Παρά το γεγονός ότι ο Μπόρις Ναντεζντίν, πρώηλ μέλος της Δούμας και κεντρική φιγούρα στην αντιπολίτευση στη Ρωσία, είχε μεγάλη δυναμική τελικά τέθηκε εκτός πολιτικού παιχνιδιού.

Ειδικότερα, ο Ναντεζντίν δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στις προσεχείς ρωσικές εκλογές τον Μάρτιο καθώς του το απαγόρευσαν οι Αρχές, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ρωσίας έχει μέχρι στιγμής εγγράψει τέσσερις υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, για τις κάλπες. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να εξασφαλίσει άλλη μια εξαετή θητεία στις εκλογές 15-17 Μαρτίου, που θα τον κρατήσει στο Κρεμλίνο τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Ωστόσο, για την περίπτωση του Μπόρις Ναντέζντιν, η εκλογική επιτροπή είπε ότι εντόπισε «παρατυπίες» σε περισσότερες από 9.000 από τις 100.000 υπογραφές υποστήριξης που υπέβαλε.

«Δεν συμφωνώ με την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής… Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του 2024 είναι η πιο σημαντική πολιτική απόφαση στη ζωή μου»

Το ποσοστό αυτό ήταν τρεις φορές υψηλότερο από το επιτρεπόμενο ποσοστό σφάλματος 5% και παρείχε λόγους για τον αποκλεισμό του από την επιτροπή.

Σχολιάζοντας την απόφαση, το Κρεμλίνο είπε ότι δεν είχε «τίποτα να προσθέσει» και ότι η επιτροπή ακολούθησε όλους τους καθιερωμένους κανόνες.

Πρόκειται για μια απόφαση αναμενόμενη και έρχεται αφότου μια ομάδα εργασίας εκλογικής επιτροπής ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι βρήκε το 15% των υπογραφών των υποστηρικτών που υπέβαλε ως άκυρο.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα, η δήλωση του αναπληρωτή προέδρου της επιτροπής, Νικολάι Μπουλάεφ, ότι βρήκε 11 «νεκρές ψυχές» μεταξύ των υπογραφών.

Έλα Παμφλίλοβα, επικεγαλής της Κεντρικής Εφορετικής Επιτροπής (REUTERS/Maxim Shemetov).

Ο Ναντεζντίν, στη πραγματικότητα ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία την τελευταία στιγμή για να πάρει μέρος στις εκλογές, με χιλιάδες Ρώσους να στέκονται για ώρες στο παγωμένο κρύο για να προσθέσουν την υπογραφή τους για να τον στηρίξουν.

Όπως ανέφερε στο προεκλογικό του μανιφέστο οΝαντεζντίν, ο Πούτιν έκανε ένα «μοιραίο λάθος ξεκινώντας την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, και ότι ο Ρώσος πρόεδρος «αντιλαμβάνεται τον κόσμο από το παρελθόν και σέρνει τη Ρωσία στο παρελθόν», είπε.

Σχετικά με την απόφαση των ρωσικών αρχών να τον «κόψουν» είπε ότι θα αμφισβητήσει την απόφαση κατά της υποψηφιότητάς του στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

«Δεν συμφωνώ με την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής… Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του 2024 είναι η πιο σημαντική πολιτική απόφαση στη ζωή μου», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram. «Δεν υποχωρώ από τις προθέσεις μου».

Πολλοί υποστηρικτές αναγνώρισαν ότι παρόλο που είχε δεσμούς στο παρελθόν με την κυβέρνηση, δεν είχαν άλλον υποψήφιο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον πόλεμο. Έλαβε επίσης υποστήριξη από συμμάχους του Αλεξέι Ναβάλνι, οι οποίοι ως επί το πλείστον φυλακίστηκαν ή εκδιώχθηκαν από τη Ρωσία. «Το να στέκεσαι στην ουρά και να υποστηρίζεις τον Nadezhdin είναι ένας ασφαλής τρόπος διαμαρτυρίας και το υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Ruslan Shaveddinov, στενός σύμμαχος του Ναβάλνι.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η αυξανόμενη υποστήριξη ορις τον Ναντεζντίν και οι προσπάθειές του να προσεγγίσει τους ενάντιους στον πόλεμο στη Ρωσία που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό είχαν κάνει την υποψηφιότητά του πολιτικά ενοχλητική για το Κρεμλίνο.

Με πληροφορίες από The Guardian



ΠΗΓΗ