Ανατρέποντας μια προηγούμενη άρνηση, ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι το κανάλι του Telegram «72 παρθένες -χωρίς λογοκρισία» λειτουργούσε από μέλη ενός τμήματος της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, μεταδίδει η ισραηλινή Haaretz.

Η παραδοχή έρχεται μετά τη δημοσίευση ενός αποκαλυπτικού άρθρου του ίδιου Μέσου τον περασμένο μήνα, το οποίο οδήγησε σε εσωτερική έρευνα για το θέμα. Στο συγκεκριμένο κανάλι  διακινούνται σοκαριστικές φωτογραφίες και βίντεο με «σκοτωμένους τρομοκράτες» και καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας.

Η έρευνα, που διεξήχθη από τον υποστράτηγο Oded Basyuk, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, διαπίστωσε ότι οι πληροφορίες που οδήγησαν στην αρχική άρνηση ότι το κανάλι λειτουργούσε από ή για λογαριασμό του στρατού ήταν εσφαλμένες και βασίστηκαν σε παραπληροφόρηση που μεταδόθηκε από μέλη του Τμήματος Επιρροής. Στον απόηχο αυτών των ευρημάτων, ο διοικητής της μονάδας σε καιρό πολέμου πρόκειται να τερματίσει τη στρατιωτική του θητεία.

«Χωρίς άδεια και εξουσιοδότηση»

Κατά τη διάρκεια της αρχικής έρευνας, πηγές ανέφεραν στη Haaretz ότι μέλη της μονάδας, η οποία είναι υπεύθυνη για τον ψυχολογικό πόλεμο με στόχο τον εχθρό και το ξένο κοινό, δημιούργησαν το «72 Παρθένες – Χωρίς Λογοκρισία» στις 9 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, χωρίς επίσημη έγκριση και χωρίς να είναι εξουσιοδοτημένοι να το κάνουν. Επιπλέον, το κανάλι απευθυνόταν σε ισραηλινό κοινό.

Στον απόηχο ευρημάτων, ο διοικητής της μονάδας σε καιρό πολέμου πρόκειται να τερματίσει τη στρατιωτική του θητεία

Μετά την επεξεργασία των ευρημάτων, οι αξιωματούχοι του IDF επικοινώνησαν με την Haaretz για να παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους. Σε γραπτή απάντηση, η Μονάδα Εκπροσώπου Τύπου των IDF δήλωσε ότι μετά από ενδελεχή έρευνα, «διαπιστώθηκε ότι η σελίδα στο Telegram λειτουργούσε από τις IDF χωρίς άδεια και χωρίς εξουσιοδότηση. Το περιστατικό έχει αντιμετωπιστεί».

Παραπλάνηση και φρικτές εικόνες

Οι διαχειριστές του καναλιού αναρτούσαν καθημερινά, εικόνες από πτώματα Παλαιστινίων, με τη λεζάντα «Σπάστε τη φαντασίωση των τρομοκρατών».

Το κανάλι, το οποίο υπερηφανεύεται για «αποκλειστικό περιεχόμενο από τη Λωρίδα της Γάζας» και έχει δημοσιεύσει πάνω από 700 αναρτήσεις, εικόνες και βίντεο με «σκοτωμένους τρομοκράτες» και καταστροφές στη Λωρίδα, ενθαρρύνοντας τους followers του να μοιράζονται το περιεχόμενο ώστε «όλοι να δουν ότι τους κατατροπώνουμε».Σε αρκετές περιπτώσεις, δημοσίευσαν αποκλειστικό υλικό από έρευνες ή πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες μόνο στο αμυντικό κατεστημένο εκείνη τη στιγμή.

Κάποιες από τις αναρτήσεις του συγκεκριμένου καναλιού

Μάλιστα οι διαχειριστές χρησιμοποίησαν χονδροειδή γλώσσα σε μια προσπάθεια να αποκρύψουν την εμπλοκή των IDF.

Μια ανάρτηση της 11ης Οκτωβρίου έγραφε: «Καίγοντας τη μητέρα τους. . Δεν θα πιστέψετε το βίντεο που πήραμε! Μπορείς να ακούσεις τα κόκκαλά τους να τρίζουν. Θα το δημοσιεύσουμε αμέσως, ετοιμαστείτε» .

Φωτογραφίες Παλαιστίνιων ανδρών που συνελήφθησαν από τις IDF στη Λωρίδα της Γάζας και τα πτώματα, είχαν τη λεζάντα: «Εξοντώνοντας τις κατσαρίδες. . . εξοντώνοντας τους αρουραίους της Χαμάς. Μοιραστείτε αυτή την ομορφιά».

Στις 14 Οκτωβρίου ανέβασαν ένα βίντεο με ισραηλινό όχημα να περνά επανειλημμένα πάνω από το σώμα ενός Παλαιστινίου. «Μπράβο, πάνω του. Γ#μ$στε@τ τους» αναφέρεται στη λεζάντα.

Εικόνες από το κανάλι «72 παρθένες»

Στις 11 Οκτωβρίου, εκατοντάδες Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων και μέλη της ρατσιστικής λέσχης οπαδών La Familia της Beitar Jerusalem, έκαναν ντου στο Ιατρικό Κέντρο Sheba, κοντά στο Τελ Αβίβ, μετά από μια φήμη ότι εκεί νοσηλεύονταν «τρομοκράτες της Χαμάς» που είχαν εισβάλει στο Ισραήλ.

Περιφέρονταν στο νοσοκομείο, βρίζοντας και φτύνοντας τους επαγγελματίες υγείας. Μέσα σε μια ώρα, ένα βίντεο από το «ντου» στο νοσοκομείο ανέβηκε στο «72 παρθένες»: «Αδέλφια μου, ήρωες οπαδοί της La Familia, σας αγαπώ!!!!!!! Τι ήρωες, ήρθαν να γ@μ@σ@@ν τους Άραβες», μετέδιδε το κανάλι.



ΠΗΓΗ