Η άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023», πραγματοποιήθηκε σήμερα σε όλες τις περιφερειακές πυροσβεστικές διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της επικράτειας. Παρόμοια άσκηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και στην Αττική, σε δασική έκταση, εντός των ορίων του εθνικού δρυμού Σουνίου, πλησίον του οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζα) του δήμου Λαυρεωτικής, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου ΠΣ, Γεώργιου Πουρναρά.

«Η πανελλαδική άσκηση ‘Διά Πυρός’ στηρίζεται στην επιχειρησιακή σχεδίαση του Πυροσβεστικού Σώματος που ξεκίνησε πέρυσι τον Νοέμβριο για όλες τις δυνάμεις – τις επίγειες και τις εναέριες – και ολοκληρώθηκε έγκαιρα στις αρχές του έτους.

Ήταν μία επιτυχημένη άσκηση, μια άσκηση συντονισμού με την εμπλοκή όλων των συναρμόδιων φορέων, τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και βέβαια με τις εθελοντικές οργανώσεις, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Αστυνομία, τον στρατό, τις Δασικές Υπηρεσίες και το Πυροσβεστικό Σώμα μπροστά, ως βασικό επιχειρησιακό πυλώνα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ακόμα περισσότερο ενισχυμένο φέτος, με περισσότερα οχήματα, καθώς έχουν ενταχθεί περίπου 130 νέα και με περισσότερα αεροσκάφη, καθώς μετράμε 52 μισθωμένα επιπλέον του εθνικού εναέριου στόλου μας. Είναι μια δύναμη καταστολής που θα συνδράμει ώστε να έχουμε μια αντιπυρική περίοδο με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ελπίζουμε και με λιγότερες φωτιές», δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

Τα σενάρια των ασκήσεων, αφορούσαν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Κατά την εξέλιξη των ασκήσεων δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, την προστασία του πληθυσμού, εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών και τον αποκλεισμό εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασής της.

Σκοπός των ασκήσεων ήταν η διαπίστωση, σε ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.

Ταυτόχρονα, δοκιμάστηκε η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληθυσμού.

Η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων, ο έλεγχος αξιοπιστίας της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και των διαθέσιμων μέσων, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση αποτέλεσαν έναν επιπλέον στόχο των πραγματοποιηθέντων ασκήσεων.

Η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των ασκήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παρόμοια περιστατικά κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2023.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Κόκκαλης, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτριος Λουκάς, ο δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής Νίκος Σταθόπουλος και ως εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο διευθυντής Α΄ Κλάδου ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Προκόπιος Μαυρομάτης, ο διευθυντής Α΄ Κλάδου ΓΕΣ, υποστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, ως εκπρόσωπος του διοικητή ΑΣΔΥΣ, ο κλαδάρχης Γ΄ Κλάδου ΓΕΝ, αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Τσούκας, ο διευθυντής Α΄ κλάδου ΔΑΥ, ταξίαρχος (Ι) Ευάγγελος Τούρβαλης, ο βοηθός Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, υποστράτηγος Βασίλειος Ρόκκος, ο διοικητής πρώτης Περιφερειακής Διοίκησης, υποναύαρχος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Νικόλαος Πολέμης.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος, την άσκηση παρακολούθησαν ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος ΠΣ Μάριος Αποστολίδης, ο προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, υποστράτηγος ΠΣ Αθανάσιος Μπαλάφας, ο προϊστάμενος κλάδου διοικητικής υποστήριξης, υποστράτηγος ΠΣ Δημοσθένης Ραγκαβάς, ο συντονιστής επιχειρήσεων Αττικής, υποστράτηγος ΠΣ Παναγιώτης Νιάφας, ο αναπληρωτής αρχιπύραρχος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Δημήτριος Κατσίφλης και ο επαρχιακός υπεύθυνος Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λεμεσού Στέλιος Νέστορος, εκπροσωπώντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ.

Το Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. σε συνεργασία με το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» είχαν τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

ΠΗΓΗ