Δυνάμεις του κατοχικού καθεστώτος, όπως έγινε αντιληπτό χθες Τετάρτη περί τις 17:00, έκαναν εργασίες έξω από υποστατικό, το οποίο είναι γνωστό ως «σπίτι της Μαρουλλούς» και βρίσκεται αριστερά του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου και δεξιά του παλιού δρόμου που οδηγούσε στη σχολή «Γρηγορίου», στη Λευκωσία της Κύπρου (στη φωτογραφία από το philenews.com, επάνω, τούρκοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή).

Φέρονται να εγκατέστησαν στο εν λόγω σημείο κατασκευή, αποτελούμενη από ψηλό πάσσαλο και ηλεκτρονική συσκευή, πιθανόν κάμερα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άνδρες που φορούσαν πολιτική περιβολή.

«Ακόμη μια ενέργεια των Τούρκων με στόχο να αμφισβητήσουν περιοχές που εφάπτονται της πράσινης γραμμής»

Πηγή έκανε λόγο για ακόμη μια ενέργεια των Τούρκων με στόχο να αμφισβητήσουν περιοχές που εφάπτονται της πράσινης γραμμής (φωτογραφία από politis.com.cy)

Η Εθνική Φρουρά και ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Γιωργάλλας, ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή, ενώ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας έγιναν αμέσως παραστάσεις μέσω Ηνωμένων Εθνών. Ειρηνευτές μετέβησαν στην περιοχή προσπαθώντας να ελέγξουν την κατάσταση.

Σε επιφυλακή τέθηκε και η Αστυνομία Κύπρου, άνδρες της οποίας ειδοποιήθηκαν να περιπολούν στο σημείο. Ηταν, μάλιστα, έντονη η παρουσία τους στην οδό Συρακουσών και Αρχιμήδους.

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για παρουσία δεκάδων τούρκων στρατιωτών στην περιοχή χθες αλλά και τις προηγούμενες ημέρες.

Πηγή που μίλησε στον «Φ», έκανε λόγο για ακόμη μια ενέργεια των Τούρκων με στόχο να αμφισβητήσουν περιοχές που εφάπτονται της πράσινης γραμμής.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Ως «σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, την τελευταία ενέργεια των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, που αφορά στην τοποθέτηση σε ακατοίκητο κτίσμα στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, μεταλλικού ιστού, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων) σχετικά με πληροφορίες για περιστατικό στη νεκρή ζώνη, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται πως το απόγευμα της Δευτέρας, αριθμός στρατιωτών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, και μικρό κλιμάκιό του, εγκατέστησε σε ακατοίκητο, γνωστό ως «Maria’s House» («Σπίτι της Μαρίας»), μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα.

Σημείωσε ότι τις προηγούμενες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις είχαν επίσης προβεί σε ηλεκτροδότηση της οικίας προς υποστήριξη της ως άνω εγκατάστασης. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης οι τούρκοι στρατιώτες αποχώρησαν από τη νεκρή ζώνη, ανέφερε.

Ανδρες του κατοχικού στρατού εισήλθαν με όχημα στη νεκρή ζώνη του Αγίου Δομετίου, γράφει το sigmalive.com, απ’ όπου και η φωτογραφία

«Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης», είπε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ειρηνευτική δύναμη για επαναφορά της κατάστασης εκεί που βρισκόταν πριν τα πιο πάνω γεγονότα.

«Χειρίζεται το θέμα» η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Παραβίαση του στάτους κβο στη νεκρή ζώνη κοντά στον Αγιο Δομέτιο επιχειρήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις, ανέφεραν πηγές τη Δευτέρα στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι η ειρηνευτική δύναμη, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χειρίζεται το θέμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η κατάσταση επί του παρόντος είναι ήρεμη και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ παρακολουθούν τα γεγονότα μετά από αναφορές προσωπικού ασφαλείας κοντά στην ουδέτερη ζώνη.

«Συνεργαζόμαστε με την τουρκοκυπριακή πλευρά για να αποτρέψουμε εντάσεις και να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του status quo», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι της περιοχής σε δηλώσεις τους εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και τον φόβο τους για τις κινήσεις των Τούρκων. Οπως ανέφεραν χθες το απόγευμα συγκεντρώθηκαν μέσα στη νεκρή ζώνη κάπου 30 με 40 τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι ήταν παραταγμένοι και φώναζαν συνθήματα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του Αγίου Δομετίου, οι Τούρκοι προβαίνουν σε κινήσεις στη νεκρή ζώνη εδώ και 2-3 μήνες, όπως μεταδίδει το philenews.com.

Αντίδραση Χριστοδουλίδη

Από σήμερα το πρωί τίθενται σε εφαρμογή οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην ουδέτερη ζώνη.

Αυτό ανέφερε το βράδυ χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Κυπριακού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Λευκωσία, σύμφωνα με το politis.com.cy.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό στην ουδέτερη ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου, που είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση μελών των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος ανέφερε πως «η ενημέρωση που έχουμε από τα ΗΕ (Ηνωμένα Εθνη) είναι ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες».

Σημείωσε, όμως, ότι «από αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογραμμίζοντας ότι «οι αποφάσεις δε θα δημοσιοποιηθούν, κάποιες από αυτές θα είναι ορατές, κάποιες δε θα είναι ορατές».

Επισήμανε, επίσης, ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση» και ότι όσα αποφάσισαν η Εθνική Φρουρά και η Κυπριακή Δημοκρατία ως τρόπο αντίδρασης, τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί, «εκτός αν υπάρξουν – και μακάρι να υπάρξουν – εξελίξεις στην προσπάθεια που κάνουν τα ΗΕ», όπως είπε.

Ενημερώθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί η διακίνηση, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι δε θα δημοσιοποιηθούν οι τρόποι αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα και εταίροι, απάντησε ότι έχουν ενημερωθεί και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι έχει γίνει ενημέρωση και σε επίπεδο ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με προσπάθεια του ειδικού συμβούλου του τουρκοκύπριου ηγέτη να διασυνδέσει την ουδέτερη ζώνη με το εδαφικό, λέγοντας πως δεν ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά και θα τεθεί σε διαπραγμάτευση είπε ότι «είναι μία γνωστή τουρκική προσέγγιση που πάντα τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς, είναι μία θέση που στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας και είναι ανάξια σχολιασμού».

Τέλος, σε ερώτηση αν τίθενται επιπλέον εμπόδια στις προσπάθειες για Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, ο πρόεδρος ανέφερε πως «όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει περισσότερη ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου και ένας από τους λόγους – υπάρχουν πολλοί – που επιχειρείται αυτή η ένταση, είναι να αποτραπεί η οποιαδήποτε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών».

Και κατέληξε, λέγοντας ότι «Είναι γνωστή η στάση της τουρκικής πλευράς, φοβούνται να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τέτοιες απαράδεκτες θέσεις, που δεν γίνονται από κανένα αποδεκτές».



ΠΗΓΗ