Μετά από 31 ολόκληρα χρόνια η Interpol κατάφερε να φτάσει στην ταυτοποίηση της «γυναίκας με το τατουάζ λουλούδι», το πτώμα της οποίας είχε εντοπιστεί σε έναν ποταμό της Αμβέρσας στο Βέλγιο το 1992.

Η ταυτοποίηση έγινε χάρη σε μια πρωτοποριακή διασυνοριακή επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομίες από τρεις ευρωπαϊκές χώρες και η Interpol, προσπαθώντας να εντοπίσουν την ταυτότητα του πτώματος της «γυναίκας με το λουλούδι» και να εξιχνιάσουν τη δολοφονία της μαζί με 21 άλλες υποθέσεις.

Πλέον περισσότερο από τρεις δεκαετίες μετά έγινε γνωστό το πραγματικό της όνομα. Η γυναίκα της οποίας το πτώμα βρέθηκε το 1992 σε ένα ποτάμι της Αμβέρσας ήταν η Ρίτα Ρόμπερτς, μια 31χρονη από την περιοχή Γκρέιντζταουν της πρωτεύουσας της Ουαλίας, το Κάρντιφ, της οποίας η τελευταία γνωστή επαφή με την οικογένειά της ήταν μία καρτ ποστάλ που στάλθηκε λίγο πριν μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου.

Πλέον οικογένεια και οι φίλοι της μπορούν να θρηνήσουν τη νεαρή γυναίκα και η βελγική αστυνομία θα αναζητήσει νέα στοιχεία που μπορεί να την οδηγήσουν ακόμη στον δολοφόνο.

Μιλώντας στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία η «γυναίκα με το τατουάζ λουλούδι» έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, ο Φρανσουά-Ξαβιέ Λοράν της Interpol, δήλωσε ότι χαίρεται τουλάχιστον που μία από τις 22 οικογένειες ατόμων που η επιχείρηση «Identify Me» (Αναγνώρισέ με) έχει ως στόχο την ταυτοποίησή τους, έχει κάποια απάντηση.

Η επιχείρηση «Identify Me» ξεκίνησε τον Μάιο δίνοντας στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των υποθέσεων που κανονικά θα ήταν διαθέσιμες μόνο στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Λοράν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάναμε αυτή την εκστρατεία για να δώσουμε ένα τέλος και να δώσουμε ξανά ένα όνομα στα θύματα. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θέλουμε να υπάρξουν εξελίξεις, ακόμη και αν πρόκειται για θλιβερές ειδήσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι χειρότερο από το να περιμένεις να πάρεις κάποια πληροφορία».

Η επιχείρηση «Identify Me» ξεκίνησε τον Μάιο

«Δεν προσπαθώ να μπω στη θέση των οικογενειών των αγνοουμένων, αλλά νομίζω ότι κάποια στιγμή το να ξέρουμε τι έχει συμβεί ανακουφίζει περισσότερο από το να μην μάθουμε ποτέ. Ακόμη και αν πέρασαν 31 χρόνια από τη στιγμή που εξαφανίστηκε η Ρίτα, νομίζω ότι η οικογένεια αισθάνεται τουλάχιστον ευγνωμοσύνη που γνωρίζει τι της συνέβη και μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία του πένθους και ελπίζω ότι ίσως να πάρει κάποιες απαντήσεις στο μέλλον για το γιατί και πώς δολοφονήθηκε».

Η επιχείρηση «Identify Me» ξεκίνησε τον Μάιο από τη βελγική, την ολλανδική και τη γερμανική αστυνομία σε συνεργασία με την Interpol, δίνοντας στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των υποθέσεων που κανονικά θα ήταν διαθέσιμες μόνο στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και δίνοντας κάποια «πιασάρικα» ψευδώνυμα που θα ταίριαζαν σε ταινίες θρίλερ: η «γυναίκα στο πηγάδι», το «πτώμα στον βάλτο», η «γυναίκα με τα αντρικά ρούχα» κτλ.

Το πτώμα της «γυναίκας με το τατουάζ λουλούδι» βρέθηκε στο ποτάμι κοντά σε έναν αθλητικό και συναυλιακό χώρο στις 3 Ιουνίου 1992. Είχε παραμείνει στο νερό για αρκετή ώρα και μπορούσαν να πουν μόνο ότι ήταν ηλικίας 20-50 ετών και ότι είχε δεχθεί τουλάχιστον μία μαχαιριά. Ένα σημαντικό στοιχείο ήταν το χαρακτηριστικό τατουάζ στο αριστερό της πήχη, ένα μαύρο τριαντάφυλλο με πράσινα φύλλα και το «R’Nick» γραμμένο από κάτω.

Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια εκείνη την εποχή, αλλά δεν αναγνωρίστηκε και τα ίχνη του δολοφόνου της χάθηκαν.

Μέσα σε λίγες ημέρες είχε αποτέλεσμα

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους ξεκίνησε η επιχείρηση «Identify Me», μετά από μια ολλανδική υπόθεση στην οποία το πτώμα μιας γυναίκας που βρέθηκε το 1999 σε έναν κάδο βιομηχανικών αποβλήτων, μερικώς τοποθετημένο σε σκυρόδεμα.

Μέσα σε λίγες ημέρες, η επιχείρηση είχε επιτυχία.

Ένας συγγενής της Ρίτα Ρόμπερτς είδε την εικόνα του τατουάζ σε έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο και ειδοποίησε τις Αρχές. Ανέφεραν ότι η Ρόμπερτς είχε μετακομίσει από το Κάρντιφ στην Αμβέρσα τον Φεβρουάριο του 1992. Είχε στείλει έναν ταχυδρομικό κώδικα τον Μάιο του ίδιου έτους και έκτοτε δεν υπήρχαν νέα της.

«Υπάρχουν κάποια μηνύματα, συμπεριλαμβανομένου και του μηνύματος της Ρίτα, που αμέσως σε ανατριχιάζουν», δήλωσε ο Λοράν.

«Έχεις πολλές λεπτομέρειες, πολλές πληροφορίες από την οικογένεια του θύματος που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί. Αισθάνεσαι ότι όλα κάνουν κλικ. Αμέσως όταν πήραμε τις πληροφορίες από την οικογένεια της Ρίτα, νιώσαμε ότι κάτι συνέβαινε εδώ», προσέθεσε.

«Είναι πάντα εύκολο να σκεφτείς 30 χρόνια μετά, ότι αυτή η χώρα έπρεπε να το είχε κάνει αυτό»

Όπως είπε δεν πρέπει να κατηγορηθεί η βελγική αστυνομία που δεν αναγνώρισε τη Ρόμπερτς νωρίτερα. «Είναι πάντα εύκολο να σκεφτείς 30 χρόνια μετά, ότι αυτή η χώρα έπρεπε να το είχε κάνει αυτό. Αλλά δεν υπήρχε διαδίκτυο, το DNA βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο, ενώ και το βελγικό εγκληματολογικό ινστιτούτο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1993, δηλαδή έναν χρόνο μετά την ανακάλυψη του πτώματος. Οι χώρες δεν συνεργάζονταν απαραίτητα όσον αφορά τις αστυνομικές πληροφορίες. Τα πάντα ήταν σε χαρτί».

Χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες μέχρι η αστυνομία να δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητα της Ρόμπερτς αυτή την εβδομάδα. Τα αδέλφια της, τα οποία βρίσκονται στο Κάρντιφ και στη βορειοανατολική Αγγλία, εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της αστυνομίας του Ντάραμ, περιγράφοντας τη Ρόμπερτς ως «ένα όμορφο άτομο» που λάτρευε τα ταξίδια. «Ενώ η είδηση ήταν δύσκολη για εμάς, είμαστε απίστευτα ευγνώμονες που ανακαλύψαμε τι συνέβη στη Ρίτα», προσέθεσε.

Φίλοι του Ρόμπερτς από το Κάρντιφ συμμετείχαν στα αφιερώματα. «Δεν μπορώ να το πιστέψω», ανέφερε ένας από αυτούς. «Η Ρίτα ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος… σκληρή αλλά τόσο καλόκαρδη. Λυπάμαι πολύ που πέθανε με αυτόν τον τρόπο».

«Υπάρχουν άλλες 21 αγνώστων στοιχείων γυναίκες»

Η Ρόμπερτς γεννήθηκε το 1960 και έζησε κοντά στις αποβάθρες, που εκείνη την εποχή ήταν μια δύσκολη γειτονιά. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αναφορά για την εξαφάνισή της στα παλαιότερα τεύχη της εφημερίδας South Wales Echo, αλλά υπάρχουν δύο αναφορές για εμφανίσεις στο δικαστήριο μιας γυναίκας με το όνομα Ρίτα Ρόμπερτς, της οποίας η ηλικία και άλλα στοιχεία ταιριάζουν με της αγνοούμενης γυναίκας. Οι δύο χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980 και η μία από τον Νοέμβριο του 1991, λίγους μήνες πριν από τη μετάβασή της στο Βέλγιο.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Αμβέρσας δήλωσε ότι έζησε στην πόλη για λίγους μήνες και ότι δεν δηλώθηκε ποτέ η εξαφάνισή της στη βελγική αστυνομία. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι «πιθανότατα» δεν είχε πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης. Η σορός της παρέμεινε στην Αμβέρσα. Το γραφείο του εισαγγελέα ανέφερε ότι γνώριζε πως είχε ποινικό μητρώο πριν δημοσιοποιήσει το όνομά της.

Ακόμα και καθώς θρηνούν, τα μέλη της οικογένειας της Ρόμπερτς θυμήθηκαν τους συγγενείς των υπολοίπων ατόμων της επιχείρησης «Identify Me».Ένας από αυτούς είπε: «Υπάρχουν άλλες 21 αγνώστων στοιχείων γυναίκες που πρέπει να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και ελπίζουμε πολύ ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί».



ΠΗΓΗ