Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2023, 05:57

Η δημοτική αρχή της Νέας Υόρκης θα καταβάλει αποζημίωση 21.500 δολαρίων σε κάθε έναν από τους περίπου 320 διαδηλωτές που έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας στη διάρκεια αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων που ακολούθησαν τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Πολλές αμερικανικές μεγαλουπόλεις συγκλονίστηκαν από επεισοδιακές διαδηλώσεις τις εβδομάδες που ακολούθησαν τον αδόκητο θάνατο του 46χρονου Φλόιντ, σε αστυνομική επιχείρηση στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου του 2020. Σε αρκετές διαδηλώσεις του κινήματος «Black Lives Matter» δεν έλειψαν οι λεηλασίες, αλλά και οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς – ειδικά στη μεγαλούπολη της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, δημοτική επιτροπή που ερευνούσε τις καταγγελίες είχε προτείνει την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος αστυνομικών για 146 περιστατικά βίας, κατάχρησης εξουσίας ή προσβολών.

Η συμφωνία συμβιβασμού στην οποία κατέληξε η δημοτική αρχή της Νέας Υόρκης, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, αφορά μόνο τη διαδήλωση της 4ης Ιουνίου στο Μπρονξ, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Στην έκθεση της δημοτικής επιτροπής αναφέρονται καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών για ξυλοδαρμό διαδηλωτών και αδιάκριτη χρήση δακρυγόνων.

Από την πλευρά της, η αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης επισημαίνει ότι οι αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις του 2020 έγιναν αφορμή για τον επανασχεδιασμό της πολιτικής της και την εκπαίδευση των μελών της σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση διαδηλώσεων μεγάλης κλίμακας.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2023, 05:57

ΠΗΓΗ