Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε τελικά υπέρ ενός πακέτου ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με καθυστέρηση σχεδόν έξι μηνών μετά τη λήξη του οικονομικού έτους και με τον φόβο για παράλυση της κυβέρνησης από το φθινόπωρο να χτυπάει “κόκκινο”.

Ωστόσο η ιστορία είχε και πάλι αίσιο τέλος και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα το νομοσχέδιο που επιτρέπει τη χρηματοδότηση του αμερικανικού κράτους μέχρι τον Σεπτέμβριο, λίγες ώρες μετά την επικύρωσή του από το Κογκρέσο, βάζοντας τέλος σε μήνες εντάσεων σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2024.

Το νομοσχέδιο προϋπολογισμού 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα διατηρήσει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού έτους που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες και θα αποτρέψει τη μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών (“shutdown”), σύμφωνα με δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

“Αυτό το δικομματικό νομοσχέδιο χρηματοδότησης που μόλις υπέγραψα επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να διοικεί, επενδύει στον αμερικανικό λαό και ενισχύει την οικονομία και την εθνική μας ασφάλεια”, χαιρετίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν στη δήλωση.

Η ψηφοφορία ήταν 74-24. Έγινε αφότου έληξε η χρηματοδότηση για τις κυβερνητικές υπηρεσίες τα μεσάνυχτα, αλλά ο Λευκός Οίκος έστειλε μια ειδοποίηση λίγο μετά τη λήξη της προθεσμίας ανακοινώνοντας ότι το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού είχε σταματήσει τις προετοιμασίες για το «λουκέτο», επειδή υπήρχε μεγάλος βαθμός εμπιστοσύνης ότι το Κογκρέσο τελικά θα εγκρίνει το επίμαχο νομοσχέδιο και ο πρόεδρος θα το υπέγραφε το Σάββατο.

Οι προοπτικές για βραχυπρόθεσμο κλείσιμο της κυβέρνησης φάνηκε να αυξάνονται το βράδυ της Παρασκευής μετά τη διαμάχη Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.

Η επίσημη ανακοίνωση από την αμερικανική Γερουσία

Τη θετική κατάληξη ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ο οποίος σήμερα Σάββατο έκανε λόγο για επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ μερικά λεπτά προτού η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη οδηγηθεί σε ένα shutdown – δηλαδή σε παράλυση δημόσιων υπηρεσιών της.

«Μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους», δήλωσε από την αίθουσα της Γερουσίας.
Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι το Γραφείο Διοίκησης και Προϋπολογισμού σταμάτησε τις προετοιμασίες για ένα shutdown, καθώς είναι πεπεισμένο ότι επίκειται η επικύρωση από το Κογκρέσο του νόμου για τον προϋπολογισμό και η υπογραφή του κατόπιν από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Ήταν μια πολύ μεγάλη και δύσκολη μέρα, αλλά μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά της χρηματοδότησης της κυβέρνησης», είπε ο Σούμερ.

«Είναι καλό για τη χώρα που καταλήξαμε σε αυτή τη διακομματική συμφωνία. Δεν ήταν εύκολο, αλλά απόψε η επιμονή μας άξιζε τον κόπο».

Η είδηση ήρθε λίγες ώρες αφότου η Βουλή ψήφισε με 286 κατά 134 υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η έγκριση του νομοσχεδίου θέτει τέλος σε μια ταραχώδη διαδικασία πιστώσεων που ανάγκασε το Κογκρέσο να εγκρίνει τέσσερα νομοσχέδια χρηματοδότησης, γνωστά ως συνεχιζόμενα ψηφίσματα, από τότε που ξεκίνησε το οικονομικό έτος τον Οκτώβριο. Η γερουσιαστής Πάτυ Μάρεϊ από την Ουάσιγκτον, η πρόεδρος των Δημοκρατικών της επιτροπής πιστώσεων της Γερουσίας, επαίνεσε τους γερουσιαστές που βοήθησαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά εξέφρασε τη λύπη της για τη σημαντική καθυστέρηση στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας και έγκρισης του νομοσχεδίου.

«Δεν έπρεπε ποτέ να μας πάρει τόσο πολύ για να φτάσουμε εδώ», είπε η Μάρεϊ σε ομιλία του την Παρασκευή και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να οδηγούμαστε στα πρόθυρα ενός shutdown».

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ