Ο Χένρι Κίσινγκερ, ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και ισχυρός διπλωμάτης του οποίου η υπηρεσία υπό δύο προέδρους άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, πέθανε την Τετάρτη, σύμφωνα με την Kissinger Associates Inc.

Ο Κίσινγκερ πέθανε στο σπίτι του στο Κονέκτικατ σε ηλικία 100 ετών, δήλωσε η Kissinger Associates. Ο Κίσινγκερ ήταν ενεργός ακόμα και μετά τα 100, παρακολουθώντας συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, εκδίδοντας ένα βιβλίο για τα στυλ ηγεσίας και καταθέτοντας ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας για την πυρηνική απειλή που θέτει η Βόρεια Κορέα.

Από τους μεγάλους παρασκηνιακούς παίχτες, έφτασε μέχρι να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης

Τον Ιούλιο του 2023 πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Πεκίνο για να συναντήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping.

Οι επιτυχίες του

Στη δεκαετία του 1970, είχε ρόλο σε πολλά από τα παγκόσμια γεγονότα της δεκαετίας που άλλαξαν την εποχή, ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών υπό τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

Οι προσπάθειες του γερμανικής καταγωγής Εβραίου πρόσφυγα οδήγησαν στο διπλωματικό άνοιγμα της Κίνας, στις συνομιλίες ορόσημο ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης για τον έλεγχο των όπλων, στην επέκταση των δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του και στην Ειρηνευτική Συμφωνία του Παρισιού με το Βόρειο Βιετνάμ.

Η βασιλεία του Κίσινγκερ ως κύριος αρχιτέκτονας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μειώθηκε με την παραίτηση του Νίξον το 1974. Ωστόσο, συνέχισε να είναι διπλωματική δύναμη υπό τον Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ και να προσφέρει ισχυρές απόψεις σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Από τους πιο επιδραστικούς συμβούλους και υπουργούς Εξωτερικών, συμμετείχε σε πολέμους δικτατορίες και συνολικά στην στρατιωτική αυτοκρατορία των ΗΠΑ.

Κάποια από τα πολλά μελανά σημεία στην ζωή του

Ενώ πολλοί χαιρέτησαν τον Κίσινγκερ για τη μεγάλη του αντίληψη και την ευρεία γνώση και εμπειρία του, άλλοι τον χαρακτήρισαν εγκληματία πολέμου για την υποστήριξή του στις αντικομμουνιστικές δικτατορίες, ειδικά στη Λατινική Αμερική όπως στην Χιλή για παράδειγμα, αλλά και στην Ελλάδα.

Στα τελευταία του χρόνια, τα ταξίδια του περιορίζονταν από προσπάθειες άλλων εθνών να τον συλλάβουν ή να τον ανακρίνουν για την προηγούμενη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Το ΒραβείοΝόμπελ Ειρήνης του 1973 – που απονεμήθηκε από κοινού για την συμφωνία ειρήνης ΗΠΑ- Β.Βιετνάμ στον Le Duc Tho του Βορείου Βιετνάμ, ο οποίος το απέρριψε, ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ποτέ.

Δύο μέλη της επιτροπής Νόμπελ παραιτήθηκαν λόγω της επιλογής και προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με τον μυστικό βομβαρδισμό των ΗΠΑ στην Καμπότζη.

Από την επίσκεψή του στον Κινέζο πρόεδρο Σι.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Φορντ αποκάλεσε τον Κίσινγκερ «υπερυπουργό Εξωτερικών», αλλά σημείωσε επίσης την τσιμπήματα και την αυτοπεποίθησή του, κάτι που οι επικριτές ήταν πιο πιθανό να αποκαλούν παράνοια και εγωισμό.

Ακόμη και ο Φορντ είπε: «Ο Χένρι στο μυαλό του δεν έκανε ποτέ λάθος». Με τη ντόμπρα έκφρασή του και τη γερμανικής προφοράς φωνή του, ο Κίσινγκερ δεν ήταν σταρ της ροκ, αλλά είχε την εικόνα ενός γυναικά, που γυρνούσε με στάρλετ γύρω από την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη στις μέρες που ήταν εργένης. Η δύναμη, είπε, ήταν το απόλυτο αφροδισιακό.

Ο Κίσινγκερ, αφοσιωμένος στην πολιτική, ήταν επιφυλακτικός σε προσωπικά ζητήματα, αν και κάποτε είπε σε έναν δημοσιογράφο ότι έβλεπε τον εαυτό του ως ήρωα καουμπόη, που έφευγε μόνος του.

Έφυγε μόνος του.

Πηγή: Reuters



ΠΗΓΗ