Μιλώντας στο 2023 DealBook Summit στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ο Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), χλεύασε τους διαφημιστές που δήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες πως εγκαταλείπουν την πλατφόρμα λόγω των αντισημιτικών αναρτήσεών του. «Αν κάποιος προσπαθήσει να με εκβιάσει με διαφήμιση, η απάντηση είναι μόνο μία: άντε γ@μ…», είπε στον δημοσιογράφο του CNBC Andrew Ross Sorkin.

Η ακραία -για ακόμη μια φορά- συμπεριφορά του δεν είναι τυχαία. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μασκ προώθησε και μερικές φορές υποστήριξε προφορικά αυτό που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «αντισημιτικό και ρατσιστικό μίσος» στο X. Αυτές οι αναρτήσεις οδήγησαν μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Disney, της Apple και πολλών άλλων, να αναστείλουν τις καμπάνιες τους.

Η αντίδρασή του δεν σταμάτησε στα… γαλλικά που απηύθυνε στις μέχρι πρότινος εταιρείες-πελάτες του. Χαιρέτισε τον Bob Iger της Disney που βρισκόταν στο ακροατήριο, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι θαυμαστές του θα μποϊκοτάρουν τους εν λόγω διαφημιζομένους με τον ίδιο τρόπο. «Όλος ο κόσμος θα μάθει ότι αυτοί οι διαφημιστές σκότωσαν την εταιρεία και θα το καταγράψουμε με κάθε λεπτομέρεια», απείλησε ο Μασκ. «Και εάν θέλουν να με μισήσουν γι’ αυτό, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ας με μισήσουν».

Ο προσωπικός λογαριασμός του Μασκ στο X εμφανίζει σήμερα έναν αριθμό ακολούθων που ξεπερνά τα 164 εκατομμύρια – αν και το τεχνολογικό blog Mashable ανέφερε τον Αύγουστο ότι η πλειονότητα των καταχωρημένων οπαδών του φαίνεται να είναι μη αυθεντικοί ή ανενεργοί λογαριασμοί.

Ακραία συμπεριφορά

Στα μέσα Νοεμβρίου, νέες επικρίσεις ότι προωθεί αντισημιτικές απόψεις προκάλεσε η κίνηση του Ίλον Μασκ να συμφωνήσει με μια ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter) που υποστήριζε ότι οι Εβραίοι διακατέχονται από ένα «διαλεκτικό μίσος» για τους λευκούς. O δισεκατομμυριούχος απάντησε στην ανάρτηση ενός χρήστη που υποστήριζε τη σχετική αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας επισημαίνοντας ότι λέει την «πραγματική αλήθεια».

Αργότερα αποκάλεσε αυτά τα tweets, «ένα από τα πιο ανόητα, αν όχι το πιο ανόητο πράγμα που έχω κάνει ποτέ στην πλατφόρμα. Λυπάμαι για αυτό το tweet ή την ανάρτηση» – ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει. Μεγάλες εταιρείες που διαφημίζονται στην πλατφόρμα του με μεγάλα πακέτα, όπως η Disney, η Apple και πολλοί άλλοι, αποφάσισαν να αναστείλουν τις καμπάνιες τους εκεί και οδήγησαν ορισμένους διάσημους χρήστες να εγκαταλείψουν την πλατφόρμα, όπως η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Μετανιωμένος ή μπερδεμένος

Ο Μασκ, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, έχει αρνηθεί ότι είναι αντισημίτης, δηλώνοντας ότι «οποιαδήποτε έκκληση για ακραία βία στο Χ είναι ενάντια στους όρους των υπηρεσιών μας και θα οδηγήσει σε αναστολή του λογαριασμού του χρήστη».

Ο πλουσιότερος σήμερα άνθρωπος του κόσμου, ωστόσο, έχει δεχθεί πυρά από εβραϊκές οργανώσεις λόγω της αναφερόμενης αύξησης των αντισημιτικών αναρτήσεων στο X από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της πέρυσι. Και όλα αυτά ενώ τον Σεπτέμβριο, είχε σπεύσει να δηλώσει ότι τάσσεται «κατά του αντισημιτισμού» και εναντίον «οτιδήποτε προωθεί το μίσος και τις συγκρούσεις» σε μια συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η επίσκεψή του στο Ισραήλ είχε προγραμματιστεί πριν από τα περίφημα tweets του και δεν ήταν μέρος μιας «περιοδείας απολογίας».

Κάτι που φρόντισε να επιβεβαιώσει και με την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, όπου συναντήθηκε και μίλησε με τον Νετανιάχου. Όταν ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήθελε να «αποριζοσπαστικοποιήσει» και να «ανοικοδομήσει» τη Γάζα, ο Μασκ προσφέρθηκε να βοηθήσει. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Μασκ επισήμανε στον Sorkin στη σκηνή του 2023 DealBook Summit ότι η επίσκεψή του στο Ισραήλ είχε προγραμματιστεί πριν από τα περίφημα tweets του και δεν ήταν μέρος μιας «περιοδείας απολογίας».

Προηγουμένως, ο Μασκ είχε δηλώσει ότι ήθελε να φέρει την υπηρεσία δορυφορικών επικοινωνιών της SpaceX, Starlink, στην περιοχή και συγκεκριμένα σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα.

Συνδικάτα, Κίνα και OpenAI

Νωρίτερα την Τετάρτη, το αμερικανικό εργατικό σωματείο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο νότιο Οντάριο του Καναδά, United Auto Workers (πλήρης ονομασία International Union, United Automobile, Aerospace and Agricultural Implement Workers of America) ξεκίνησε καμπάνια ενάντια στην Tesla και άλλες 12 αυτοκινητοβιομηχανίες στις Η.Π.Α.

Ο Μασκ εξέφρασε γενικά αρνητικές απόψεις για τα συνδικάτα και είπε ότι δημιουργούν μια ατμόσφαιρα «αρχόντων και χωρικών, πλουσίων και φτωχών» στις εταιρείες και «φυσικά προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητισμό», στρέφοντας τους εργαζόμενους εναντίον της διοίκησης. Στο συνέδριο στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι «πολλοί άνθρωποι στην Tesla έχουν ανέβει, έχουν περάσει από τη γραμμή εργασίας στην ανώτερη διοίκηση και δεν υπάρχουν άρχοντες και χωριάτες – όλοι τρώνε στο ίδιο τραπέζι. Αν η Tesla γίνει συνδικαλιστική οργάνωση, θα είναι επειδή το αξίζουμε και αποτύχαμε με κάποιο τρόπο».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του CNBC για το εάν ασκεί κάποιος επιρροή πάνω του -ή εάν νιώθει έτσι-, ο Μασκ εξήγησε πως «εάν φτιάχνουμε κακά προϊόντα που οι άνθρωποι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν, οι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν κάτι άλλο».

Επισήμανε επίσης ότι οι εταιρείες του εποπτεύονται από τις ρυθμιστικές αρχές. «Η SpaceX, η Starlink, η Tesla – εποπτεύονται αθροιστικά από… μερικές εκατοντάδες ρυθμιστικές αρχές, επειδή βρισκόμαστε σε 55 χώρες», δήλωσε ο Μασκ. «Συμμορφωνόμαστε με σχεδόν όλους τους κανονισμούς που επιβάλλονται στις εταιρείες μας, παρά το γεγονός ότι μια στο τόσο διαφωνώ με έναν κανονισμό και θα αντιταχθώ σε αυτόν και δεν θα υπακούσω. Σε γενικές γραμμές ακολουθώ πιστά τους κανόνες», υποστήριξε.

«Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η πλατφόρμα, είναι να τηρεί τους νόμους κάθε χώρας»

Ο Sorkin ρώτησε: «Πώς σκέφτεστε για τη μόχλευση που έχουν οι Κινέζοι πάνω σας;» υπονοώντας το εργοστάσιο της Tesla εκεί και την εξάρτηση της εταιρείας από τους Κινέζους καταναλωτές για σημαντικό μέρος των πωλήσεων. Ο Sorkin πρόσθεσε: «Είναι υποκριτικό για εσάς να δραστηριοποιείστε στην Κίνα, ή σε άλλες χώρες, όσον αφορά το Χ και άλλα πράγματα που δεν ακολουθούν αυτό το μονοπάτι της ελευθερίας του λόγου που έχετε υποστηρίξει;». Ο διευθύνων σύμβουλος απάντησε: «Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η πλατφόρμα, είναι να τηρεί τους νόμους κάθε χώρας. Πιστεύετε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό;»

Σχετικά με την OpenAI και τις πρόσφατες διαμάχες της στο διοικητικό συμβούλιο, ο Μασκ ανέφερε ότι είχε μιλήσει με πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν είχε μάθει τι ακριβώς οδήγησε στην πρόσφατη απόλυση και στη συνέχεια στην επαναπρόσληψη του CEO Sam Altman. Είπε επίσης ότι έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τον Altman προσωπικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αισθάνεται ότι ο CEO του OpenAI έχει υπερβολική δύναμη. «Το δαχτυλίδι της εξουσίας μπορεί να διαφθείρει», συμπλήρωσε.

Όταν ιδρύθηκε, στο αρχικό διοικητικό συμβούλιο της OpenAI συμμετείχαν τόσο ο Altman όσο και ο Μασκ, αλλά ο δεύτερος αποχώρησε το 2018, αφού πήρε μαζί του έναν μηχανικό-σταρ από την εταιρεία για να διευθύνει τη μηχανική λογισμικού Autopilot στην Tesla. «Η αλήθεια είναι ότι ανησυχώ για τον κίνδυνο που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη στο να βλάψει την ανθρωπότητα. Δεν κοιμόμουν καλά το βράδυ και μόνο σε αυτή τη σκέψη», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο



ΠΗΓΗ