίλιαμς, η δημοσιογράφος Ανν Επλμπάουμ, ο σκηνοθέτης Στίβεν Χόπκινς.
«Ο Ναβάλνι εκτίει ποινή φυλάκισης με κατηγορίες, οι οποίες δεν θα γίνονταν ποτέ αποδεκτές από κανένα ανεξάρτητο δικαστήριο» αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής. «Υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις της κυβέρνησης της Γερμανίας, της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του. Αυτό είναι στις δικές σας δυνάμεις».
Στο κείμενο της επιστολής επισημαίνεται ότι οι υπογράφοντες συμμερίζονται αιτήματα των 600 Ρώσων γιατρών και των 100 Ρώσων δικηγόρων και των 100 περιφερειακών βουλευτών που ζήτησαν να σταματήσουν τα βασανιστήρια κατά του ακτιβιστή. Επισημαίνεται επίσης ότι ο Ναβάλνι στέλνεται συνεχώς στην απομόνωση, η οποία στο κείμενο περιγράφεται ως «κελί απομόνωσης, μπετονένιος κύβος σε μέγεθος σκυλόσπιτου».
Ο Ναβάλνι έχει καταδικαστεί σε αρκετές ποινικές υποθέσεις και τώρα προετοιμάζεται να δικαστεί εκ νέου με την κατηγορία της εξτρεμιστικής δραστηριότητας. Ο ανακριτής προειδοποίησε ότι θα δικαστεί για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης.
Οι υποστηρικτές του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης, πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικές οργανώσεις, εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο Ναβάλνι δικάζεται επειδή αντιπαρατίθεται στην εξουσία. Το Κρεμλίνο το αρνείται αυτό και δηλώνει ότι δεν παρεμβαίνει σε ποινικές υποθέσεις.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, medusa.io