Η πρόεδρος της Ταϊβάν, η Τσάι Ινγκ-γουέν, έφθασε χθες Κυριακή στο Μπελίζ όπου θα ολοκληρώσει την περιοδεία της στην κεντρική Αμερική μετά την επίσκεψή της στη Γουατεμάλα, για να επαναβεβαιώσει την υποστήριξή της στους «διπλωματικούς συμμάχους» της νήσου.

«Η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν έφθασε στο Μπελίζ (…) και θα συναντηθεί αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) με τον πρωθυπουργό Τζον Μπρισένιο», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Προσγειώθηκε στις 16:00 (τοπική ώρα· στη 01:00 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας) στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης του Μπελίζ, όπου έγινε δεκτή με στρατιωτικές τιμές.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη συμμαχία τους μετά την απόφαση μιας άλλης χώρας της περιφέρειας, της Ονδούρας, να κόψει τους δεσμούς της με την Ταϊβάν και να αναγνωρίσει την Κίνα την 26η Μαρτίου.

Γουατεμάλα και Μπελίζ είναι πλέον οι τελευταίοι σύμμαχοι της Ταϊβάν στην κεντρική Αμερική. Το νησί πλέον δεν αναγνωρίζεται σε διπλωματικό επίπεδο παρά από 13 χώρες διεθνώς, μετά την στροφή που έκανε η Ονδούρα.

Στο όνομα της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας» που εφαρμόζει το Πεκίνο, καμία χώρα δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και την Ταϊβάν, ενώ οι κινεζικές αρχές τονίζουν συχνά πως εναντιώνονται ανάμεσα σε οποιαδήποτε επίσημη επαφή ξένων αξιωματούχων με στελέχη της κυβέρνησης της νήσου.

Στο ταξίδι της προς την περιοχή η κυρία Τσάι έκανε «ενδιάμεσο σταθμό» στη Νέα Υόρκη και κατά την επιστροφή αναμένεται να κάνει νέα «διέλευση» από την Καλιφόρνια, όπου ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κέβιν Μακάρθι, έχει δηλώσει πως θα τη συναντήσει. Οι αρχές στην Ταϊπέι δεν το έχουν επιβεβαιώσει επίσημα.

Η διπλωματία της Κίνας διεμήνυσε πως θα υπάρξουν «αντίποινα» αν η πρόεδρος της Ταϊβάν συναντηθεί με ανώτερο αξιωματούχο στις ΗΠΑ.

Στη Γουατεμάλα νωρίτερα χθες η Τσάι Ινγκ-γουέν υποσχέθηκε πως «η Ταϊβάν θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ουσιαστική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των διπλωματικών συμμάχων της» παρά τις κινεζικές απειλές, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την επιθυμία της να συνεργαστεί με τους «διπλωματικούς εταίρους» της νήσου διεθνώς.

Ο δεξιός γουατεμαλτέκος ομόλογός της Αλεχάντρο Γιαματέι επαναβεβαίωσε και εξήρε τους δεσμούς των δύο πλευρών την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ