Ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας ανοίγει ξανά τις πύλες του -για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα μήνα- παρά τους φόβους για πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη.

Το Blue Lagoon (Γαλάζια Λιμνοθάλασσα), ένα καταπληκτικό γεωθερμικό spa που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, έκλεισε στις 9 Νοεμβρίου αφού η χερσόνησος Reykjanes επλήγη από ένα «σεισμικό σμήνος» με περισσότερους από 1.000 σεισμούς μέσα σε 24 ώρες που οδήγησε δεκάδες επισκέπτες να εγκαταλείψουν το θέρετρο.

Η σεισμική δραστηριότητα ανάγκασε περίπου 3.800 ανθρώπους που ζούσαν στην κοντινή πόλη Grindavík να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι στο Grindavík εξακολουθούν να μην μπορούν να διανυκτερεύσουν στην πόλη

Η ζωή στη μικρή πόλη δεν επέστρεψε ποτέ στην καθημερινότητά της παρόλο που οι άνθρωποι επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους μεταξύ 7 π.μ. και 9 μ.μ. (κάθε μέρα) και ορισμένες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει ξανά. Με απόφαση των αρχών εξακολουθούν να μην μπορούν να διανυκτερεύσουν και αναμένουν μέσα σε αυτή την εβδομάδα για να μάθουν οι οδηγίες για εκκένωση θα αρθούν για τα Χριστούγεννα.

Ένα μέρος που μοιάζει με παράδεισο/@BlueLagoonIS

Τα ξενοδοχεία και ένα από τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας είναι ακόμα επιφυλακτικό και συνεχίζει να αντλεί δεδομένα αλλά χρειάζονται περισσότερα. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η συσσώρευση μάγματος έχει σταματήσει», δήλωσε το Γραφείο το Σαββατοκύριακο. «Ο ρυθμός της παραμόρφωσης έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να ερμηνεύσουμε την πιθανή εξέλιξη της δραστηριότητας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του Blue Lagoon, ανακοίνωσε ότι η απόφαση για επαναλειτουργία -παρά τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα- πάρθηκε σε «στενή συνεργασία με τις αρχές».

Ωστόσο, τα ξενοδοχεία του θέρετρου και ένα από τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Πέμπτη, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

«Οι ειδικοί παρακολουθούν σχολαστικά την κατάσταση με ανάλυση σε πραγματικό χρόνο. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το μάγμα πλησιάζει την επιφάνεια», ανέφερε η διοίκηση του θερέτρου.

Βρίσκεται στην Ισλανδία, 39χλμ από το Ρέικιαβικ/@BlueLagoonIS

Πριν την επαναλειτουργία, οι εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε μεγάλης κλίμακας άσκηση ασφαλείας. Εξασκήθηκαν στην περίπτωση που θα απαιτηθεί εκκένωση της περιοχής όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τη Δευτέρα, ο Úlfar Lúðvíksson, επικεφαλής της αστυνομίας στο Suðurnes, δήλωσε ότι η δύναμη περιμένει την επικαιροποιημένη εκτίμηση κινδύνου από τη Νορβηγική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία αναμένεται την Τετάρτη, για να αποφασίσει αν θα άρει τις εντολές εκκένωσης.



ΠΗΓΗ