Ενώ σε λίγες μέρες ο ιδρυτής της πιο ισχυρής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, το Meta θα γιορτάσει τα 39 του γενέθλια, κυκλοφόρησε ήδη ένα ντοκιμαντέρ του Sky για τη ζωή του, με τίτλο «Zuckerberg: King of The Metaverse».

Έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τότε που το 2003, ο τότε 19χρονος φοιτητής του Χάρβαρντ δημιούργησε το Facemash, εντός του Πανεπιστημίου, έχοντας πλέον καταφέρει να γίνει δισεκαοτμμυρτιούχος, αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για το φαινόμενο Μαρκ Ζούκερμπεργκ;

Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει ο δημιουργός των Αρχείων Zuckerberg, που κυκλοφόρησαν το 2013, ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Marquette, Michael Zimmer.

Ο Αμερικανός ειδικός ερεύνησε και «πέρασε από κόσκινο» όλα όσα έχει πει δημόσια ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. «Τα αρχεία Zuckerberg βγήκαν από ένα πρότζεκτ όπου σκεφτόμουν πώς ο Ζούκερμπεργκ μιλάει για την ιδιωτικότητα», εξήγησε ο Zimmer στο ντοκιμαντέρ. «Έτσι άρχισα να συλλέγω αναρτήσεις στο διαδίκτυο και ομιλίες ή συνεντεύξεις που έδωσε σχετικά με την ιδιωτικότητα και αποφάσισα να δημιουργήσω ένα ψηφιακό αρχείο».

Η αμηχανία που υπέστη κατά τη διάρκεια εκείνης της συνέντευξης φάνηκε να πυροδοτεί μια αλλαγή που οδήγησε τον ηγέτη της τεχνολογίας να γίνει πιο ψυχρός

Μιλώντας στο Business Insider ο Zimmer είπε ότι γοητεύτηκε με το πώς ο Ζούκερμπεργκ μίλησε για το γιατί υπήρχε το Facebook, την απάντησή του στην «απώθηση» και το πώς θα μιλούσε όταν θα έπρεπε να αντιπαρατεθεί.

«Η ιδέα να μπορώ να παρακολουθώ πραγματικά πώς αλλάζει ο λόγος του, τη γλώσσα που χρησιμοποιεί […], μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα», είπε.

Ο Zimmer πιστεύει ότι αυτό το εξαντλητικό πρότζεκτ ήταν «πραγματικά διορατικό» βοηθώντας στην παρακολούθηση της ωριμότητας τόσο του Ζούκερμπεργκ όσο και της εταιρείας του. Ωστόσο, και πάλι του είναι δύσκολο να γνωρίσει πραγματικά τον ιδρυτή του Facebook.

Μεταμόρφωση μετά τη μεταμόρφωση

«Μπορώ να κοιτάξω στην ψυχή του, μπορώ να καταλάβω τον Ζούκερμπεργκ;» αναρωτήθηκε ο Ζίμερ. «Δεν μπορώ». Αυτό είναι κατανοητό. Όπως απεικονίζει το ντοκιμαντέρ, η ζωή του Ζούκερμπεργκ έχει υποστεί μεταμόρφωση μετά από μεταμόρφωση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg περιβάλλεται από αστυνομικούς του Καπιτωλίου καθώς περπατά στον διάδρομο προς το γραφείο της Dianne Feinstein, στο Capitol Hill στην Ουάσιγκτον, DC, ΗΠΑ, 09 Απριλίου 2018.

Υπάρχει ο νεαρός Ζούγκερμπεργκ που είναι οραματιστής, όπως το θέτει ο David Kirkpatrick, συγγραφέας του «The Facebook Effect», όταν θυμάται την πρώτη του συνάντηση με τον επιχειρηματία. «Μόλις άρχισε να μιλάει, ηρέμησα γρήγορα γιατί μιλούσε με μερικές από τις πιο οραματικές γλώσσες που είχα βιώσει να μιλήσω σε κανέναν ποτέ», είπε.

Όπως σημειώνει ο Zimmer, αυτός είναι ένας Ζούγκερμπεργκ που είναι πεπεισμένος για τις δυνατότητες του Facebook να εκπληρώσει την αποστολή του να συνδέσει τον κόσμο.

Ωστόσο, αυτή η εμπιστοσύνη έδωσε επίσης τη θέση της σε έναν φαινομενικά αλαζονικό Ζούγκερμπεργκ, ο οποίος ήθελε να δει την απόκτηση του Instagram 1 δισ. δολ. χωρίς να συμβουλευτεί το διοικητικό συμβούλιο του Facebook, ή που ένιωθε ότι οι φοιτητές του Χάρβαρντ ήταν «χαζοί» για να παραδώσουν τα δεδομένα τους, όπως είπε η δημοσιογράφος Sheera Frenkel στο ντοκιμαντέρ.

Η αμήχανη στιγμή και η ωρίμανση

«…Έγινε δισεκατομμυριούχος σε τόσο νεαρή ηλικία», είπε ο Zimmer. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο σημείο μετάβασης για το αφεντικό του Meta. Έρχεται μετά από μια αμήχανη συνέντευξη στο συνέδριο D8 το 2010, κατά την οποία ένας ιδρωμένος Ζούγκερμπεργκ βγάζει απρόθυμα το φούτερ με τη κουκούλα του, αφού του ζήτησε να το κάνει η δημοσιογράφος Kara Swisher.

Η αμηχανία που υπέστη κατά τη διάρκεια εκείνης της συνέντευξης φάνηκε να πυροδοτεί μια αλλαγή που οδήγησε τον ηγέτη της τεχνολογίας να γίνει πιο ψυχρός και πιο λογικός στις δημόσιες εμφανίσεις του, είπε ο Zimmer. Αυτή μπορεί να είναι η εικόνα του Zuckerberg με την οποία είναι πιο εξοικειωμένοι οι άνθρωποι. Το ντοκιμαντέρ διανθίζεται με σκηνές αυτής της εκδοχής του CEO από την αναμφισβήτητα πιο κρίσιμη στιγμή της καριέρας του: τη μαρτυρία του στο Καπιτώλιο.

Για τον Zimmer, αυτή μπορεί να είναι η στιγμή που ο Zuckerberg έπρεπε να ωριμάσει. Ερωτήσεις σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στο Facebook κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016 και το σκάνδαλο της Cambridge Analytica που αποκάλυψε την ευπάθεια του Facebook θα ήταν δύσκολο να αποφευχθούν.

«Είχε υπό τον έλεγχό του εκείνες τις συνομιλίες», είπε ο Zimmer. «Ποτέ δεν έχει κάνει τέτοιου είδους μαρτυρίες στο παρελθόν, αλλά ήταν καλά προετοιμασμένος και δεν ήταν πια αυτός που εγκατέλειψε το Χάρβαρντ».

Είναι σαφές, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, ότι ο Ζούκερμπεργκ έχει ανανεώσει προσεκτικά τον εαυτό του. Έχοντας αλλάξει το Facebook σε Meta, η κύρια αποστολή του ήταν να δημιουργήσει το metaverse. Την ίδια στιγμή ξεκινούσε το του νέο χόμπι το jiu-jitsu, άρχισε να εκτρέφει βοοειδή στη Χαβάη και κατάφερε να μοιάζει με πραγματικό ενήλικα.

Φυσικά, αυτό προσθέτει μια άλλη διάσταση στη ζωή και τους χρόνους του Ζούκερμπεργκ, καθιστώντας πιο δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει κανείς ποιος είναι πραγματικά. Όπως για τον Zimmer ένα είναι σίγουρο: «Ο Ζούγκερμπεργκ έχει πράγματι απίστευτη αυτοπεποίθηση ότι αυτό που κάνει είναι σωστό».



ΠΗΓΗ