Μετά το χτύπημα στο πολύπαθο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, οι IDF δημοσίευσαν ένα βίντεο στις 15 Νοεμβρίου που δείχνει τα όπλα που βρήκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Όμως ο οπλισμός αυτός είναι λιγότερος από ότι σε μεταγενέστερα πλάνα που τραβήχτηκαν από διεθνή ειδησεογραφικά συνεργεία, όπως το BBC που έκανε πρώτο αυτοψία. 

Αυτό σημαίνει ότι ο οπλισμός μπορεί να είχε μετακινηθεί ή τοποθετηθεί εκεί πριν από την άφιξη των ειδησεογραφικών συνεργείων. Μάλιστα, το CNN συνέκρινε το υλικό που δημοσίευσαν οι IDF στο διαδίκτυο με το υλικό του Fox News. Ο εκπρόσωπος των IDF αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus ηγείται της ξενάγησης στο βίντεο των IDF και ένα ρολόι στο χέρι του δείχνει ότι η ώρα είναι 13:18.

Τι δείχνει το ρεπορτάζ του Fox News

Ο ανταποκριτής του Fox News στο εξωτερικό Trey Yingst επισκέπτεται αργότερα το σημείο όταν πλέον έχει βραδιάσει. Μάλιστα στο ρεπορτάζ του, ο ίδιος αναφέρει ότι είναι «μεσάνυχτα» και δείχνει μια τσάντα που βρίσκεται πίσω από ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας μέσα στο νοσοκομείο με δύο όπλα AK-47 ορατά πάνω της.

Ωστόσο, το βίντεο των IDF που γυρίστηκε νωρίτερα δείχνει μόνο ένα όπλο AK-47. Δεν είναι σαφές από πού προήλθε το δεύτερο όπλο AK-47 και γιατί δεν είναι ορατό στο προηγούμενο βίντεο των IDF.

Τις ώρες που μεσολάβησαν, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δημοσίευσαν επίσης στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του οπλισμού που φέρεται να βρέθηκε στο νοσοκομείο Al-Shifa. Το όνομα του αρχείου WhatsApp για αυτή τη φωτογραφία υποδεικνύει ότι τραβήχτηκε στις 17:35. Αυτό την τοποθετεί μετά την περιήγηση των IDF στο συγκρότημα της μαγνητικής τομογραφίας, αλλά σχεδόν σίγουρα πριν από την άφιξη του συνεργείου του Fox News.

Είναι πιθανό τα όπλα να απομακρύνθηκαν από τη σκηνή και να αντικαταστάθηκαν πριν από την άφιξη των συνεργείων ειδήσεων. Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί γιατί περισσότερα όπλα είναι ορατά όταν φτάνουν οι δημοσιογράφοι από ό,τι στο αρχικό βίντεο των IDF.

Δείτε το βίντεο των IDF (δημοσιεύτηκε στις 15/11)

Δείτε το βίντεο του FOX news

Τι δείχνει το ρεπορτάζ του BBC

Πέρα από το Fox News, και το BBC είχε πρόσβαση στο νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, στις 16 Νοεμβρίου, και δύο όπλα AK-47 εξακολουθούν να είναι ορατά στην κορυφή της τσάντας μέσα στην αίθουσα μαγνητικής τομογραφίας.

Τι αναφέρουν ότι βρήκαν οι IDF

Κατά την έφοδο, στους φωτισμένους διαδρόμους της μονάδας μαγνητικής τομογραφίας, αξιωματούχοι των ισραηλινών δυνάμεων, λένε ότι βρήκαν τρεις κρύπτες με καλάσνικοφ, πυρομαχικά και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Ακόμη, αναφέρουν πως βρήκαν στρατιωτικά φυλλάδια και μπροσούρες, καθώς και έναν χάρτη που λέει ότι είναι σημειωμένος με πιθανές διαδρομές εισόδου και εξόδου από το νοσοκομείο.

Τέλος, οι στρατιώτες βρήκαν φορητούς υπολογιστές, που ισχυρίζονται ότι περιέχουν φωτογραφίες και βίντεο των ομήρων, που τραβήχτηκαν μετά την απαγωγή τους. Η ισραηλινή αστυνομία μοιράστηκε υλικό από τις ανακρίσεις μαχητών της Χαμάς που συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου.



ΠΗΓΗ