Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023, 08:56

Στην κατάμεστη Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας με την πρεμιέρα της «Μήδειας» του Κερουμπίνι, σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν και σκηνοθεσία Ντέιβιντ ΜακΒίκαρ. Η σπουδαία Άννα Πιρότσι, που πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στον ρόλο της Μήδειας με αδιαμφισβήτητη επιτυχία, αλλά και όλοι οι συντελεστές της μεγάλης διεθνούς συμπαραγωγής της ΕΛΣ με τη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης και τις όπερες του Καναδά και του Σικάγου χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, απένειμε τιμητική πλακέτα στη σπουδαία μεσόφωνο Κική Μορφωνιού -η οποία είχε τραγουδήσει μαζί με την Κάλλας στην Επίδαυρο το 1960 και το 1961- «για τη σπουδαία συνεισφορά της στη λυρική τέχνη, τις αξεπέραστες ερμηνείες της, αλλά και για το ήθος, την αγάπη και την αφοσίωσή της στην Εθνική Λυρική Σκηνή». Η Κική Μορφωνιού συγκινημένη τόνισε ότι η Μήδεια αποτέλεσε ορόσημο και πυξίδα για την καριέρα της, καθώς την ερμήνευσε μαζί με τη Μαρία Κάλλας, «την απόλυτη πριμαντόνα του 20ού αιώνα».

Από το πρώτο άνοιγμα της αυλαίας ο εντυπωσιακός σκηνικός κόσμος που δημιούργησε για τη Μήδεια ο Ντέιβιντ ΜακΒίκαρ (συνεργάτιδα σκηνογράφος η Χάννα Πόστλουεϊτ) προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στο κοινό. Ο τεράστιος επικλινής καθρέφτης στο πίσω μέρος της σκηνής πρόσφερε στους θεατές μια νέα οπτική του σκηνικού θεάματος, με κινηματογραφική αισθητική. Την αναβίωση της σκηνοθεσίας υπέγραψε ο Τζόναθον Λόυ, τα εντυπωσιακά κοστούμια η Ντούυ Λύτι, την κινησιολογία η Τζο Μέρεντιθ, τους φωτισμούς η Πώλι Κόνσταμπλ, τις προβολές η Σ. Κέιτυ Τάκερ, ενώ τη σκηνοθεσία της θεατρικής πάλης ο Σων Μάικλ Τσιν.

Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διηύθυνε ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν, ο οποίος ανέδειξε τις απαράμιλλες ποιότητες της μουσικής του Κερουμπίνι. Η διεθνώς αναγνωρισμένη δραματική σοπράνο ‘Αννα Πιρότσι, στον εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο της Μήδειας, έκανε ένα θριαμβευτικό ντεμπούτο, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη φωνητική της κλάση, αλλά και την ερμηνευτική της δεινότητα. Εξαιρετικές ερμηνείες έδωσαν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Ιταλός τενόρος Τζόρτζιο Μπερρούτζι, οι διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη και Γιάννης Γιαννίσης, αλλά και η Νεφέλη Κωτσέλη στην πρώτη της συνεργασία με την ΕΛΣ. Μαζί τους οι Νικόλας Ντούρος, Δέσποινα Σκαρλάτου, Μάρθα Σωτηρίου. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διεύθυνε ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Επόμενες παραστάσεις: 27, 30/4 & 2, 4, 9/5. Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.

Δείτε το τρέιλερ:

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023, 08:56

ΠΗΓΗ