Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, 02:42

Eγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στην καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης, σε ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο-φυτώριο στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Ρέντη, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο επιχείρησης συνελήφθησαν στις 29-3-2023, ένας 56χρονος ημεδαπός, ως αρχηγικό μέλος και 2 αλλοδαποί, ηλικίας 52 και 44 ετών, ως μέλη της οργάνωσης, για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα δύο μέλη της.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή και τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους. Ο 56χρονος και ένα ακόμη μέλος που αναζητείται, ήταν τα αρχηγικά μέλη, υπεύθυνοι για το συντονισμό όλων των σταδίων της εγκληματικής δραστηριότητας και τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Ο 44χρονος ήταν επιφορτισμένος με τη μεταφορά των απαραίτητων για την καλλιέργεια ειδών και λοιπόν αναλώσιμων στην υπόγεια εγκατάσταση στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Ρέντη, τα οποία παραλάμβανε από τον 56χρονο σε σημείο που βρίσκεται σε «απόσταση» από την καλλιέργεια. Επιπλέον μεριμνούσε για την εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης και την κάλυψη τυχόν αναγκών.

Ο 52χρονος είχε το ρόλο του κηπουρού – φύλακα και βρισκόταν εντός της εγκατάστασης για μεγάλα χρονικά διαστήματα ώστε να φροντίζει την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την προετοιμασία των ποσοτήτων για πώληση. Σημειώνεται ότι διατηρούσε ποσότητες τροφίμων εντός, προκειμένου να περιορίζει τις μετακινήσεις του και να δυσχεραίνει τον εντοπισμό του. Το έτερο μέλος που αναζητείται ήταν ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας που χρησιμοποιούσαν ως «κάλυψη», προκειμένου να υπάρχει νομιμοφάνεια και δικαιολογημένη μίσθωση του εν λόγω ακινήτου.

Εντός του εργαστηρίου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

-310 δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας (5-10 εκατοστών)

-42 κιλά και 380 γραμμάρια κάνναβης (Skunk),

-6 κιλά και 780 γραμμάρια γύρη κάνναβης, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,

-2 συσκευές ελέγχου, με δυνατότητα ελέγχου μετασχηματιστών τάσεων ρεύματος, ειδικός εξοπλισμός για την καλλιέργεια την κάνναβης, σφραγίδα με την επωνυμία την εταιρίας, πλήθος πλαστικών δοχείων, γλαστρών, λαμπών κ.α.

 

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν επίσης στην κατοχή των κατηγορουμένων και στις οικίες τους στην Αθήνα και στη Νίκαια, όπου και εντοπίστηκαν, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: 4 γραμμάρια κοκαΐνης και 89 γραμμάρια κάνναβης, εξοπλισμός για την υποστήριξη της καλλιέργειας του εργαστηρίου, το χρηματικό ποσό των 15.170 ευρώ, 11 χρυσές λίρες Αγγλίας, 8 κινητά τηλέφωνα, κλειδιά της εγκατάστασης αλλά και αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα, με τα οποία πραγματοποιούσαν τις μεταφορές τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

ΠΗΓΗ