Πολωνικό νοσοκομείο θα έπρεπε να είχε ενημερώσει μια γυναίκα, η οποία στη συνέχεια πέθανε, ότι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης της θα μπορούσε να της σώσει τη ζωή, δήλωσε τη Δευτέρα ο Συνήγορος των Δικαιωμάτων των Ασθενών, εν μέσω οργής για μια υπόθεση που επανάφερε στο προσκήνιο την αυστηρή νομοθεσία για τις αμβλώσεις στη χώρα.

Μαζί με τη Μάλτα, οι νόμοι της Πολωνίας κατά των αμβλώσεων είναι μεταξύ των πιο περιοριστικών στην Ευρώπη και η χώρα επέβαλε σχεδόν ολική απαγόρευση στον τερματισμό κυήσεων το 2021, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις.

Η 33χρονη γυναίκα, ονόματι Ντορότα, πέθανε από σηπτικό σοκ αφού έμεινε τρεις ημέρες σε νοσοκομείο στην πόλη Νόβι Ταργκ, στη νότια Πολωνία. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο αφού έσπασαν τα νερά της στην 20ή εβδομάδα κύησης. Ο σύζυγός της είπε σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης ότι κανείς στο νοσοκομείο δεν ενημέρωσε το ζευγάρι για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η Ντορότα και ότι η ζωή της μπορούσε να σωθεί εάν προκαλείτο αποβολή, καθώς το παιδί είχε πολύ λίγες πιθανότητες επιβίωσης.

«Τα δικαιώματα της ασθενούς παραβιάστηκαν, το δικαίωμα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών σύμφωνα με την τρέχουσα ιατρική γνώση παραβιάστηκε, το δικαίωμα της ασθενούς να έχει υπηρεσίες που παρέχονται με τη δέουσα επιμέλεια παραβιάστηκε», δήλωσε ο Συνήγορος των Δικαιωμάτων των Ασθενών, Μπαρτόλομιε Χμιελόβιτς, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Κριστίνα Κατσπούρα, επικεφαλής του Ιδρύματος για τις Γυναίκες και τον Οικογενειακό Προγραμματισμό, δήλωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις εγκύων που πέθαναν, των οποίων οι οικογένειες στράφηκαν στα μέσα ενημέρωσης θεωρώντας ότι οι περιορισμοί στις αμβλώσεις είναι υπεύθυνοι για τον θάνατό τους.

Ο υπουργός Υγείας, Άνταμ Νιτζέλσκι, δήλωσε ότι τα λάθη των γιατρών είναι που ευθύνονται και ότι κάθε γυναίκα στην Πολωνία έχει το δικαίωμα να τερματίσει μια εγκυμοσύνη εάν η ζωή της κινδυνεύει.

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ το 2021 η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι ο τερματισμός κύησης σε περιπτώσεις ανωμαλιών του εμβρύου είναι αντισυνταγματικός, οι γιατροί είναι πιο απρόθυμοι να προχωρήσουν σε πράξεις τερματισμού κύησης, ακόμα και σε περιπτώσεις που η ζωή της μητέρας κινδυνεύει.

«Το γεγονός ότι γυναίκες χάνουν τη ζωή τους, ότι η υγεία και η ασφάλειά τους απειλούνται, είναι αποτέλεσμα των δρακόντειων μέτρων για την άμβλωση στην Πολωνία», δήλωσε η βουλευτής της αριστερής αντιπολίτευσης Μαγκνταλένα Μπίεατ, σε συνέντευξη Τύπου.

Το 2021, μια 30χρονη γυναίκα στην 22η εβδομάδα της κύησης πέθανε από σηπτικό σοκ σε νοσοκομείο της νότιας Πολωνίας αφού οι γιατροί περίμεναν να σταματήσει να χτυπά η καρδιά του αγέννητου μωρού της.

ΠΗΓΗ