Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χαιρέτισε χθες Τρίτη το πακέτο «τολμηρών» μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Λουίς Καπούτο, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης μείωσης της ισοτιμίας του πέσο, του εθνικού νομίσματος, έναντι του αμερικανικού δολαρίου, και δραστικών περικοπών δημοσίων δαπανών (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Julia Nikhinson, επάνω, άποψη από την είσοδο στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον).

Θα τεθεί η βάση «για πιο βιώσιμη ανάπτυξη που θα οδηγεί ο ιδιωτικός τομέας»

«Η αποφασιστική εφαρμογή» των μέτρων «θα συμβάλει να σταθεροποιηθεί η οικονομία και θα θέσει τη βάση για πιο βιώσιμη ανάπτυξη που θα οδηγεί ο ιδιωτικός τομέας», ανέφερε το ΔΝΤ, το οποίο έχει χορηγήσει δάνειο ύψους 44 δισ. δολαρίων στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομίας, έχουν σκοπό ν’ αποφευχθεί η «καταστροφή» που θα έφερνε ο υπερπληθωρισμός, ο οποίος θα μπορούσε κατά τον κ. Καπούτο να φθάσει το 15.000%.

«Δεν υπάρχουν χρήματα»

«Η γένεση των προβλημάτων μας ήταν πάντα δημοσιονομική», υποστήριξε ο ίδιος, κρίνοντας πως για πρώτη φορά, ψηφίζοντας τον Χαβιέρ Μιλέι, οι πολίτες της Αργεντινής έδειξαν να κατανοούν πως «δεν υπάρχουν χρήματα».

«Ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα βγάζουμε. Η χρηματοδότηση του ελλείμματος αυτού οδηγεί σε προβλήματα. Αν το χρηματοδοτείς τυπώνοντας χρήμα το πέσο χάνει αξία. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα. Πρέπει να θεραπεύσουμε την εξάρτηση από τα δημοσιονομικά ελλείμματα», επέμεινε.

Σε πρώτη φάση, κάτι που φάνηκε ν’ αναγνωρίζει ο υπουργός, η υποτίμηση του πέσο και η μείωση των επιδοτήσεων στις δημόσιες συγκοινωνίες και στην ενέργεια αναπόφευκτα θα καταφέρουν πλήγμα στην αγοραστική δύναμη μεγάλου μέρους των πολιτών, το 40% των οποίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (περισσότερα εδώ).

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ